Εφημερίδα Κοινωνική

Μ. Γιαννακάκη: Η προοδευτική διακυβέρνηση έχει ανάγκη τον συνασπισμό Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά

 Breaking News

Μ. Γιαννακάκη: Η προοδευτική διακυβέρνηση έχει ανάγκη τον συνασπισμό Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά
23 Ιανουαρίου 2015

Η υποψήφια Βουλευτής Β΄Πειραιά με την σύμπραξη Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη μιλάει στην Κοινωνική για όλες τις παρεμβάσεις της στην εκλογική της περιφέρεια και όχι μόνο.

 

κ. Γιαννακάκη, παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, δηλώνετε βέβαιη ότι στις 26 Ιανουαρίου οι Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ θα είναι στη Βουλή. Από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία σας;

Η ανανεωτική αριστερά και η πολιτική οικολογία είναι υπαρκτά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία, που έρχονται από μακριά και έχουν μπολιάσει με τις απόψεις και τις θέσεις τους την ελληνική κοινωνία.

Η παρουσία τους στην Ελληνική Βουλή θα αποτελέσει τον σταθεροποιητικό παράγοντα για την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή σελίδας. Χρειάζεται προοδευτική αλλαγή και όχι αριστερή παρένθεση. Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Δεν πρέπει όμως να είναι αυτοδύναμος, διακινδυνεύοντας λόγω των εσωτερικών του αντιφάσεων, την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας. Σύμμαχοι του δεν μπορούν να είναι ούτε οι εθνικιστικές φωνές των ΑΝΕΛ, ούτε το Ποτάμι, το οποίο είναι τόσο θολά πολυσυλλεκτικό, που κινδυνεύει να δημιουργήσει μια πολιτική βαβέλ. Η προοδευτική διακυβέρνηση έχει ανάγκη τον συνασπισμό Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά.

Τι «πλήρωσε» κατά τη γνώμη σας, η παράταξή σας όλη αυτή την περίοδο;

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι το κόμμα που δημιουργήθηκε και πορεύθηκε μέσα στην κρίση. Είχε μια πορεία με λάθη και αδυναμίες αλλά σήκωσε και βάρη δυσανάλογα με το ποσοστό της. Απέδειξε όμως ότι δεν έβαλε ποτέ το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας. Το 2012 η Ελλάδα ήταν μια χώρα χρεωκοπημένη. Έμενε μόνο η τυπική χρεωκοπία. Παρά τις τεράστιες ιδεολογικές της διαφορές, η Δημοκρατική Αριστερά συμμετείχε στην τρικομματική Κυβέρνηση συνεργασίας για να αποτρέψει την χρεωκοπία. Μην ξεχνάμε δε ότι στις δεύτερες εκλογές είχαμε δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα έμενε ακυβέρνητη. Δεν υπήρχαν περιθώρια για τρίτες εκλογές. Ούτε πριν, ούτε μετά, ψήφισε κανένα Μνημόνιο ή Μεσοπρόθεσμο. Διαφώνησε με τα εργασιακά. Θυμούνται όλοι τις επιθέσεις που δέχονταν οι Υπουργοί μας για «αντιμεταρρυθμισμό» σε μια σειρά ζητήματα. Βεβαίως κάναμε και λάθη. Λάθη που αφορούν κυρίως το γεγονός ότι δεν επικοινωνήσαμε εγκαίρως τις δυσκολίες και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζαμε εντός της Κυβέρνησης. Δεν απεμπολήσαμε τις αξίες και τα ιδανικά μας.

Πού οφείλονται οι τάσεις ανεξαρτητοποίησης μέσα στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα;

Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Η πορεία του κόμματος από την απόφαση συμμετοχής στην τρικομματική Κυβέρνηση έως την απόφαση αποχώρησης και ως σήμερα είχε αρκετές εσωτερικές διαφωνίες. Είναι φυσιολογικό γεγονός, δεδομένων και των δύσκολων αποφάσεων. Το κόμμα μας όμως δημιουργήθηκε γιατί απαντούσε σε μια υπαρκτή ανάγκη: να υπάρξει μια συνεπής αριστερή φωνή όχι μόνο διαμαρτυρίας και οργής αλλά προοδευτικών λύσεων με προοπτική. Αυτός ο χώρος είναι περισσότερος από ποτέ αναγκαίος όχι ως παρακολούθημα αλλά αυτόνομος και ισχυρός. Προσωπικά είμαι εδώ παρούσα, γιατί δεν θεωρώ ότι ο χώρος μας είναι σημαία ευκαιρίας. Δίνω και αυτή τη μάχη, με όλες τις προσωπικές μου δυνάμεις και το έργο που έχω υλοποιήσει από το 2012 με το κόμμα που με ανέδειξε. Όλοι μας θα κριθούμε από τα μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους, την κοινωνία.

Με δεδομένες αυτές τις καταστάσεις, γιατί ένας ψηφοφόρος να επιλέξει ΔΗΜΑΡ και όχι ένα άλλο κόμμα;

Οι Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά είναι η μόνη λύση και ταυτόχρονη εγγύηση για μια πραγματική πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε καθαρά: προοδευτική διακυβέρνηση, συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές. Δεν διεκδικούμε το ρόλο του κυβερνητικού μπαλαντέρ όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το πολιτικό μας στίγμα είναι διακριτό και σαφές μακριά από τη «θολή» πολυσυλλεκτικότητα που κάποιοι προβάλλουν ως πλεονέκτημά τους. Θα υποστηρίξουμε ενεργά μια έλλογη αλλαγή πολιτικής, μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ακλόνητες σταθερές την ευρωπαϊκή πορεία, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, την μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο, τις σύγχρονες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις. Όχι συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Όχι αναπαραγωγή ξεπερασμένων υποδειγμάτων. Όχι ιδεολογικά στερεότυπα. Όχι λαϊκισμός.

Εσείς προσωπικά τι πιστεύετε; Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν λέει αλήθειες»; … ή η ΝΔ «τρομοκρατεί»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια στροφή στο ρεαλισμό αλλά δεν έχει εκλείψει ακόμα η πολυγλωσσία από στελέχη του, παρουσιάζοντας μια γκάμα απόψεων με μεγάλες αποκλίσεις για κρίσιμα θέματα, που θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας. Όπως, η αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με μονομερείς ενέργειες. Το ζήτημα των δημοσίων εσόδων, το οποίο πρέπει να δούμε με τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος αλλά δεν μπορούμε να μην λαμβάνουμε υπόψη «το πού και από ποιους θα βρούμε τα λεφτά», σε συνδυασμό με την πορεία των εσόδων της χώρας. Τέλος, η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ένα σύγχρονο κράτος, που δεν θα υπερασπίζεται κρατικίστικες και συντεχνιακές αντιλήψεις.

Από την άλλη οι πολιτικές της ΝΔ έχουν οδηγήσει σε απόγνωση το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και την οικονομία σε ύφεση με την συνεχή υπερφορολόγηση, που δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική. Ακόμα και οι περίφημες μεταρρυθμίσεις εξαντλήθηκαν σε οριζόντιες απολύσεις, χωρίς να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός δημόσιου τομέα που θα αποτελέσει μοχλό και εργαλείο ανάπτυξης.

Όμως η οργή, η πολυγλωσσία και ο φόβος δεν μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Χρειάζεται ρεαλισμός, όραμα κι ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως αυτό που έχει έτοιμο ο συνδυασμός μας Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά.

Η Β’ Πειραιά είναι μια περιφέρεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά… Μιλήστε μου λίγο για τις παρεμβάσεις που κάνατε αλλά και για τις ανάγκες των πολιτών που ακούτε στις περιοδείες σας στις γειτονιές…

Η Β’ Περιφέρεια Πειραιά συμπυκνώνει όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας: ανεργία, ύφεση, υπερφορολόγηση. Εξάλλου, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την αποανάπτυξη πριν την κρίση. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων και έλλειψης υποδομών, αφού εγκαταλείφθηκε επί δεκαετίες από τις Κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Όπως όλη η Δυτική Αττική αντιμετωπίσθηκε ως ο παρίας της Αττικής, ένας σκουπιδότοπος στον οποίο συγκεντρώθηκαν οι πιο επιβαρυντικές δραστηριότητες χωρίς σχεδιασμό και μέτρα προστασίας για τις ζωές των κατοίκων του.

Από το 2012 προσπάθησα να συμβάλλω σε σειρά καίριων προβλημάτων, Ενδεικτικά και μόνο θα σας αναφέρω ορισμένα, όπως η μόλυνση και οι διαρροές πετρελαιοειδών στις περιοχές του Κερατσινίου και της Σαλαμίνας, η ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας, η μη επαναλειτουργία βιομηχανιών στην ίδια περιοχή, η απομάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό αλλά και το ζήτημα των συνθηκών κράτησης, η κατασκευή Ειδικού Σχολείου στην περιοχή, που προχωρά με επιτυχία, η εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής στη ζώνη Περάματος που θα έδινε θέσεις εργασίας, η απόδοση αντισταθμιστικού τέλους στο Δήμο Περάματος, το θέμα της οδικής σύνδεσης Περάματος Σαλαμίνας, η λειτουργία παράνομων λατομείων στην Σαλαμίνα, το Κέντρο Υγείας στο νησί.

Θέλω να πιστεύω ότι στο διάστημα αυτό ανέδειξα τα πιο σοβαρά προβλήματα και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω από όποια θέση κι αν βρεθώ στο μέλλον.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ