Εφημερίδα Κοινωνική

Εκλογές στις 2 Αυγούστου βλέπει η Le monde σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων

Εκλογές στις 2 Αυγούστου βλέπει η Le monde σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων
25 Ιουνίου 2015

Στις επόμενες κρίσιμες ημέρες στην Ελλάδα που χωρίς συμφωνία και πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ θα οδηγήσουν σε μια «πολιτική ταραγμένη εποχή», αναφέρεται το διαδικτυακό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Le Monde που υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα.

Στο άρθρο σημειώνεται η δήλωση Σαμαρά σε συνέντευξη του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε περίπτωση που χάσει τη δεδηλωμένη ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός δείχνει να προτιμά ένα δημοψήφισμα», γράφει η Le Monde.

«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της «έχουν πιό μεγάλες διαφορές από πριν». «Οι Ελληνες έκαναν βήματα προς τα πίσω» στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, είπε ο υπουργός, φτάνοντας στο Eurogroup.
Από την πλευρά της Ελλάδας, η επίσημη γραμμή είναι ότι οι διαφορές των δύο προτάσεων είναι μικρές και δεν δικαιολογούν να μη καταλήξουν σε συμφωνία. «Δουλεύουμε λοιπόν γι’αυτή τη συμφωνία ως την τελευταία στιγμή» ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά.
Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά ανησυχεί. Πηγή αναφέρει ότι πίσω από τη σκλήρυνση των δανειστών, οι Ελληνες βλέπουν μια διάθεση ταπείνωσης. Αν οι δανειστές δεν κάνουν πίσω σε ορισμένα σημεία (περικοπές συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ) ή αν δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένη δέσμευση για την αναθεώρηση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπογράφει.
Αυτό σημαίνει ότι χωρίς συμφωνία στις επόμενες ημέρες, εκτός από μια στάση πληρωμών απέναντι στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπει σε μια επώδυνη περίοδο πολιτικών εξελίξεων», αναφέρει η εφημερίδα.

Στουρνάρας επικεφαλής

Όπως αναφέρει η Le Monde, η ιδέα είναι να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης κάποιος τεχνοκράτης και αυτός ο τεχνοκράτης που θα γίνει Πρωθυπουργός είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιάννης Στουρνάρας, «ένας άνθρωπος δημοφιλής στους ευρωπαϊκούς κύκλους».

Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει για την κυβέρνηση και ο πειρασμός των πρόωρων εκλογών, πιθανώς στις 2 Αυγούστου.

Στην εφημερίδα μιλά ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος λέει ότι αν όλα τα μέρη συμφωνήσουν τότε, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και σε μία ημέρα. Για την προκήρυξη εκλογών τώρα, η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη. Κατ’ αρχάς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί για να τις προκαλέσει και αυτό σημαίνει ότι μέχρι αυτές να γίνουν-με μικρότερο όριο τον ένα μήνα- τη χώρα θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και πάλι οι ηγέτες των κομμάτων θα πρέπει να επιλέξουν την προσωπικότητα που θα γίνει Πρωθυπουργός μεταξύ των τριών Ανωτάτων Δικαστών της χώρας.

«Μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα είναι πολιτικά θεμιτό να διεξάγει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, » σύμφωνα με τον κ Αλιβιζάτο. Υπάρχει βεβαίως και η λύση ενός δημοψηφίσματος που περνά από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συμβουλευτεί το λαό για το τι θα πρέπει να κάνει.

Πηγή: iefimerida


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ