Εφημερίδα Κοινωνική

Πρώτη η Ελλάδα σε κατανάλωση καπνού

 Breaking News

Πρώτη η Ελλάδα σε κατανάλωση καπνού
05 Ιουνίου 2015

Το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε κατανάλωση καπνού κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωβαρόμετρου. Οι Ελληνες και ειδικά οι Ελληνίδες φαίνεται ότι αγαπούν ιδιαίτερα το κάπνισμα, αφού η χώρα μας εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών πανευρωπαϊκά. Η έρευνα που παρουσιάζει το Ευρωβαρόμετρο φανερώνει μια πτωτική τάση του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία ανέρχεται στις 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του 2012 (26% έναντι 28%). Ευχάριστη είδηση αποτελεί η ηλικιακή κατηγορία που εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση. Οι νέοι (ηλικίας 15 έως 24 ετών) καπνιστές μειώθηκαν κατά τέσσερις μονάδες (25% αντί 29%), κάτι που πιθανόν να σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στη γενική κατανάλωση, με τα χαμηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Σουηδία (11%) και τη Φινλανδία (19%), ενώ τα υψηλότερα στη χώρα μας (38%) και στη γείτονα Βουλγαρία (35%).

Η Ενωση τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει συνολικά αυστηρή πολιτική για την καταπολέμηση του καπνίσματος, η οποία περιλαμβάνει περιορισμούς στη διαφήμιση και στη χορηγία των προϊόντων καπνού. Στις 3 Απριλίου 2014 εξέδωσε οδηγία για τα προϊόντα καπνού, η οποία θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2016 και αφορά την παρασκευή, παρουσίαση και πώλησή τους. Τα προϊόντα που καλύπτει η εν λόγω οδηγία είναι, μεταξύ άλλων, τσιγάρα, καπνός για στριφτά τσιγάρα, καπνός πίπας, πούρα, πουράκια και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Συνοπτικά, η οδηγία προβλέπει την εισαγωγή μηνυμάτων για την υγεία που θα καλύπτουν πάνω από το μισό της μπροστινής και πίσω όψης των πακέτων, την απαγόρευση όλων των διαφημίσεων για τα προϊόντα καπνού και ένα πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού του παράνομου εμπορίου καπνού. Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το 12% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το έχει δοκιμάσει, αλλά μόλις το 14% απ’ αυτούς κατάφερε να διακόψει το κάπνισμα, αναφέροντας ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο. Η έκθεση στον καπνό τσιγάρου στα μπαρ και τα εστιατόρια εξακολουθεί να μειώνεται. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει εκτεθεί στον καπνό σε χώρους κατανάλωσης φαγητού και το 25% σε χώρους κατανάλωσης ποτού. Επιπλέον, το 73% των εργαζομένων στην Ευρώπη εκτίθεται σπάνια έως ποτέ σε καπνό στον χώρο εργασίας. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ αυστηρών μέτρων σχετικά με τα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το κάπνισμα αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου, περίπου 700.000 θανάτους ετησίως. Σχολιάζοντας την έρευνα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, κ. Αντριουκαΐτις, επισήμανε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωπαίων που αρχίζουν το κάπνισμα παραμένει αμετάβλητος στα 17,6 έτη και δήλωσε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάχη κατά του καπνίσματος δεν έχει κερδηθεί».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ