Εφημερίδα Κοινωνική

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά – Διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή υγεία του Πειραϊκού λαού

 Breaking News

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά – Διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή υγεία του Πειραϊκού λαού
27 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η συνάντηση του Προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά με τον Υπουργό Υγείας. Ο κ. Κουρουμπλής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ήταν θετικός σε όλες τις προτάσεις που άκουσε. Ιδιαίτερα δε εξέφρασε την σύμφωνη προσωπική του άποψη για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου στην λειτουργία των ΠΕΔΥ και εξετάζει πολύ θετικά την επαναπρόσληψη των απολυθέντων Ιατρών του πρώην ΙΚΑ. Η συγκεκριμένη συνάντηση, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, αποτελεί την αρχή μιας νέας, γόνιμης συνεργασίας που θα έχει ως αποκλειστικό γνώμονα την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ασθενών και των Ιατρών.

platanisiwthsΝα σημειωθεί, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προσπαθεί -μετά τις πρόσφατες εκλογικές Αρχαιρεσίες του Συλλόγου- να υπερνικήσει τις παλαιές αντιλήψεις και πρακτικές και να γίνει ένα υπερκομματικό όργανο που να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή Υγεία του Πειραϊκού Λαού, αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ιατρών του Συλλόγου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιάς υπάρχουν προτάσεις στα παρακάτω:

 1. Δημόσιος τομέας

Σταδιακή αύξηση του μισθού και εξίσωση αυτού με το μισθολόγιο των Δικαστών από την πρώτη βαθμίδα μέχρι την τελευταία.

2. Ιδιωτικός τομέας

ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ; Ή ΑΛΛΗ που να διασφαλίζει κατώτατο μισθό των Ιατρών του Ιδιωτικού τομέα; Σήμερα προσλαμβάνονται ιατροί ειδικευμένοι με αντιμισθία 650-700 € με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !

Παρέμβαση ή συμμετοχή του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων όταν αποφασίζονται οι αμοιβές του Ιδιώτη Ιατρού, είτε από το Κράτος είτε από ιδιωτικούς φορείς, όπως οι ιδιωτικές Ασφαλιστικές εταιρείες – Κλινικές. Οι Ιατροί έχουν έννομο συμφέρον και πρέπει να έχουν γνώμη. Η Νομική Υπηρεσία οφείλει να διερευνήσει και να συνυπολογίσει το έννομο συμφέρον του Ιατρού που δεν έχει πλέον κανένα λόγο για την οποιαδήποτε αμοιβή του.

3. Γενικά για όλους

Α) Αριθμός Ιατρών – Παρέμβαση *

Β) Τεράστιος τζίρος στην Υγεία. Ποιο είναι το κομμάτι από αυτό το ποσό, για τον εργάτη της Υγείας (τον Ιατρό);

Γ) Επιτέλους να εφαρμοστεί ο Νόμος για την ισότιμη υπογραφή των Ιατρών του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα. Να σταλεί εγκύκλιος υπενθύμισης του Νόμου.

Δ) Θέση του Υπουργείου Υγείας για τις ΚΑΡΤΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Η μεσιτεία στην Ιατρική διώκεται ποινικά.

Ε) Θέση του Υπουργείου Υγείας για την ανεξέλεγκτη πλέον Ιατρική Διαφήμιση, ειδικά στο Διαδίκτυο.

ΣΤ) Οι Ιατροί της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που συνταγογραφούν εξετάσεις θα έπρεπε λογικά και δεοντολογικά να παίρνουν από τα εργαστήρια και τις απαντήσεις των εξετάσεων που συνταγογραφούν (ίσως διαδικτυακά).

Ζ) Να εφαρμοστεί επιτέλους το 48ωρο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος για τις εφημερίες θα παραμείνει το ίδιο

Η) Να μοριοδοτούνται οι γονείς των παιδιών με Αυτισμό και με άλλες σοβαρές ειδικές ανάγκες, όσον αφορά τις προσλήψεις αυτών στον Δημόσιο Τομέα. Επίσης τα παιδιά να λαμβάνουν το 100% της σύνταξης μετά τον θάνατο των γονέων τους.

Τέλος, η ενεργή συμμετοχή του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων στις Αποφάσεις – Νομοσχέδια – Νομοθετήματα για την Υγεία είναι αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ !

* Μεγάλο θέμα που χρήζει ιδιαίτερου σχεδιασμού και συζήτησης με όλους τους φορείς.

Εξειδικευμένα:

Πρωτοβάθμια

α) Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων Ιατρών των πρώην ΙΚΑ ως πλήρους αλλά μή αποκλειστικής απασχόλησης. Δηλαδή κανονικό ωράριο το πρωί, ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα με δικαίωμα συνταγογράφησης, αλλά χωρίς σύμβαση 200 πράξεων.

Στο πρώην ΙΚΑ υπηρετούσαν περίπου 5500 ιατροί. Σήμερα υπηρετούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης περίπου 1100 και άλλοι 1400 με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι σημειωτέον δεν πληρώνονται.

Η ενέργεια αυτή θα αποκαταστήσει την δικαιοσύνη και θα επαναφέρει τη δωρεάν Πρωτοβάθμια Υγεία στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό, διότι θα λειτουργήσουν ικανοποιητικά τα χειμαζόμενα σήμερα ΠΕΔΥ. Επιπλέον θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος με την σωστή λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αστικού τύπου.

  • Πολύ απλοϊκά, η κλινική εξέταση ενός ασθενή κοστίζει με την υφιστάμενη κατάσταση στο Ελληνικό Κράτος 200 πράξεις Χ 10 ευρώ = 2000, δηλαδή 10 ευρώ ο ασθενής.

Ο επαναπροσληφθείς Ιατρός κοστίζει κατά μέσο όρο μεικτά στο Ελληνικό Κράτος 1700 ευρώ και εξετάζει 600 ασθενείς το μήνα, οπότε η κλινική εξέταση κοστίζει 2,83 ευρώ ανά ασθενή. Όσα λειτουργικά έξοδα και αν προσθέσουμε, η διαφορά τεράστια και το οικονομικό όφελος είναι υπέρ της λύσης που προτείνουμε.

Άλλες αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι παραπλανητικές και μνημονιακές και έχουν ως στόχο την καταρράκωση του φρονήματος του Ελληνικού Λαού.

β) Επαναλειτουργία των εργαστηρίων των ΠΕΔΥ που έχει πολλαπλό όφελος, τόσο οικονομικό, όσο και πρακτικό (επισυνάπτεται σχετική μελέτη).

γ)Άμεση κατάργηση του επαχθούς claw back & rebate που οδηγεί σε στρεβλές καταστάσεις, χωρίς να ξέρει κανείς τί ακριβώς γίνεται και άμεση εφαρμογή δεικτών συνταγογράφησης.

Η παραπάνω πρόταση με την κατάλληλη τεχνική επεξεργασία θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του Κλειστού Προϋπολογισμού.

Για τα ληξιπρόθεσμα, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση και υπογραφή από την Κομισιόν, ώστε να απελευθερωθούν τα χρήματα και να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα.

Λύσεις υπάρχουν για όλα, οικονομικές, εφικτές, προοδευτικές.

Στον Πειραιά παραμένει αναξιοποίητο το κτίριο του Οίκου Ναύτου επί της Δραγάτση. Εκεί θα μπορούσαν να συστεγαστούν άμεσα η Β΄ ΥΠΕ, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, να μεταφερθούν τα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ από την Μπουμπουλίνας ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο Κέντρο Υγείας, παρέχοντας κάθετη και εξαιρετική ποιότητα εργασιών, αλλά και να εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ενοίκια και χιλιάδες εργατοώρες, συγκεντρώνοντας τον κορμό της Πρωτοβάθμιας σε ένα κτίριο.

Η ίδια πρακτική αν ακολουθηθεί σε όλη τη χώρα, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αλά και στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κράτος είναι ένα και ενιαίο και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι διάφορες εκφράσεις του, όπως ο Οίκος Ναύτου θα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Εδώ θεωρούμε επιβεβλημένη και μία δήλωση σας, ότι τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου.

 Δημόσια Νοσοκομεία

Θεωρούμε πολύ θετική την ανακοίνωσή σας για τις νέες προσλήψεις που θα διορθώνουν ένα μέρος του προβλήματος.

Θα πρέπει όμως επειδή ο κλάδος των Ιατρών του ΕΣΥ υπέστη τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και ειδικά οι ειδικευόμενοι Ιατροί, που ουσιαστικά λαμβάνουν μισθούς πείνας, οι εφημερίες να καταβάλλονται άμεσα.

Επίσης η σωστή λειτουργία ενός φορέα κεντρικών προμηθειών για τις βασικές προμήθειες των Νοσοκομείων θα επιφέρει οικονομία εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορέσουν να επενδυθούν στην ανάπτυξη.

Εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να σας αναφέρω ότι υπάρχουν εκατοντάδες αδικίες χωρίς ουσιαστικό οικονομικό κόστος, που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Π.χ. η τιμωρητική διάθεση του Υπουργείου προς τους ειδικευόμενους ιατρούς που όταν αλλάζουν για οποιονδήποτε λόγο ειδικότητα, τους υποχρεώνει –κατά την άποψή μας αντισυνταγματικά- να εργάζονται και να ειδικεύονται αμμισθί ή των ιατρών του ΠΔ 38/2004, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη πρόσληψης στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ