Εφημερίδα Κοινωνική

Ένας αλλιώτικος εορτασμός στον Δήμο Βύρωνα

 Breaking News

Ένας αλλιώτικος εορτασμός στον Δήμο Βύρωνα
29 Απριλίου 2015

Μια διαφορετική στιγμή έζησε την Τετάρτη 22 Απριλίου η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα με σκοπό να τιμήσει το θάνατο του ποιητή λόρδου Βύρωνα. Ο Δήμος μετέτρεψε την αίθουσα του Συμβουλίου σε χώρο αναζήτησης της ρομαντικής σκέψης που ενέπνευσε τους φιλέλληνες.

Οικοδεσπότης ήταν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης. Ο ίδιος πλάι στους παριστάμενους της εκδήλωσης, απόλαυσαν τη βυρωνική ιστορική και πολιτική σκέψη του Μίμη Ανδρουλάκη που με το γνωστό του ασυγκράτητο ύφος σκιαγράφησε τον Μπάιρον μέσα στο κίνημα των φιλελλήνων του 19ου αιώνα, κάνοντας διεισδυτικές του προβολές στο σήμερα και στην ανάγκη ενός νέου κινήματος διεθνούς υποστήριξης του ελληνικού λαού.

Η «Αλλέγκρα», το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα που αναφέρεται στην κόρη του Μπάιρον και τους απογόνους των φιλελλήνων, ήταν η αφορμή για έναν αλλιώτικο «εορτασμό»: ένα διάλογο ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης του Βύρωνα με το Βύρωνα και με γέφυρα την ιστορική διερεύνηση του Μίμη Ανδρουλάκη, που λειτούργησε ως ξεναγός στη μέθη μιας άλλης στάσης ζωής,, του βυρωνισμού.

Οι θεατές αφέθηκαν και αφοσιώθηκαν σε συναρπαστικές αφηγήσεις, καθώς για αυτούς η βραδιά ήταν μια περιπλάνηση ανάμεσα στις τραγωδίες, στα οικογενειακά μυστικά, στις ήττες, στις νίκες και στη δίψα μιας άλλης ζωής βγαλμένης μέσα από το κυνήγι της ελευθερίας.

Πλήθος ερωτημάτων τέθηκε προς το συγγραφέα, από τις απαντήσεις του οποίου πέρασαν όλες οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα, οι οικονομικοί ανταγωνισμοί της εποχής σε μια διάσταση πολιτική και ταυτόχρονα τραπεζική, τα γνωρίσματα των εμφύλιων συγκρούσεων, αλλά και οι πολιτικές πρακτικές που στη διεθνή σκηνή συχνά εφαρμόζουν ό,τι και όσα αφορίζουν.

Τα χαρακτηριστικά του βιβλίου ανέδειξε πετυχημένα με το έμπειρο μάτι του κριτικού λογοτεχνίας ο Κώστας Καλημέρης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η συγγραφέας Δήμητρα Νούση.

Από τη Δημοτική Αρχή παρευρέθηκαν (εκτός από τον Δήμαρχο), ο Αντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών &Διοικητικών Υπηρεσιών Δημήτρης Κόκκαλης, η Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Ελένη Βασιλοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιάννης Μαυρίκης, η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Λεμονιά Κλωνάρη και Σοφία Δασκαλάκη.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ