Εφημερίδα Κοινωνική

ΟΜΥΛΕ: Ασάφεια και έντονη ανησυχία για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών

 Breaking News

ΟΜΥΛΕ: Ασάφεια και έντονη ανησυχία για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών
27 Φεβρουαρίου 2015

«Η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, αποτελεί πολιτικό έγκλημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), κατηγορώντας την κυβέρνηση για ασάφεια ως το θέμα της πώλησης ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Στην ανακοίνωσή της αυτή αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια δίνουν εδώ και δυο χρόνια ένα πολύμορφο αγώνα κατά της Ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών εστιάζοντας στην επιχειρούμενη πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ – ΟΛΘ.

Η νέα Κυβέρνηση, τόσο στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον Αν. Υπουργό Οικονομίας / Ναυτιλίας όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή, εξέφρασε με σαφήνεια την απόφαση για το σταματημό της διαδικασίας πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ – ΟΛΘ. Η απόφαση της αυτή, αποτελεί μια καταρχήν δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Η χθεσινή όμως επιστολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, προς τους Εταίρους και συγκεκριμένα η αναφορά για τις ιδιωτικοποιήσεις, δημιούργησε εκ νέου ασάφεια και ταυτόχρονα έντονη ανησυχία για το θέμα της πώλησης του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΟΛΠ – ΟΛθ αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις των Λιμανιών γενικότερα.

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε, ότι ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι, συνεπικουρούμενοι απο εγχώρια συμφέροντα επιβουλεύονται τα Λιμάνια.

Για αυτό, με ιδιαίτερη τεκμηρίωση και αγωνιστικότητα έχουμε αναδείξει πολιτικά, νομικά και κοινωνικά την ανερμάτιστη πολιτική εκποίησης των Λιμανιών καθώς και την αναγκαιότητα του Δημόσιου χαρακτήρα του.

Συγκεκριμένα, έχουμε αναδείξει ότι η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ και για τον ΟΛΘ δεν έτυχε ποτέ την έγκριση της Βουλής, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο προσέλκυσης ενδιαφέροντος, όπου όπως αναφέρεται και στην ίδια την διακήρυξη δεν δημιουργείται καμία δέσμευση για κανένα εκ των μερών.

Έχει επισημανθεί, από κορυφαίους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους Δικηγορικούς συλλόγους Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ότι με την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου, παραβιάζονται οι βασικές συνταγματικές επιταγές αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ. Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις, παραγωγικοί φορείς και Δικηγορικοί Σύλλογοι, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, αποτελεί πολιτικό έγκλημα αφού απεμπολεί την δημόσια αρχή , και παραδίδει την διαχείριση ζωτικών δραστηριοτήτων για την Οικονομία της Χώρας όπως Τουρισμό, Ακτοπλοΐα, μεταφορές σε Εισαγωγικό και Εξαγωγικό εμπόριο, σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.

Παραδίδει σε τρίτους, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και παραγωγης πλούτου για την Ελληνική Οικονομία.

Είναι λοιπόν αναγκαίο, η σημερινή Κυβέρνηση, άμεσα να σταματήσει με θεσμικό τρόπο την διαδικασία πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα να μεταφέρει τις μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο για όλα τα Λιμάνια.

Αυτό, θα δώσει την δυνατότητα να υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για την ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα και της ανάπτυξης των Λιμανιών, την αύξηση της απασχόλησης με προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς , τον αναβαθμισμένο επενδυτικό σχεδιασμό.

Κάνουμε γνωστό για μια ακόμα φορά προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο αγώνας κατά τις Ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών έρχεται από μακριά και δεν θα διστάσουμε να πάει μακριά αν αθετηθούν Κυβερνητικές δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων».

 

Boom

Nα υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για την ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα και της ανάπτυξης των Λιμανιών

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ