Εφημερίδα Κοινωνική

Προστασία πολιτών : Πεζές περιπολίες-Αστυνομικός της γειτονιάς-Τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας

 Breaking News

Προστασία πολιτών : Πεζές περιπολίες-Αστυνομικός της γειτονιάς-Τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας
29 Ιανουαρίου 2015

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μίλησε στον Real Fm για τον τρόπο που θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής η αστυνομία.

«Ο αστυνομικός δεν είναι κοινωνικός λειτουργός. Προφανώς χρειάζονται και κοινωνικοί διαμεσολαβητές. Όταν μιλάμε για αστυνομικό, εννοούμε ένοπλο. Το ερώτημα είναι άλλο. Πως έχει εκπαιδευθεί για να βγάζει το όπλο, πότε να το βγάζει, πού να το στρέψει και πως να το χρησιμοποιεί. Αυτό είναι το ζήτημά μας. Είναι άλλο πράγμα μια πορεία ειρηνική που με μια διακριτική παρουσία οι αστυνομικοί βλέπουν μήπως συμβεί κάτι στραβό. Θα έχουν όπλο οι αστυνομικοί. Αν δεν έχει όπλο δεν είναι αστυνόμος. Στις διαδηλώσεις δεν χρειάζεται παρά μόνο μία διακριτική παρουσία”, σχολίασε αρχικά ο κ. Πανούσης και συνέχισε:

«Πεζές περιπολίες, ο αστυνομικός της γειτονιάς, θα υπάρχουν. Μας χρειάζεται να ξέρει η γιαγιά, ο παππούς, ο φίλος, ο ανάπηρος, ότι σε κάποια περιοχή, σε μια πλατεία υπάρχει ένας αστυνομικός που θα μπορεί να τον βοηθήσει. Θα δώσει την ψυχολογική ασφάλεια. Θα πρότεινα και τα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας. Δεν γίνεται να ακούω θορύβους στο πλαϊνό σπίτι και να κάνω πως δεν με ενδιαφέρει».

Στο ερώτημα για το τι πρόκειται να κάνει με τα ΜΑΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Για να καταργήσεις κάτι πρέπει να το αντικαταστήσεις. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι ο τρόπος που λειτουργούν. Άρα, να οριοθετήσουμε τον τρόπο εκ του συντάγματος, εκ του νόμου και εκ της κοινωνικής συναίνεσης. Που τον θέλουμε αυτόν, όχι που θέλει ο ίδιος να παίξει. Και το τρίτο. Δημοκρατικός έλεγχος».

Και συνέχισε: «Αυτά θα τα λύσουμε και θα τα λύσουμε με ένα εθνικό συμβούλιο αστυνομίας και αστυνόμευσης, με έναν δημοκρατικό έλεγχο. Δεν φτάνει να είναι καλό παιδί ο Γιάννης ο Πανούσης ή ο αρχηγός η φυσική ηγεσία για να λύνονται τα προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος. Θέλετε από τη Βουλή, από τη βουλή! Θέλετε από ένα εθνικό ειδικό συμβούλιο με τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ένωση Εισαγγελέων. Κάπου δηλαδή πρέπει να βλέπουμε πως γίνονται όλα αυτά».

Αναφερόμενος στην παρουσία της αστυνομίας στα γήπεδα ο κ. Πανούσης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Έξω». Έξω η αστυνομία. Έξω πραγματικά. Κατά τη διάρκεια που πηγαίνουν ή που φεύγουν από τα γήπεδα διάφοροι οργανωμένοι πρέπει να έχεις τον νου σου. Αλλά, άλλο να έχω τον νου μου και άλλο να βγαίνεις από το γήπεδο με το παιδί σου και να βλέπεις 400 αστυνομικούς με το χέρι στην σκανδάλη».

 

Σχόλιο: Ένα θέμα στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο κ. Πανούσης ήταν η στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων. Στον Πειραιά, οι αστυνομικοί κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να παρέχουν αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, ωστόσο, πολλές φορές, το προσωπικό δεν επαρκεί. Σε ότι αφορά τους δημοτικούς αστυνομικούς, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί, καθώς μέσω της κινητικότητας απορροφήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ