Εφημερίδα Κοινωνική

Οι μισοί μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο – Συστηματικοί καπνιστές 2 στα 10 παιδιά

 Breaking News

Οι μισοί μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο – Συστηματικοί καπνιστές 2 στα 10 παιδιά
19 Οκτωβρίου 2014

Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών στην εφηβεία να γνωρίζει τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ωστόσο σχεδόν τα μισά, το 46%, έχουν δηλώσει πως έστω και μία φορά στη ζωή τους έχουν δοκιμάσει τσιγάρο. Επίσης, 2 στα 10 παιδιά (18,15%), ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών, παραδέχονται πως είναι συστηματικοί καπνιστές, με το ποσοστό αυτό να μεγαλώνει όσο «ανεβαίνουν» οι τάξεις και να φτάνει το 35,3% μεταξύ των μαθητών Γ” Λυκείου.

Αυτά καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, η έρευνα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και την υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα σε ημερίδα με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο» και «HEART II».

Επίσης, η έρευνα κατέδειξε πως έξι στα 10 παιδιά δηλώνουν ότι έχουν φίλους που καπνίζουν, ενώ στην ερώτηση «θα κάπνιζες εάν ένας φίλος σου πρόσφερε τσιγάρο;» το 21,2% απαντά καταφατικά. Εννέα στα 10 παιδιά έχει δει μαθητές να καπνίζουν σε χώρους του σχολείου και το 73,3% έχει δει καθηγητές με τσιγάρο στο σχολείο, με το 75,9% των ερωτηθέντων να λέει πως δεν είναι καλό οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να καπνίζουν σε διδακτικούς χώρους

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ