Εφημερίδα Κοινωνική

Ευκαιρία να μπουν οι κόκκινες «γραμμές»

 Breaking News

Ευκαιρία να μπουν οι κόκκινες «γραμμές»
02 Οκτωβρίου 2014

«Βέτο» σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και «λοκ άουτ» από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας

 Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα δημιουργεί η συμφωνία, στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη, των κοινωνικών εταίρων και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να μην αποδεχθούν τις αλλαγές που η τρόικα αξιώνει να γίνουν έως το τέλος του χρόνου στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στην ανταπεργία των εργοδοτών (αναγνώριση δικαιώματος «λοκ – άουτ»).

Το «βέτο» στα δύο «ακανθώδη» -και από πολιτική και από συνδικαλιστική άποψη- θέματα τα οποία βρίσκονται «ανοικτά» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, θέτουν με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, υπό το βλέμμα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Γκάι Ράιντερ, οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και της ΓΣΕΕ και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Διάσταση απόψεων καταγράφηκε, ωστόσο, λόγω αντίδρασης της ΓΣΕΕ, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 σε ορισμένα σημεία του (όπως τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τα προνόμια των συνδικαλιστών) που παραπέμπεται σε διάλογο εντός του Οκτωβρίου στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

 

Οι ομαδικές απολύσεις

Οι κοινωνικοί εταίροι επικύρωσαν την απόφασή τους που είχε προαναγγείλει η «Η» να βάλουν «μπλόκο» στην πλήρη απελευθέρωση που ζητά η τρόικα, ζητώντας να δοθεί επαρκής χρόνος για την αξιολόγηση της διαδικασίας γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας πριν από τις ομαδικές απολύσεις. Διαδικασία στην οποία συμμετέχουν και οι ίδιοι ενεργά και η οποία χαρακτηρίζεται ως διαφανής, αξιόπιστη και αντικειμενική. «Πρόκειται για μια νέα τριμερή διαδικασία που επιτρέπει τόσο την ελεύθερη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγική αναδιοργάνωση, όσο και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και τη διάσωση θέσεων εργασίας», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η σχετική απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή κατόπιν συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων.

Ο συνδικαλιστικός νόμος

Κατά του «λοκ άουτ», αλλά, υπέρ της «βελτίωσης» και του «εμπλουτισμού» του συνδικαλιστικού νόμου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Μετά την κατηγορηματική άρνηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου να συζητήσει το θέμα, ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το συνδικαλισμό απαιτείται, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζομένους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους». Και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να οργανωθεί εντός του Οκτωβρίου διάλογος με «εγγυητή» το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

«Έχουν ήδη περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του νόμου 1264/1982 που, στην εποχή του, αποτέλεσε σίγουρα θετική τομή στην οργάνωση του συνδικαλιστικού πεδίου στη χώρα μας», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους «να επισημάνουν τυχόν επιμέρους αδυναμίες και δυσλειτουργίες, θεσμικής ή οργανωτικής μορφής και αν απαιτείται ο εμπλουτισμός, καθώς και η ενδυνάμωση του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας». «Το 95% των απεργιών έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζοντας το συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 ως «υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, επικαιροποίηση του νόμου ζήτησαν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την «προστασία» των συνδικαλιστών (κανένας δεν έθεσε θέμα αλλαγής του τρόπου λήψης των αποφάσεων για κήρυξη απεργιών).

Συνεννόηση

Ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε την ανάγκη «κοινωνικής συνεννόησης και διαπραγμάτευσης» λέγοντας ότι «η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας». «Ολοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας», συμπλήρωσε, με αφορμή τις βολές της ΓΣΕΕ για απουσία κοινωνικού διαλόγου κατά την περίοδο του Μνημονίου και ζήτησε «νέες κοινωνικές συμφωνίες, με ισορροπημένους συμβιβασμούς και τολμηρές υπερβάσεις, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας και ιδιαίτερα στην προοπτική οικοδόμησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου». Χωρίς να εστιάζει στη συγκράτηση των αμοιβών που, όπως σημείωσε, «αποτέλεσε ένα προσωρινό και αναπόφευκτο εργαλείο την πρώτη περίοδο της προσαρμογής», αλλά, «στη συνεχή και δυναμική αύξηση της παραγωγικότητας, έτσι ώστε οι μισθοί και οι αμοιβές να ξεκινήσουν μια νέα ανοδική τάση με αντίστοιχες αυξήσεις».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ