Εφημερίδα Κοινωνική

Μαρία Χατζησταυράκη : Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το νέο που γεννιέται

 Breaking News

Μαρία Χατζησταυράκη : Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το νέο που γεννιέται
22 Ιανουαρίου 2015

Γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό, σπούδασε Βιολογία στην Πάτρα και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Εργάζεται εδω και 3 χρόνια σε ερευνητικά έργα στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εντάχθηκε στην Αριστερά το 2006 και συμμετείχε στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις της γενιάς της για το άρθρο 16, υπερασπιζόμενη το δημόσιο και δωρεαν χαρακτήρα της παιδείας. Από το 2009 πήρε ενεργά μέρος στις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο μνημονιακό καθεστώς. Συμμετέχει σε δομές αλληλεγγύης και ανοιχτές συλλογικότητες με σκοπό την στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Είναι μελος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Οργάνωσης Μελών Κορυδαλλού.

Ακολουθεί η συνέντευξή της στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 

Ποιο ήταν το κίνητρό σας να συμμετέχετε σε αυτές τις εκλογές και γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η κοινωνία ολόκληρη και ιδιαίτερα οι νέοι βιώνουμε μια μεγάλη καταστροφή. Χιλιάδες νέες και νέοι επιστήμονες και ειδικευμένοι εργαζόμενοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Πολλοί περισσότεροι, συνωστίζονται στη ανεργία, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση βρίσκονται σε απόγνωση. Πέντε χρόνια μνημονίων έχουν τριγύρω μας ορθώσει τείχη οικονομικής και κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού. Έχουν συντρίψει όνειρα, ελπίδες και προοπτικές. Κυρίως έχουν διαμορφώσει ένα τοπίο υποτίμησης της αξιοπρέπειας και της νοημοσύνης μας. Μην ρωτάτε λοιπόν για το κίνητρο συμμετοχής, της γενιάς μου και της δικής μου στα κοινά. Η συμμετοχή μου στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αγωνία αλλά και την ελπίδα να σταματήσει η πορεία καταστροφής της χώρας και της κοινωνίας. Είναι έκφραση της προσπάθειας της κοινωνίας ολόκληρης, είναι απαίτηση των αγώνων όλου του περασμένου διαστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων όχι απλά να αποτρέψουν την πορεία της χώρας στα βράχια αλλά να ξανακτίσουν μια χώρα με δημοκρατία, με ελευθερία, με δικαιοσύνη, με ισότητα και ευκαιρίες για όλους

Τι έχετε να απαντήσετε σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν λέει αλήθειες»;

Το παλιό πολιτικό σύστημα, οι μνημονιακές δυνάμεις δεν σκόρπισαν μόνο οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Κυρίως δηλητηρίασαν τον νου και τις ψυχές όλων μας με ότι όρισε την πολιτική τους και τις επιλογές τους δεκαετίες ολόκληρες. Γέννησαν τη διαπλοκή, δημιούργησαν τους «υμέτερους» και τους «κουμπάρους», θεοποίησαν τη διαφθορά, ιδιοποιήθηκαν το κράτος και τη κυβέρνηση για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, για να φτιάξουν πελατειακές σχέσεις για να γεμίσουν τις τσέπες τους με μίζες και αρπαχτές. Απαξίωσαν κάθε έννοια συλλογικότητας, δημόσιου συμφέροντος, δικαίου σε όλες της σφαίρες της κοινωνίας. Και οδήγησαν στη σημερινή κατασροφή. Τώρα θέλουν να δηλητηριάσουν πάλι την κοινωνία να την φορτώσουν με ευθύνες για τα δικά τους εγκλήματα. Το «μαζί τα φάγαμε», το «όλοι ίδιοι είναι» ή « ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα» είναι εκφράσεις αυτές της αθλιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το νέο που γεννιέται. Έχει θέσεις και πρόγραμμα. Δεσμεύεται ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Έχει επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσει στο δρόμο του. Γνωρίζει και το δηλώνει καλά ότι η υπόθεση ότι το έργο του, η μεγάλη και βαθιά αλλαγή πολιτικής που έχει ο τόπος δεν μπορεί να είναι έργο μα κυβέρνησης μόνο. Απαιτεί την αφύπνιση και την ενεργοποίηση των πολιτών. Απαιτεί την ύπαρξη και την ενδυνάμωση ενός πολιτικού ρεύματος για την στήριξη και ταυτόχρονα για τον έλεγχο της κυβέρνησης της Αριστεράς που θα προκύψει από τις εκλογές. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια του ΣΥΡΙΖΑ που δεν χωρά στα ψέματα που ξεφουρνίζει ο παλαιοκομματισμός που πεθαίνει.

 Και η απορία των περισσοτέρων: Που θα βρει τα χρήματα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη όσα υπόσχεται στους πολίτες;

Το πρόβλημα της χώρας δεν απλά οικονομικό. Η κρίση είναι καθολική. Είναι πολιτική, οικονομική αλλά είναι ταυτόχρονα και εθνική και πολιτιστική. Με αυτή την έννοια απαιτείται μια καθολική απάντηση. Έχουμε μπροστά μας το καθήκον να ξαναχτίσουμε τη χώρα από την αρχή. Αυτό απαιτεί μια βαθιά πολιτική τομή. Η διαφθορά, η διαπλοκή, το κομματικό κράτος και οι πελατειακές σχέσεις θα σταματήσουν. Οι ένοχοι της σημερινής καταστροφής θα λογοδοτήσουν.Η οικονομία της χώρας πρέπει να επανεκκινήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει μια χώρα χωρίς να παράγει υλικά και πνευματικά υλικά. Ακόμα και αν διαγραφεί το χρέος, ακόμα και αν υπάρξει μια επιτυχής διαπραγμάτευση για το χρέος το πραγματικό ερώτημα είναι πως δεν θα δημιουργηθεί νέο χρέος. Και αυτό μπορεί να πετύχει μόνο με μια βαθιά όσο αφορά τους στόχους, τις κατευθύνσεις και το περιεχόμενο παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ξεκινώντας από τα μέτρα στήριξης της εργασίας και δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης υποστηρίζουμε ότι όχι μόνο θα επανακινήσει η οικονομία αλλά θα παραχθούν πρόσθετοι πόροι για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι πολιτικές που στηρίζουν την ανεργία, την μερική απασχόληση και τη λιτότητα στην πραγματικότητα ανακυκλώνουν και διαιωνίζουν τη κρίση. Αντίστοιχα βαθιές τομές απαιτούνται στα θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αλλά και της Παιδείας, της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής αναγέννησης. Θέλω με όλα αυτά να πω ότι οι ευθύνες που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ πιο σύνθετες από το καθηλωτικό ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά». Αλλά και σε αυτό υπάρχει απάντηση. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το πρόγραμμα των άμεσων παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας είναι απόλυτα κοστολογημένο και δεν απαιτεί νέα δάνεια. Πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης των άμεσων παρεμβάσεων είναι η είσπραξη των φόρων από τα μεγάλα εισοδήματα που δεν πληρώνουν, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, το τέλος της φοροασυλίας των μεγαλοκαναραρχών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Μην σας κάνει εντύπωση. Μην «τρώτε» το περίφημο «αυτά τα είπαν και άλλοι». Το πάρτυ τελείωσε. Ο χορός κανίβαλων στις πλάτες των εργαζόμενων και των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Η Β’ Πειραιά είναι μια δύσκολη περιφέρεια με πολλές ιδιαιτερότητες. Με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και χωρίς μεγάλα έργα τα τελευταία χρόνια… Τι παρεμβάσεις προτίθεστε να κάνετε; Έχετε καταγράψει ανάγκες και αιτήματα πολιτών;

Στην περιοχή του Πειραιά απεικονίζονται όλες οι επιπτώσεις από την κρίση και την πολιτική των μνημονίων. Η οικονομική ζωή της περιοχής έχει απονεκρωθεί και για να αναζωογονηθεί χρειάζεται ανατροπή των σημερινών πολιτικών επιλογών.

Τα πρώτα άμεσα μέτρα θα αποσκοπούν ώστε να μην στερείται κανείς συμπολίτης μας την περίθαλψη, τη στέγαση, το φαγητό, την πρόσβαση στην παιδεία και να μην υπάρχει ούτε ένα σπίτι χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Προτεραιότητες απαραίτητες και ικανές να δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας.

Αναβάθμιση της λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομείων του Πειραιά (Κρατικό, Τζάνειο, Μεταξά) με την άμεση κάλυψη των αναγκών τους με το αναγκαίο προσωπικό και σύγχρονο νοσοκομειακό εξοπλισμό ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των συμπολιτών μας.

Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Ενδεικτικά αναφέρω την αξιοποίηση και ανάπλασή της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων, την αξιοποίηση του κτίριου της Άρσης Βαρών που σήμερα είναι κλειστό και ρημάζει. Το ίδιο θα επιδιώξουμε και για τα 115 στρέμματα των παλιών λατομείων του Κορυδαλλού που παραμένουν αναξιοποίητα και ανεκμετάλλευτα, την έκταση της ΧΡΩΠΕΙ, στον Πειραιά, της περιοχής μετα από την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων από το Πέραμα κλπ.

Κυρίως όμως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης το οποίο θα περιλαμβάνει : Δημόσιο λιμάνι, ανασυγκρότηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με

άμεση επαναλειτουργία των ναυπηγείων και συνολικά στήριξη της οικονομικής βάσης της περιοχής στη βιομηχανία, τη ναυτιλία, το εμπόριο, με συνδυασμένες μεταφορές και αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων της πόλης.

Ένα μήνυμα προς τους πολίτες πριν την κάπλη….

Σας καλώ να στηρίξουμε όλοι μας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα. Κυρίως σας καλώ να αντιληφθούμε ότι τα δύσκολα δεν τελειώνουν στις 25 Γενάρη. Τότε αρχίζουν. Δύσκολα και ταυτόχρονα θαυμάσια καθώς αφορούν το παρόν και το μέλλον όλων. Το δικό μας και των παιδιών μας. Η επιτυχία των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κομματική. Δεν είναι ιδιοτελής. Θα είναι επιτυχία όλων όσων πλήττονται από τα μνημόνια και τον τροϊκανό βρόγχο. Είναι αυτός ο λόγος που η πορεία των πραγμάτων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση και τη παρουσία των πολιτών και μετά την κάλπη.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ