Εφημερίδα Κοινωνική

Πού οφείλεται η κάμψη των πωλήσεων στο Εμπόριο;

 Breaking News

Πού οφείλεται η κάμψη των πωλήσεων στο Εμπόριο;
29 Οκτωβρίου 2014

Παραθέτουμε τη διαπίστωση του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ:

«…Η υποχώρηση των πωλήσεων τον Οκτώβριο για το οργανωμένο λιανεμπόριο δεν αποτελεί έκπληξη. Οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στην καταναλωτική ζήτηση είναι χαρακτηριστικό της κρίσης και του τρίπτυχου ανεργία, εισόδημα και υπερφορολόγηση.

Στον βωμό των φόρων εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και διάφορων χαρατσιών, θυσιάστηκε τζίρος περίπου 550 εκ. ευρώ από το λιανεμπόριο τον Οκτώβριο. Μόνο στο λιανεμπόριο τροφίμων οι πωλήσεις υποχώρησαν πάνω από 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση που έχει καταγραφεί σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και ξεπερνά το 10%. Η κάμψη έρχεται βέβαια μετά από τις ενθαρρυντικές ενδείξεις των καλοκαιρινών μηνών και της οριακής αύξησης από 1,5-4% χάριν και στον τουρισμό.

Ας ελπίσουμε ότι η μείωση της κατανάλωσης και η επιστροφή στα επίπεδα του 2011, θα είναι προσωρινή και ενόψει του δεκαήμερου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της εορταστικής αγοράς, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα απορροφήσουν τις αρρυθμίες του 2014 στην αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι οτι η υποχώρηση τον Οκτώβριο είναι πολλαπλάσια της μείωσης που κατεγράφη στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, όπου η πτώση άγγιξε το -1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Τα νέα αρνητικά στοιχεία της αγοράς επιβεβαιώνουν την αλλαγή στο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στην εποχή της κρίσης με τις τιμές να είναι το πιο ισχυρό κριτήριο επιλογής καταστήματος στην Ελλάδα, ενώ 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν πως ξοδεύουν λιγότερα σε κάθε επίσκεψη για αγορές των οικογενειακών τους αναγκών…»

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ