Εφημερίδα Κοινωνική

Η περιπετειώδης καριέρα του Νίκου Σεβαστόπουλου

 Breaking News

Η περιπετειώδης καριέρα του Νίκου Σεβαστόπουλου
21 Οκτωβρίου 2014

*Συνέντευξη στον Παναγιώτη Γιαλό

Ο Νίκος Σεβαστόπουλος ήταν ένα από τα λίγα ταλέντα του ποδοσφαίρου μας. Τον γνωρίσαμε τις αρχές της δεκαετίας 1960 και κέρδισε γρήγορα το προσωνύμιο »Πελέ». Δεν έκανε όμως ποτέ την μεγάλη καριέρα στην ΑΕΚ πού ονειρευόταν καθώς είχε μετατρέψει την απόσταση Αθήνα -Κέηπ-Τάουν σε Κυψέλη –Παγκράτι.

 

Ποια ήταν η πρώτη σου ομάδα;

Γεννήθηκα το 1945 στον Ταύρο Αττικής και η πρώτη μου ομάδα ήταν ο Πανθησιακός Α’ Αθηνών το 1956 στα 11 μου. Την επόμενη χρονιά επειδή ήμουν ΑΕΚ, πήγα στα τσικό της έχοντας προπονητές τους Ρίμπα και Νταισπάγκο. Παίζω στην εφηβική ομάδα της ΑΕΚ μέχρι το 1963, την χρονιά αυτή μάλιστα, βγήκαμε πρωταθλητές εφήβων, όπως και η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδος με τον Τσάκναντι. Παράλληλα είμαι βασικό στέλεχος της Εθνικής Νέων με πάρα πολλά παιχνίδια νικηφόρα στο εξωτερικό.

 

Πότε μπήκες στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ;

Τον Σεπτέμβριο 1963 στο ματς με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη 0-0. Από εκεί και πέρα αρχίζει η περιπέτεια της καριέρας μου.

Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος μου έκανε πρόταση να πάω στο κατάστημα Μαρόπουλος- Τζανετής με τα αθλητικά είδη υπάλληλος και του είπα όχι, έχω προπονήσεις και το βράδυ νυχτερινό σχολείο.

Αυτό ήταν, σημαδεύτηκε η καριέρα μου. Μου λέει «θα το θυμηθείς αυτό που έκανες». Είχε το σχέδιό του να με βγάλει από την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ και να με ξαναστείλει στην εφηβική ομάδα, αφού ήταν εκλέκτωρ της Εθνικής και Γενικός Αρχηγός της ΑΕΚ. Σε ένα ματς με τους εφήβους του Εθνικού παίξαμε ξύλο με τον Χατζηιωαννίδη και τιμωρούμε 4 μήνες. Στο διάστημα αυτό έρχεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ομάδος Χελένικ του Κέηπ-Τάουν να πάρει πίσω τον Δειμέζη του Φωστήρος, ο Δειμέζης δεν θέλει να πάει και παίρνει εμένα που ήμουν τιμωρημένος αφού μπορούσα να παίξω χωρίς μεταγραφή. Αυτό το έκαναν πολλοί Έλληνες.

Πάω για 4 μήνες και μένω 9. Έρχεται η Ρεάλ Μαδρίτης με Πούσκας, Αμάνθιο, Χέντο Πίρι, Σάντα Μαρία, Σαντσίς,για ένα φιλικό χάνουμε 4-0 αλλά τους κάνω μεγάλη εντύπωση με την απόδοση μου και ο Χιλιανός προπονητής μου Μάριο Τουάνι που ήξερε τους Μαδριλένους έχει κανονίσει να πάω την επόμενη χρονιά 1965 να δοκιμαστώ στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Όμως εγώ βιάστηκα να γυρίσω Ελλάδα και σε δυο μήνες πήγα φαντάρος. Ο διωγμός μου από τον κ. Μαρόπουλο συνεχίζεται και με βάζει στο περιθώριο 2,5 χρόνια παίζω μπάλα μόνο με τα τάγματα στην Κύπρο. Το 1967 απολύομαι και το μαθαίνουν στο Κέηπ Τάουν στη Νότιο Αφρική και ξαναφεύγω για την Χελένικ.Παίρνω και την αρραβωνιαστικιά μου και επειδή ήταν μικρή δεν μπορούσαμε να μείνουμε πάνω από τρείς μήνες και ξαναγυρίζω Ελλάδα το 1968. Προπονητής στην ΑΕΚ είναι ο Στάνκοβιτς που πίνει νερό στο όνομα μου.Τότε παίζω στην ΑΕΚ 26 παιχνίδια συνεχόμενα. Όμως στα τελευταία 8 παιχνίδια δεν μας πληρώνουν καλά και το ξανασκέφτομαι να ξαναφύγω στο Κέηπ Τάουν για τρίτη φορά. Όμως η Χούντα είχε βάλει πάνω από τον πρόεδρο της ΑΕΚ κυβερνητικό επίτροπο και έπρεπε να πάρω το διαβατήριο από αυτόν. Μου λέει «τι να κάνεις στην Αφρική ρε αφού είσαι στη λίστα για να μπεις στην ΔΕΗ σε λίγο καιρό». Εμένα το μυαλό μου ήταν στο Κέηπ-Τάουν έπαιρνα και καλά χρήματα. Φέυγω τον Απρίλιο 1969 και ξαναγυρίζω τον Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου.

Πάω στη Φιλαδέλφεια για προπόνηση και όλοι με κοίταζαν περίεργα. Ο Στάνκοβιτς ήξερε ότι με είχαν αποδεσμεύσει. Έμεναν 10 μέρες για να τελειώσουν οι μεταγραφές και ψάχνω να βρώ ομάδα. Ο Φωστήρας μου δίνει 50.000 και αρνούμαι τα ίδια μου δίνει και το Αιγάλεω. Πάω στον Βύζαντα Μεγάρων και παίρνω 300.000 δραχ. Προπονητής ο Θανάσης Μπέμπης. Παίζω μέχρι το 1974. Τότε με παίρνουν τηλέφωνο από τον Καναδά να πάω στον Όμηρο του Τορόντο με καλά λεφτά. Ο Βύζας δεν ξέρει τίποτα και μένω εκεί 2,5 χρόνια μέχρι το 1976. Ενδιάμεσα όμως παίζω σε μια άλλη ομάδα του Τορόντο επαγγελματική με συμπαίκτη τον Εουσέμπιο με άλλο όνομα γιατί δεν είχα άδεια. Το μαθαίνουν αυτό στα Μέγαρα και κάνουν καταγγελία μέσω ΕΠΟ και με ξαναγυρίζουν πίσω στην Ελλάδα. Τους λέω για να ξαναπαίξω στον Βύζαντα για την ζημιά που μου κάνατε θέλω 300.000 δραχ. Μου τα δίνουν και έπαιξα μέχρι το 1981 όταν και σταμάτησα το ποδόσφαιρο 36χρ. Αλλά αν δεν εργαζόμουν στο Χίλτον σαν μπάρμαν θα έπαιζα μέχρι τα 42 μου.

 

Το »Πελέ» πώς προέκυψε;

Ίσως από το ότι ήμουν αρκετά κοντά στο χρώμα του Πελέ αλλά πιστεύω ότι έμοιαζαν και οι κινήσεις που έκανα με την μπάλα μέσα στο γήπεδο.

 

4-(1)

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ