Εφημερίδα Κοινωνική

Νέα θεραπεία για το αλλεργικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα

 Breaking News

Νέα θεραπεία για το αλλεργικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα
15 Δεκεμβρίου 2014

 

Υπολογίζεται ότι το 10 % των ασθενών με άσθμα ανήκουν στην κατηγορία την σοβαρού μη ελεγχόμενου άσθματος. Είναι οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι ενώ λαμβάνουν υψηλές δόσεις αντιασθματικών φαρμάκων, εξακολουθούν να έχουν καθημερινά συμπτώματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, νυχτερινές αφυπνίσεις λόγω άσθματος, λαμβάνουν εκτάκτως ανακουφιστική θεραπεία, μπορεί έχουν περιορισμένη φυσική δραστηριότητα. Αρκετοί από αυτούς παίρνουν από το στόμα κορτιζόνη προκειμένου να ανακουφιστούν. Πολλοί από αυτούς πάσχουν από αλλεργικό άσθμα που σε μεγάλο ποσοστό έως και 40% συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα ή και ρινικούς πολύποδες.

Η καθημερινότητα αυτών των ασθενών είναι πολύ δύσκολη ως και μαρτύριο. Αμέτρητες επισκέψεις σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ΩΡΛ, αλλεργιολόγους, πνευμονολόγους κάποιοι από αυτούς με επισκέψεις σε νοσοκομεία και νοσηλείες ακόμα και στην εντατική. Η ζωή αυτών των ασθενών την τελευταία δεκαετία άλλαξε από την δημιουργία του ειδικού βιολογικού παράγοντα, της Ομαλιζουμάμπης (Omalizumab) του μοναδικού εξειδικευμένου αντισώματος που μπλοκάρει και συνεπώς αδρανοποιεί την ανοσοσφαιρίνη-Ε(IgE), που είναι το κλειδί για τις κλινικές εκδηλώσεις της αλλεργίας και συνεπώς και του αλλεργικού άσθματος. Από το 2006 στην Ελλάδα έχει εγκριθεί η θεραπεία με Ομαλιζουμάπμπη (αντι-IgE) των ασθενών με μη ελεγχόμενο μέτριο και σοβαρό αλλεργικό άσθμα.

Σύμφωνα με την ειδική επιτροπή για το άσθμα – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΜΑ (GINA) – στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την διαχείρηση του άσθματος που εκδόδηκαν τον Ιούνιο του 2014, το Omalizumab αποτελεί θεραπεία 1ης γραμμής στο μη ελεγχόμενο αλλεργικό άσθμα Η θεραπεία με το Omalizumab(εμπορική ονομασία XOLAIR) είναι με την μορφή υποδόριας ένεσης ανά 2 ή 4 εβδομάδες ανάλογα με το σωματικό βάρος και την τιμή της IgE στο αίμα. Με αυτή τη θεραπεία επιτυγχάνεται πλήρης έλεγχος της νόσου, μειώνονται κατά 80% οι ασθματικές κρίσεις και οι έκτακτες επισκέψεις σε ιατρούς, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται σημαντική βελτίωση και στο ανώτερο αναπνευστικό καθώς θεραπεύεται τόσο ρινίτιδα όσο και οι πολύποδες , ώστε ο ασθενής να μπορεί να αναπνέει και να μυρίζει ξανά.

 

 

Γράφει ο Γαβριήλ Ισαακίδης, ειδικός Πνευμονολόγος


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ