Εφημερίδα Κοινωνική

Νικόλαος Καρβούνης : Είναι ευκαιρία να σταματήσουν οι υποσχέσεις και να αρχίσουν τα έργα

 Breaking News

Νικόλαος Καρβούνης : Είναι ευκαιρία να σταματήσουν οι υποσχέσεις και να αρχίσουν τα έργα
22 Ιανουαρίου 2015

Στο ΕΑΝΠ Μεταξά βρέθηκαν την Τετάρτη κάποιοι από τους υποψήφιους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Πειραιά με σκοπό να μιλήσουν αλλά και να ακούσουν την άποψη τόσο των γιατρών όσο και το διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Οι 4 υποψήφιοι βουλευτές, κ.κ. Ελένη Σταματάκη, Θοδωρής Δρίτσας, Στάθης Λεουτσάκος και Νίκος Καρβούνης, μίλησαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσει να ασκείται πολιτική βασισμένη σε αριθμούς αλλά να εφαρμοστεί μία πολιτική κοινωνική, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη καθημερινότητα των πολιτών.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι τόνισαν ότι η πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι νίκη των μελών του, αλλά του ελληνικού λαού ενώ στάθηκαν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

KARBOYNIS Για το θέμα αυτό, μίλησε στη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ο γιατρός κ. Νικόλαος Καρβούνης. Εξήγησε πως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς δεν είναι ευχαριστημένοι και πως είναι η ευκαιρία να σταματήσουν οι υποσχέσεις και να αρχίσουν οι δράσεις.

«Ως κλινικός ιατρός υπηρετώ σε δημόσια νοσοκομεία από την έναρξη του ΕΣΥ ερχόμενος σε καθημερινή επαφή με ασθενείς και πάντα με ενδιαφέρον για όλο το φάσμα της περίθαλψης.

Έτσι, σε κάθε ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχοντας σε σεμινάρια, αλλά κυρίως αρθρογραφώντας προσπαθούσα να καταθέσω τις απόψεις μου για θέματα όχι καθαρά ογκολογίας αλλά ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού. Ενδεικτικά έχω δημοσιεύσει 30 άρθρα στο περιοδικό «Journal of Balkan Union of Oncology» και πρόσφατα αρθρογραφώ στα «Νέα της Εταιρίας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ)»

Όμως αυτό ίσως δεν είναι αρκετό. Πιστεύω ότι τώρα μπορώ να κινηθώ και «χωρίς τα ακουστικά μου» και να βοηθήσω στην οργάνωση του χώρου της Υγείας. Η συμμετοχή μου στις εκλογές λοιπόν είναι μια ευκαιρία για συνεργατική δουλειά, ένας τρόπος να επηρεάσω τη λήψη αποφάσεων και μια ελπίδα να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Γιατί πράγματι, η ελπίδα έρχεται!» λέει χαρακτηριστικά στην προσπάθεια να παρουσιάσει τον εαυτό του.

Μας είπε, ακόμα ότι σε αυτές τις εκλογές συστρατεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι κομματικό μέλος του, κάτι που τον τιμά ιδιαίτερα γιατί όπως είπε δέχτηκε πρόταση, αρχικά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με το Λιμάνι της Αγωνίας και συνέχεια στις βουλευτικές, αναγνωρίζοντας το έργο και τη δράση του. «Είμαι πολιτικός λίγων ημερών» μας είπε εξηγώντας μας πως μέχρι τις 9 του Γενάρη εργαζόταν στο νοσοκομείο.

Είναι αλήθεια πως ο δημόσιος λόγος του, δεν σχετίζεται μόνο με θέματα ογκολογίας, αλλά πάντα εμπεριέχει και έναν ευρύτερο κοινωνικό προβληματισμό.

Με αφορμή ένα άρθρο του, του ζητήσαμε να μας πει για το φαινόμενο «φακελάκι» στα νοσοκομεία. «Αναμφισβήτητα υπάρχει» μας είπε αλλά υπάρχει και η καλή σχέση, μεταξύ γιατρών και ασθενών. «Πολλοί ασθενείς, για παράδειγμα για να ευχαριστήσουν τους γιατρούς στέλνουν διάφορα πράγματα υλικά( μέλι, γλυκά) αλλά αυτό είναι μια απλή ένδειξη ευγνωμοσύνης», συνέχισε. «Σε διαφορετική περίπτωση, η πολιτεία πρέπει να αποδίδει δικαιοσύνη», μας δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, γνωρίζοντας πολύ καλά το δημόσιο σύστημα υγείας του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τις παθογένειές του αλλά και για την αλλαγή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΥ.

«Πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για να αλλάξει το ΕΣΥ, γιατί έχει αποψιλωθεί σταδιακά εδώ και πολλά χρόνια. Στην κλινική Ογκολογίας – Παθολογίας για να καταλάβετε υπήρχαν αρχικά 12 γιατροί ενώ τώρα έχουν μείνει μόνο 4 για να κάνουν τις χημειοθεραπείες. Δεν μπορούμε να μειώσουμε τα κρεβάτια, άρα λιγότεροι γιατροί όχι μόνο θα είναι υπεύθυνοι για τους ασθενείς αλλά και για τους 20 γιατρούς που έρχονται για την ειδικότητα. Το ίδιο γίνεται αν εξετάσει κανείς και τις αλλαγές στο διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η εικόνα είναι τραγική.»

Το ίδιο ισχύει, όπως μας περιέγραψε αναφορικά με την υλικοτεχνική υποστήριξη. Μας είπε το συγκλονιστικό ότι τους τελευταίους 8 μήνες υπολειτουργεί ο αξονικός τομογράφος και αυτό χάριν στις πατέντες των συντηρητών. «Αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τους ασθενείς σε ιδιώτες» μας είπε επισημαίνοντας την ταλαιπωρία του ασθενή.

«Θα περίμενε κανείς από την κεντρική διοίκηση κοινό οργανόγραμμα» μας είπε αναφέροντας σαν παράδειγμα τα 4 ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας που ενώ έχουν κοινό αντικείμενο δεν αντιμετωπίζονται και δεν λειτουργούν στην ουσία με τον ίδιο τρόπο.

«Κατά καιρούς», μας είπε « ακούγονται βαρύγδουπα σχέδια δράσεις όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου αλλά μένουν στα ευχολόγια που δεν υπάρχει καν η άποψη των ασθενών» καταλήγοντας πως σε δράσεις που αφορούν την κοινωνία, πρέπει να παίρνουν μέρος όλοι οι κοινωνικού φορείς. Και αυτόν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, αλλά και διαφορετικό σχέδιο προτείνει και θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη συμμετοχή της κοινωνίας, δηλαδή σε όλες τις αποφάσεις.

 

Ποιος είναι ο Νίκος Καρβούνης;

Γεννήθηκε στη Νίκαια από μικρασιατική οικογένεια και έχει έξι παιδιά. Είναι ογκολόγος – παθολόγος και υπηρέτησε σε δημόσια νοσοκομεία στη Νίκαια, στη Σπάρτη και στον Πειραιά, όπου συνεχίζει ως Διευθυντής κλινικής στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά. Παρεμβαίνει σε θέματα υγείας και ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού στο Σύλλογο Εθελοντών «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» στην Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος όπου και αρθρογραφεί, καθώς και στις σχολές γονέων της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς. Ήταν βασικός συντελεστής του ντοκυμαντέρ « ΜΕΤΑΞΑ, ακούγοντας το χρόνο».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ