Εφημερίδα Κοινωνική

Ανδρέας Ευθυμίου: Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου λέει ΝΑΙ στην ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου και διεκδικεί σταθερά έργα

 Breaking News

24 Νοεμβρίου 2014

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Παρασκευή το πρωί ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου για να ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Μοσχάτου. Ο Δήμαρχος διεκδικεί μια σειρά παρεμβάσεων υπέρ των δημοτών όπως για παράδειγμα ελεύθερους χώρους και αντιπλημμυρικά και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις αυτού του τεράστιου έργου που αναμένεται να αλλάξει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για το παραλιακό μέτωπο. «Η παραλία Μοσχάτου ανήκει στο Δήμο και στους κατοίκους του. Οι διαδικασίες δημοπράτησης πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό», τονίζει ο Ανδρέας Ευθυμίου και δείχνει αποφασισμένος να προασπίσει τα συμφέροντα των δημοτών έναντι όλων όσων προσπαθούν να βάλουν «αγκυλώσεις» στις διαδικασίες.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη συνέντευξή του ο Δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου:

«Πρόκειται για ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας για την πόλη μας, ένα θέμα μείζονος σημασίας για τους πολίτες του Μοσχάτου, αλλά και όλης της Αττικής και την ποιότητα της ζωής μας!

Η απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετώπισε η παραλία του Μοσχάτου με τις επιχωματώσεις, η αποκοπή της πόλης και των κατοίκων της από το παραλιακό μέτωπο, οι αγώνες των Δημοτικών μας Αρχών, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι διεκδικήσεις μας και οι αγώνες μας, μοιάζουν να φτάνουν σε ένα τέλος, με τη θετική μας στάση για τη μελέτη του ΡΕΝΖΟ ΠΙΑΝΟ, την ολοκλήρωση των μελετών και την αναμονή για τη δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ

Έχουμε επανειλημμένως, μέσα στην πάροδο των τελευταίων ετών, με στοχευμένες επιστολές, με παρουσία στη Βουλή των Ελλήνων και παρουσίαση των θέσεών μας, με τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, καταθέσει τις πάγιες θέσεις μας για την παραλιακή ζώνη, που αφορά τα διοικητικά μας όρια ως:

-δημόσιο χώρο και υπερτοπικό πόλο αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού,

-ως πάρκο μητροπολιτικών λειτουργιών,

Με την ταυτόχρονη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που είναι αναγκαία για την ασφάλεια του Μοσχάτου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Συγκεκριμένα, θα αναφέρω ένα σύντομο ιστορικό των εξελίξεων του παραλιακού μετώπου.

Το Δεκέμβριο του 2012 δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΑΑΠ 443) με το οποίο εγκρίθηκε το “πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού”. Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.”, με σκοπό τη Διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του ΣΕΦ και του Σουνίου, καταθέσαμε στη διαβούλευση τις θέσεις μας για την παραλιακή ζώνη, όπως αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο:

-Διαφωνήσαμε με τη φιλοσοφία του άρθρου 16 του σχεδίου νόμου για τη σύσταση της Εταιρείας με την επωνυμία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.”, από το 2013

-Απαιτήσαμε την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως έχει εγκριθεί και συμφωνηθεί, επικαιροποιώντας και τις προγενέστερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή,να αποτελέσει η Ζώνη 1 δημόσιο και ανοικτό χώρο πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση και ήπιες χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού κοινωφελούς χαρακτήρα και τα έργα αξιοποίησης να συσχετισθούν άμεσα με τα αντιπλημμυρικά έργα, τη βύθιση των γραμμών του τραμ, την μετατόπιση και βύθιση της υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου και της κατασκευής πεζοδιαβάσεων που αποτελούν έργα πρωταρχικής σημασίας για την περιοχή.

-Διεκδικήσαμε τη συμμετοχή του Δήμου στο φορέα διαχείρισης του παραλιακού μετώπου και την πρόβλεψη αντισταθμιστικών μέτρων με την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην περιοχή προς όφελος των πολιτών.

-Ζητήσαμε από το 2013 την εξαίρεση της παραλίας του Δήμου μας από τη σύσταση της εταιρείας “Παράκτιο μέτωπο (άρθρο 16 παρ. 3) ώστε το ώριμο έργο του Φαληρικού Όρμου να υλοποιηθεί αυτοτελώς με αυτόνομη διοικητική υποστήριξη.

ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Η θέση μας απέναντι στο έργο της Ανάπλασης ήταν πάντα ξεκάθαρη. Επιμέναμε στις διεκδικήσεις μας και υποστηρίξαμε τα θετικά του έργου, ένα έργο πλήρους τεχνικής ωριμότητας, με πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή της.

Όπως ήδη έχει γραφτεί στον Τύπο, η εκπόνηση της μελέτης και η σύνταξη των τευχών Δημοπράτησης χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την καθοριστική συμβολή του διάσημου Ιταλού Αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος έχει και την ευθύνη του άλλου μεγάλου έργου, της κατασκευής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που ήδη υλοποιείται στο χώρο του πρώην Ιππόδρομου.

Το έργo της Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου αποτελεί στρατηγικής σημασίας παρέμβαση για την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου, αφού αποτελεί τη μοναδική έκταση για να αποκτήσει συνολικά η Αθήνα πρόσωπο προς τη θάλασσα.

Στους κατοίκους της περιοχής μας, η αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Το master plan της ανάπλασης έχει παρουσιασθεί σε ειδική ανοιχτή εκδήλωση από το Δήμο με θετικότατη αποδοχή από τους πολίτες, έχει παρουσιασθεί και έχει αποτιμηθεί θετικά από τα Δημοτικά Συμβούλια τόσο του Μοσχάτου-Ταύρου όσο και της Καλλιθέας, ενώ φορείς της Κεντρικής Διοίκησης όπως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν γνωμοδοτήσει θετικά. Παράλληλα, όπως προείπαμε, η οριστική μελέτη παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και στη Βουλή των Ελλήνων με δικής μας συμμετοχή στη συνεδρίαση.

Τον Μάιο του 2013 εγκρίθηκε από το ΣτΕ (Τμήμα Ε΄, Αριθμός Απόφασης 132/2013) το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, υπό τον τίτλο “’Εγκριση προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού”.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου στις 2 Απριλίου του 2013 εν όψει της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση της “ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.” , συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

-την άμεση κατασκευή των έργων υποδομής και των αντιπλημμυρικών έργων,

-τη συμμετοχή στη διαχείριση του χώρου από την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού,

-την υλοποίηση της μελέτης του Renzo Piano (με τις παρατηρήσεις μας),

-την άμεση δημοπράτηση των έργων υποδομής και των έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και

-την αντίθεσή μας για τη δημιουργία λιμένος κρουαζιέρας.

Σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο στις 10 Μαρτίου του 2014 σχετικά με τη γνωμοδότηση επί της μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ταχθήκαμε κατά πλειοψηφία υπέρ των περιβαλλοντικών όρων και επισημάναμε την αντίθεσή μας με την κατασκευή του υπερυψωμένου κελύφους άνωθεν της λεωφόρου. Ζητήσαμε την εξέταση εύρεσης εναλλακτικής λύσης πρόσβασης προς την παραλία με πιθανή κατασκευή γεφυρών άνωθεν της λεωφόρου.

Τέλος, στο τελευταίο μας Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 22 Οκτωβρίου του 2014 για το παραλιακό μέτωπο μετά τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στην “Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.”, ΑΠΟΦΑΣΊΣΤΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ οι διεκδικήσεις μας:

-Θεωρούμε την παραλία δημόσια περιουσία. Ανήκει στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και στο Ελληνικό Δημόσιο.

-απαιτούμε να υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τις ΜΠΕ και τις παρατηρήσεις μας

-Απαιτούμε τη συμμετοχή του Δήμου στο Φορέα Διαχείρισης, με αποφασιστικό ρόλο

-Καλούμε όλους όσους μπλέκονται στην πραγματοποίηση του έργου να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους κύρια έναντι της υλοποίησης των έργων υποδομής.

Εν κατακλείδι, με σημερινά δεδομένα και βάσει των έως τώρα εξελίξεων, μιλάμε για ένα έργο τεχνικά ώριμο, με περιβαλλοντική αδειοδότηση και ισχυρή κοινωνική, πολιτική και τεχνοκρατική αποδοχή.

Πρόκειται, δηλαδή για ένα έργο θεσμικά ώριμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η δημοπράτηση του έργου σύντομα.

Για εμάς, λοιπόν, τη Δημοτική Αρχή και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της περιοχής, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η αναγκαιότητα του έργου της ανάπλασης είναι ιστορική. Ή τώρα ξεκινάμε ή δε θα γίνει ποτέ ή θα γίνει κάτι άλλο.

Δυστυχώς όμως, για άλλη μία φορά, παρουσιάζονται προβλήματα για την υλοποίησή του.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΙΑ… ΖΩΝΤΑΝΗ

Με τη σημερινή ευκαιρία, δηλώνουμε καθαρά και αποφασιστικά ότι δε θα αφήσουμε για μία ακόμα φορά να καταλήξει η παραλία μας ένας τόπος έρημος, ένα μέρος χωρίς ζωή, χωρίς πρόσβαση, χωρίς νόημα!

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Παλεύουμε πολλά χρόνια τώρα για την πραγματοποίηση του έργου της ανάπλασης, διεκδικώντας σταθερά τα έργα που θα προσφέρουν ανάσα στην πόλη μας. Διεκδικούμε:

-τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου ΔΗΜΟΣΙΟΥ χαρακτήρα με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και ελεγχόμενες χρήσεις πολιτισμού-αθλητισμού-αναψυχής

-την μετατόπιση και βύθιση της υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα

-την αποκατάσταση της φυσικής και λειτουργικής συνέχειας μεταξύ οικιστικού ιστού και παράκτιας ζώνης με την επέκταση επιλεγμένων οδών της πόλης ως πεζόδρομων μέσα στο πάρκο

-την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων

Δηλώνουμε όμως ξεκάθαρα, ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ!

Η παραλία Μοσχάτου ανήκει στο Δήμο και στους κατοίκους του. Οι διαδικασίες δημοπράτησης πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό. Οι πολίτες του Μοσχάτου και γενικότερα της Αττικής δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ