Εφημερίδα Κοινωνική

Τάσος Αβραντίνης: Χρειάζεται μια δύναμη μεταρρυθμίσεων και αυτή είναι το Ποτάμι – Συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

Τάσος Αβραντίνης: Χρειάζεται μια δύναμη μεταρρυθμίσεων και αυτή είναι το Ποτάμι – Συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
23 Ιανουαρίου 2015

κ. Αβραντίνη γιατί Ποτάμι;
Το Ποτάμι είναι ο φορές που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στη χώρα μας. Κατεβαίνουμε με σκοπό να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση, που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το Ποτάμι θα επιβάλλει με την ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του το σχηματισμό μιας κυβέρνησης λογικής και ευθύνης που θα υιοθετήσει και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να βγει από το τέλμα. Χρειάζεται μια δύναμη μεταρρυθμίσεων που θα είναι προσηλωμένη στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και θα λέει την αλήθεια.

Γιατί το λέτε αυτό; Δεν θεωρείτε ότι τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση λένε την αλήθεια στους πολίτες;
Η Νέα Δημοκρατία ήταν ο βασικός πυλώνας μιας κυβέρνησης που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, για να διατηρήσει το πελατειακό κράτος. Δεν έθιξε προνόμια, ακόμα και στις περιπτώσεις που είχε σχετική υποχρέωση από το μνημόνιο. Μας μιλάει για τη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία όμως δεν μπορεί να έχει συνέχεια, επειδή στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση και στην εξάντληση κάθε παραγωγικής δυνατότητας των Ελλήνων, αλλά και στην αποτροπή των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σε ένα σύμπαν, όπου οι επιθυμίες του ταυτίζονται με την πραγματικότητα. Μας λέει ότι θα μειωθεί το χρέος και ότι οι εταίροι θα συμφωνήσουν σε ένα νέο γύρο δημοσιονομικής ανευθυνότητας (πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε παροχές 12 δισεκατομμυρίων που δεν συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους;) μόνο και μόνο επειδή θα το ζητάει μια αριστερή κυβέρνηση.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος σε τι μπορεί να επηρεάσετε ως Ποτάμι τα πράγματα;
Όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές αυτοδύναμη ή μη είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει τα άμεσα και επιτακτικά ζητήματα της οικονομίας χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Σας θυμίζω ότι προϋπόθεση της χρηματοδότησης της Ελλάδας ή της συμμετοχής της στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και η χρηματοδότηση από τον ΕLA είναι η λήψη πολύ συγκεκριμένων μέτρων και η συμμετοχή σε Πρόγραμμα, δηλαδή σε Μνημόνιο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η σημαντική χρηματοδότηση που χρειάζεται η ελληνική οικονομία εξαρτάται από την τήρηση και εφαρμογή των όρων μιας συμφωνίας, όπως κι αν την ονομάσει κανείς. Μπορεί λοιπόν οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εκτός οποιασδήποτε δημοσιονομικής ή οικονομικής πραγματικότητας αλλά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει αυτοδύναμος ή μη θα είναι αναγκασμένος να αντικρύσει την πραγματικότητα που ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με τις ανεδαφικές εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκών άκων θα υποχρεωθεί σε στροφή 180 μοιρών αλλιώς η χώρα θα καταστραφεί. Τότε η ισχυρή παρουσία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο του Ποταμιού θα του επιτρέψει να ξεπεράσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις που με βεβαιότητα θα προκληθούν από ακραίες δυνάμεις που βρίσκονται στο κόμμα. Συνεπώς μπορούμε να επηρεάσουμε καθοριστικά τα πράγματα και η χώρα να ισορροπήσει εάν διαθέτουμε ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία.

Αυτό δεν μπορεί να το ισχυριστεί και η ΝΔ;
Όπως σας είπα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως συγκυβέρνηση είναι οι υπαίτιοι της υπερφορολόγησης και της εξ αυτής οικονομικής εξαθλίωσης των παραγωγικών πολιτών και του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων -κυρίως μικρομεσαίων-. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κουβαλούν μεγάλες δουλείες και πελατειακές δεσμεύσεις, υπηρετούν ισχυρά πελατειακά και συντεχνιακά δίκτυα που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μείωση γραφειοκρατίας, κλείσιμο άχρηστων οργανισμών του δημοσίου κοκ.). Γι΄αυτό δεν προχώρησαν άλλωστε στις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνήσει με τους εταίρους μας. Εάν υπήρχε κάποια προοπτική εκλογικής επιτυχίας της ΝΔ, αυτή θα μπορούσε ίσως να θέσει τα γνωστά διλήμματα στους πολίτες που κατά καιρούς εύρισκαν κάποια απήχηση. Σήμερα με δεδομένο ότι η ΝΔ είναι με βεβαιότητα δεύτερο κόμμα τολμώ να πω ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι χαμένη ψήφος. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο δεν έχει καμμία σημασία η διαφορά πρώτου και δευτέρου κόμματος. Εσείς πώς θέλετε να αυτοσυστηθείτε προς τους πολίτες του Πειραιά; Είμαι υποψήφιος στην Α” Εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. Έχω δουλέψει για πολλά χρόνια στον Πειραιά, γνωρίζω τους κατοίκους του και τα προβλήματά τους. Βλέπω ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν και το κράτος, κυρίως με τη φορολογία, τους αφαιρεί κάθε δύναμη, κάθε δημιουργικότητα. Πρωτοστάτησα στον αγώνα κατά του ΕΝΦΙΑ και, ως δικηγόρος, πέτυχα να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας παράνομες τις αντικειμενικές αξίες του 2007, επί των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά για τα ακίνητά τους θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι ως μέλος του κοινοβουλίου θα είμαι ακόμη πιο αποτελεσματικός και χρήσιμος και υπόσχομαι ότι θα εκφράσω αταλάντευτα στο κοινοβούλιο τους παραγωγικούς Έλληνες που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπούνταν σ΄αυτό, τους φορολογούμενους “παραγωγούς” και όχι τους “καταναλωτές” των φόρων.

 

Βιογραφικό

Ο Τάσος Αβραντίνης, υποψήφιος βουλευτής Α” Πειραιά και Νήσων με Το Ποτάμι, γεννήθηκε το 1969. Είναι δικηγόρος με ειδίκευση στις συγχωνεύσεις, εξαγορές, εξυγιάνσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρή­σεων, στις σύγχ­ρονες εμπορικές συμβάσεις και στο φορολογικό σχεδιασμό.

Επί δεκαπενταετία το δικηγορικό του γραφείο βρισκόταν στο κέντρο του Πειραιά.

Είναι αντιπρόεδρος του πολιτικού κόμματος «Δράση» -που στις εκλογές αυτές συνεργάζεται με «Το Ποτάμι»- καθώς και ιδρυτικό μέλος της Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης. Για πολλά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

Το 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το Γιώργο Καμίνη. Διετέλεσε αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας και πολεοδομίας και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του δήμου της Αθηναίων μέχρι το Φεβρουάριο του 2012.

Τον Οκτώβριο του 2014, ύστερα από πολιτικές πρωτοβουλίες της Δράσης εναντίον της υπερφορολόγησης, εκπροσώπησε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προσέφυγαν κατά των αντικειμενικών αξιών. Πέτυχε την έκδοση της ιστορικής απόφασης 4003/2014 με την οποία η διοίκηση υποχρεώνεται να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών.

Η παραπάνω απόφαση αναμένεται να οδηγήσει από το 2015 σε σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Aσχολείται ιδιαίτερα με την οικονομική ανάλυση των θεσμών, τα ατομικά δικαιώματα, το πρόβλημα των ναρκωτικών, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της χώρας (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Εστία, Ναυτεμπορική, κλπ.), ενώ τα άρθρα του φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και στις ηλεκτρονικές διευθύνσειςhttp://www.e-rooster.gr/ και www.drassi.gr. Είναι παντρεμένος με τη Μαργαρίτα Τσαπόγα και έχουν τρία παιδιά.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ