Με μεγάλη επιτυχία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ολοκληρώθηκε η α’ φάση της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα». Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν σημαντικά ευρήματα. Οι έρευνες διεξήχθησαν υπό την εποπτεία της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων φορέων.
Επικεφαλής της ομάδας του Woods Hole είναι ο Αμερικανός επιστήμων και ερευνητής του Woods Hole Institution Β. Foley. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επιπλέον ο αρχαιολόγος Α. Τούρτας, ο Δρ. Γ. Μπιτσάκης, έλληνες και ξένοι δύτες και τεχνικοί δύτες (M. Τζεφρόνης, Λ. Μερσενιέ της ΕΕΑ, Ε. Ο’Brian, P. Short, Α. Σωτηρίου), τεχνικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, κ.ά.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διέθεσε από την πλευρά του το σκάφος «ΓΛΑΡΟΣ», το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πλοίο-φορέας για το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα και για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών.
Η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole και η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αργώ, η οποία ιδρύθηκε για την υποστήριξη της έρευνας. Χορηγίες για την έρευνα διέθεσαν επίσης η ελβετική εταιρεία Hublot, η ΟΤΕ-COSMOTE, η JF White Constructing Co., το Swordspoint Foundation, το Costa Navarino, οι οικογένειες James H. Orr, Michael Dubno and Loren Blackford, Richard and Laetitia Garriott de Cayeux και το Ίδρυμα Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής φάσης των ερευνών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κος Πάνος Λασκαρίδης, δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση λάβαμε μέρος στην ενάλια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η στενή συνεργασία μεγάλου αριθμού κορυφαίων επιστημόνων από διαφορετικές χώρες αποτελούσε από την αρχή, εγγύηση της επιτυχίας. Με τα μέσα που διαθέσαμε, εμείς και οι άλλοι χορηγοί, βοηθήσαμε να πετύχει μία αρχαιολογική ανασκαφή πολύ σημαντική για τη χώρα μας και τον κόσμο. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στην ομάδα, είτε στο πεδίο των ερευνών, είτε από την ξηρά, στα Αντικύθηρα, την Αθήνα και το εξωτερικό»
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» παρείχε στην ομάδα έρευνας όλες τις υποδομές και ακαδημαϊκές του δυνατότητες, κατά την προετοιμασία, και την εκτέλεση των ερευνών. Επίσης, στους χώρους του Ιδρύματος θα λάβουν χώρα επιστημονικές ανακοινώσεις των μελών της αποστολής καθώς και άλλες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση επιστημόνων και του ευρύτερου κοινού για τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των ερευνών. Στόχος είναι αυτά τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από το όλο εγχείρημα να τροφοδοτήσουν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το Ίδρυμα προσφέρει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και να αποτελέσουν αντικείμενο της εκδοτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος. Ήδη στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος περιλαμβάνεται πρόγραμμα με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Αστρονομία και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα», που απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υποστηρίζεται από μέλη της διεθνούς ερευνητικής ομάδας Antikythera Mechanism Research Project (AMRP), η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Να σημειωθεί ότι στις 9 Οκτωβρίου 2012 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είχε φιλοξενήσει την ομώνυμη ομιλία του Γιάννη Σειραδάκη, ιδρυτικού μέλους της επιστημονικής αυτής ομάδας. Στην ομιλία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών και δημοσιεύσεων και εκτέθηκε η πλέον πιστή και σε πραγματικές διαστάσεις ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία κατασκευάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.