Εφημερίδα Κοινωνική

Με σωστή ενημέρωση μπορεί να καταπολεμηθεί ο σχολικός εκφοβισμός

 Breaking News

Με σωστή ενημέρωση μπορεί να καταπολεμηθεί ο σχολικός εκφοβισμός
06 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού »Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κων/νος Γιαννόπουλος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την Εθνική Ημέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό (Bullying) στις 6 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό ο »Οδυσσέας», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας στην Ελλάδα το οποίο δημιούργησε και λειτουργεί »Το Χαμόγελο του Παιδιού», θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έως τις 12 Μαρτίου. Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα ενημερώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα τους απασχολεί.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του »Οδυσσέα», παιδιά και δάσκαλοι από το 28ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική διαδραστική παρέμβαση για τον σχολικό εκφοβισμό, υπό την καθοδήγηση του Ψυχολόγου κ. Στέφανου Αλεβίζου από τον Οργανισμό »Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον νέο καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Διαμαντή.

HAMOGELO

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι σε συνεργασία με “Το Χαμόγελο του παιδιού” προσεγγίζουμε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός. Έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, διαθέτουν δομές και ανθρώπους οι οποίοι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Διαθέτουν με άλλα λόγια την τεχνογνωσία, την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει στο βαθμό που απαιτείται και για αυτό τέτοιου είδους συνέργειες μεταξύ των Δήμων και φορέων, είναι επιβεβλημένες.

Ο σχολικός εκφοβισμός, το Μπούλινγκ, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις δυστυχώς και στη χώρα μας και απασχολεί κάθε ελληνική οικογένεια. Οι κίνδυνοι στους οποίους είναι εκτεθειμένα καθημερινά τα παιδιά μας είναι πολλοί και ο μόνος τρόπος για να τους αντιμετωπίσουμε είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Συχνά τα παιδιά που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση, δεν μιλούν, ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν για αυτό. Αλλά και οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης.

Εμείς ως Δήμος έχουμε καθήκον να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες μας, να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά, αλλά και να τους ενημερώσουμε, ότι εάν πέσει το παιδί τους θύμα σχολικού εκφοβισμού, ή εάν κάποιος εκπαιδευτικός αντιληφθεί ότι κάποιος μαθητής του αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, υπάρχουν άνθρωποι και δομές, όπου μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν βοήθεια και συμβουλευτική.

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης παραμονής του θα γίνονται οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία της πόλης, από συλλόγους γονέων και από εκπαιδευτικούς, αλλά και από όποιον πολίτη επιθυμεί, προκειμένου να λάβει πολύπλευρη ενημέρωση πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και σε άλλα προβλήματα και κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στον «Οδυσσέα» θα βρίσκεται σταθερά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, του Οργανισμού »Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αίτημα των επισκεπτών.

 

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω ότι εμείς στο Δήμο Πειραιά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, συλλόγους και φορείς που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες πάνω σε τόσο σημαντικά ζητήματα, ειδικά όταν αφορούν τα παιδιά μας.»

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ