Εφημερίδα Κοινωνική

Χαμός στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ Πειραιά: Κόντρες δημοτικών συμβούλων, αποχωρήσεις και η δήλωση Μαρινάκη που άναψε φωτιές

 Breaking News

Χαμός στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ Πειραιά: Κόντρες δημοτικών συμβούλων, αποχωρήσεις και η δήλωση Μαρινάκη που άναψε φωτιές
09 Οκτωβρίου 2014

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη και… επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά.

Αφού οι αιρετοί (παλιοί και νέοι) βρήκαν τις καρέκλες τους, ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Δαβάκης ξεκίνησε τη συνεδρίαση δίνοντας τον λόγο στον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.

Όλοι περίμεναν ότι ο κ. Μώραλης θα έμπαινε κατευθείαν στο θέμα για το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, για το οποίο σας είχε ενημερώσει η εφημερίδα μας.

Ωστόσο, προτίμησε να δώσει το λόγο στους εργαζόμενους του δήμου οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα ζητώντας από τη νέα δημοτική Αρχή να στηρίξει με ψήφισμα τον αγώνα τους κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου συμβάσεων, όπως και έγινε, αφού μετά από πολύωρη συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος όλες οι παρατάξεις, εκδόθηκε ψήφισμα με θέμα την «προσωρινή αναστολή των ελέγχων».

Ο Γιάννης Μώραλης αρνήθηκε ότι έχουν σταλεί στοιχεία εργαζομένων στο ΥΔΜΗΔ και υποστήριξε ότι οι Ελεγκτές καθημερινά επικοινωνούν μαζί του και τον πιέζουν…

Από πλευράς αντιπολίτευσης ο Τάσος Κάρλες (πρώην αναπληρωτής δήμαρχος) είπε ότι το υπουργείο διαθέτει ποσοτικά στοιχεία από την απογραφή που έγινε σε όλους τους δήμους και συνεπώς γνωρίζει την κατάσταση και στον Δήμο Πειραιά.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου καθαριότητας Παναγιώτη Καλογερόγιαννη ο οποίος κοιτώντας στα μάτια τους εργαζόμενους τους είπε: «Μην περιμένετε από κανένα δήμαρχο να γίνει τσάμπα μάγκας για σας. Αν οι ελεγκτές θέλουν στοιχεία θα τα βρουν με εισαγγελείς. Η μοίρα είναι στα δικά σας χέρια.

Αξιοσημείωτο ήταν και το περιστατικό κατά το οποίο η δημοτική σύμβουλος του Λιμανιού της Αγωνίας Μαρία Σταθάκη ζήτησε τα «ρέστα» από τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη για τις μονιμοποιήσεις που έγιναν επί θητείας του στο Δήμο. Ο Χρ. Αγραπίδης παίρνοντας το λόγο απάντησε πως όλα έγιναν νόμιμα, πως δεν πρέπει να συγκρίνουμε το «τώρα» με όρους του «χθες» και πως όλα τα στοιχεία βρίσκονται στον ΑΣΕΠ.

Τα πνεύματα άναψαν όταν τον λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αυγής Ηλίας Κατσαφάδος ο οποίος, αφού πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων, ζήτησε δικαίωση για τα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής και επιτέθηκε προσωπικά στον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Β. Μιχαλολιάκου (σ.σ. ήταν απών), Γιάννη Μαστρονικόλα.

Ο κ. Μαστρονικόλας είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι δεν μπορούσε να φανταστεί να κάθεται Χρυσαυγίτης στην αίθουσα του ΔΣ, δήλωση την οποία ανέσυρε ο κ. Κατσαφάδος και την «καυτηρίασε».

Απαντώντας επί προσωπικού ο κ. Μαστρονικόλας είπε ότι παραμένει πιστός σε όσα είχε πει τότε και έκανε λόγο για… «δολοφόνους».

Ο Πέτρος Κόκκαλης παρακολουθούσε σιωπηρός στη θέση του στο βάθος της αίθουσας.

Λίγο αργότερα, στην αίθουσα προσήλθε ο Β. Μαρινάκης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, αναφερόμενος στην δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου, τόνισε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή και ότι πολύ σύντομα θα δώσει τα νέα στοιχεία.

Νωρίτερα, είχε ενημερώσει το σώμα ότι ο προϋπολογισμός του 2014 που συνέταξε η προηγούμενη δημοτική Αρχή απερρίφθη από την αποκεντρωμένη διοίκηση για λόγους «τυπικούς» (σ.σ. ψηφίστηκε εκτός ημερησίας διάταξης) αλλά και «ουσίας». Το γεγονός αυτό, όπως είπε, δημιουργεί πρόσθετα βάρη στη σημερινή δημοτική Αρχή που πρέπει να κάνει βήματα πίσω…

Τα αίματα άναψαν όταν το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λίγο πριν ολοκληρωθεί η προ-ημερησία συζήτηση. Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος δήλωσε ότι από τη συζήτηση που παρακολούθησε, διαπίστωσε ότι «ο κ. Μώραλης είναι πολύ καλός αλλά έχει ένα ελάττωμα. Είναι πολύ ευγενικός με ανίκανους και απατεώνες που βρίσκονται και σ” αυτή την αίθουσα».

Τα λεγόμενά του προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης οι οποίοι επέμεναν να πει τα ονόματα των «ανικάνων» και των «απατεώνων» και ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΔΣ να ανακαλέσει ο Β. Μαρινάκης. Κάτω από την ένταση και τις φωνές που επικρατούσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει για κάτι που θεωρεί σωστό και ότι πολύ σύντομα θα μιλήσουν με συγκεκριμένα νούμερα.

Έπειτα και από αυτές τις δηλώσεις του προέδρου του Ολυμπιακού, η παράταξη του Β. Μιχαλολιάκου αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε, με τον Γιάννη Μώραλη να παρουσιάζει την ολοκληρωμένη πρότασή του για το λιμάνι του Πειραιά.

Λίγο πριν, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης είχε θέσει μια σειρά σοβαρών θεμάτων που πρέπει να απασχολήσουν το νέο δήμαρχο όπως η ολοκλήρωση των έργων στην πλατεία Πηγάδας, το κυκλοφοριακό, το ΤΡΑΜ και το δημοτικό ραδιόφωνο.

 

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

 

Η ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Μήνυση υπέβαλε την Τρίτη 7/10/2014 ο Δημοτικός σύμβουλος Πειραιά κ.Αναστάσιος Κάρλες κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη για εξύβριση και προσβλητική συμπεριφορά. Ως μάρτυρες πρότεινε τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς». Η μήνυση υπεβλήθη στο Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και την παρέλαβε ο υπαστυνόμος Κων/νος Μπογράκος. Μετά την υποβολή της μηνύσεως στο Α.Τ. παρουσιάστηκε ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μελάς όπου κατέθεσε και εκείνος μήνυση. Την προανάκριση θα κάνει το Α.Τ. του Δημοτικού Θεάτρου και μετά την ολοκλήρωσή της θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πειραιά (Σκουζέ 3) για τα περαιτέρω…

Οι πρώτες εντυπώσεις

Με χαμόγελα αλλά και πολλή βροχή έκανε «ντεμπούτο» στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά η δημοτική ομάδα της πόλης. Η αίθουσα του Δ.Σ. γέμισε από κόσμο (αιρετούς και μη), οι οποίοι κοίταζαν με δέος την αίθουσα και γνώριζαν ο ένας τον άλλο… Νέα πρόσωπα, φρέσκα αλλά και πιο έμπειρα… ήταν όλα εκεί! Ακόμη και οι πρόεδροι των διαμερισμάτων. Ελπίζουμε όλοι αυτοί είναι εκεί και στις επόμενες συνεδριάσεις γιατί στο τέλος του «ταξιδιού» πάντα μένουμε εμείς και ο κούκος…

Εκκρεμότητες

Κάποτε ρωτήσαμε τον Β. Μιχαλολιάκο αν άφησε εκκρεμότητες στον Γ. Μώραλη. Τελικά άφησε… Ο προϋπολογισμός του 2014 που συνέταξε η παράταξη του Β. Μιχαλολιάκου απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση για λόγους τυπικούς αλλά και για λόγους ουσίας. Ακούστηκε ότι στους τυπικούς λόγους συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι ψηφίστηκε εκτός ημερησίας διάταξης. Πλέον η νέα δημοτική Αρχή οφείλει να «τρέξει» τον προϋπολογισμό του 2014 αλλά και τις δράσεις για τη νέα χρονιά. Πολλά τα εμπόδια λοιπόν…

Γνωριμίες

Μια εγκάρδια χειραψία είχαν οι κυρίες Ειρήνη Νταϊφά και Πασχαλίνα Καλαγιά. Τι και αν ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις, φαίνεται ότι συνδέονται με καλή φιλία.

Παλιές «αμαρτίες»

Είχαμε πει (και δεν είχαμε άδικο): Η παρουσία του Χρήστου Αγραπίδη θα ανάψει πολλές φωτιές στο δήμο. Την αρχή έκανε η Μ. Σταθάκη ζητώντας να δώσει ο πρώην δήμαρχος απαντήσεις ως ηθικά υπεύθυνος για τις προσλήψεις εργαζομένων και τις μονιμοποιήσεις που έγιναν επί εποχής Παυλόπουλου (και επί Δημαρχίας δικής του).

Ο Χρ. Αγραπίδης «ανασκουμπώθηκε» και απάντησε πως όλα τότε έγιναν νόμιμα. Είναι δεδομένο ότι το παρελθόν θα κυνηγάει από ‘δω και πέρα τον κ. Αγραπίδη που για να απαντάει σε όλους και σε όλα θα πρέπει να έχει κάθε φορά και από έναν φάκελο με στοιχεία μαζί του. Σκεφτείτε δηλαδή να πιάσουμε και το θέμα των δανείων από Λογοθέτη και μετά… τι έχει να γίνει στην αίθουσα. Πάντως, για να πούμε την αλήθεια ο λόγος του πρώην δημάρχου παραμένει «κοφτερός» όσα χρόνια και αν περάσουν…

Ο απρόσμενος επισκέπτης

Το «παρών» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πειραιά έδωσε και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Μπορεί να δραστηριοποιείται σε άλλο χώρο αλλά οι φιλίες που έχει στο Δήμο είναι πολλές και είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη αναγνώριση.

Νέα ήθη

Μάλλον ο Γ. Μώραλης δεν θα εφαρμόσει την «ώρα του δημάρχου». Ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει ο προηγούμενος δήμαρχος, ο οποίος πριν μπει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης επιθυμούσε να συζητά με τους επικεφαλής των παρατάξεων για διάφορα θέματα. Στον Γ. Μώραλη αρέσει να ακούει… να σημειώνει… και στο τέλος να τοποθετείται. Θέλουμε να δούμε και πόσα δημοτικά συμβούλια θα κάνει το μήνα… Είπαμε, άλλες νοοτροπίες…

Έγινε στόχος

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ηλία Κατσαφάδου, εκπροσώπου της Ελληνικής Αυγής στο Δήμο Πειραιά, ο οποίος αντικατέστησε τον προφυλακισμένο Νίκο Κούζηλο. Αφού «ύμνησε» τις δράσεις της Χρυσής Αυγής απευθύνθηκε προσωπικά προς τον Γιάννη Μαστρονικόλα που είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να φανταστεί να κάθεται Χρυσαυγίτης στην αίθουσα του Δ.Σ. Ο Γιάννης Μαστρονικόλας ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και είπε ότι άλλα είναι τα σημαντικά (π.χ. το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων) και ότι εμμένει στις θέσεις του λέγοντας ότι δεν επιθυμεί «δολοφόνους» στον Πειραιά (αναφερόμενος στις δράσεις της Χ.Α.). Από τον εξώστη ακούστηκαν διάφορα… Γεγονός πάντως είναι πως άνοιξε ένα μέτωπο και καλό θα είναι να κλείσει, διότι στον Πειραιά προέχουν άλλα ζητήματα και όχι οι προσωπικές συγκρούσεις.

Η θύελλα και η καταιγίδα…

Ακούγεται πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαθέτει στοιχεία και αριθμούς εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά που θα κληθούν να συμπληρώσουν τις «δεξαμενές» απολύσεων. Ο Γ. Μώραλης πήρε ψήφισμα υπέρ των εργαζομένων, είπε ότι δεν περισσεύει κανείς, είπε ότι δεν έχει δώσει στοιχεία και ότι δεν θα υποκύψει στις τηλεφωνικές πιέσεις των Ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Βέβαια αναρωτιόμαστε τι θα κάνει αν οι Εισαγγελείς του ζητήσουν στοιχεία… Την απορία αυτή μας την έλυσε ο εντεταλμένος δ.σ. καθαριότητας Π. Καλογερόγιαννης ο οποίος ήταν καταιγιστικός. Κοιτώντας στα μάτια τους εργαζόμενους είπε να μην περιμένετε από κανένα δήμαρχο να κάνει τον «τσάμπα μάγκα» και πως αν θέλει ο Κ.Μητσοτάκης (σ.σ. τον χαρακτήρισε νεκροθάφτη ψυχών), στέλνει τους εισαγγελείς και παίρνουν όσα στοιχεία θέλουν. Τους είπε ότι «η μοίρα σας είναι στα χέρια σας» και ότι οι ίδιοι πρέπει να απομακρύνουν τους ελεγκτές. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα ένα γνωστό παράδειγμα κατά το οποίο οικείο του πρόσωπο έπεσε θύμα πλαστού πτυχίου φροντιστηρίου και απολύθηκε από την υπηρεσία του.

Σιωπηρή δύναμη

Όσοι πίστευαν ότι ο Πέτρος Κόκκαλης δεν θα βρεθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ., διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Ο κ. Κόκκαλης όχι μόνο προσήλθε αλλά κάθισε και πίσω-πίσω στα έδρανα, ανάμεσα στους εργαζόμενους για να νιώθει τον παλμό της συνεδρίασης. Μάλιστα πολλές φορές έκανε νόημα στους δημοσιογράφους να είναι πιο ήσυχοι για να μπορεί να ακούει τη συζήτηση…

Αντιπολιτευτικά…

Τη «γραμμή» της παράταξης «ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ» έδωσαν η Μελίνα Φύκια και ο Γιώργος Σιγάλας απόντος του Β. Μιχαλολιάκου. Είπαν ότι η αντιπολίτευση δεν είναι εδώ για να κάνει απλώς αντιπολίτευση αλλά για να κάνει προτάσεις υπέρ του δήμου και των πολιτών. Νομίζουμε ότι η φράση αυτή ήταν «… to the point» που λέμε…

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Πως τα φέρνει όμως η μοίρα… Ο Τ. Κάρλες (αναπληρωτής δήμαρχος επί Μιχαλολιάκου και π.αντιδήμαρχος Οικονομικών– «συντονιστής» της παράταξης ΩΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑ του πρώην δημάρχου Χρ. Αγραπίδη) να έχει απέναντί του τον ίδιο τον Χρήστο Αγραπίδη! Τους δύο άνδρες βέβαια συνδέει φιλία και δεν νομίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουν «θέματα»…

Εν αναμονή των στοιχείων

«Πληρωμένη απάντηση» σε όσους καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι επί Μιχαλολιάκου είχαν εξυγιανθεί τα οικονομικά του Δήμου Πειραιά έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης… Περιμένουμε βέβαια να δούμε τα στοιχεία που δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα για να κρίνουμε…

Δικαιωθήκαμε για το Μικρολίμανο

Τελικά είχαμε δίκιο για το Μικρολίμανο και τα αυθαίρετα… Μπορεί ο Β. Μιχαλολιάκος να λέει ότι «όλα έγιναν υπό το φως του ήλιου» και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα Εισαγγελέα, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης αποκάλυψε ότι κλήθηκε από τον Εισαγγελέα στις 21/10 να καταθέσει για το θέμα μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους. Για να έχει κληθεί λοιπόν όλο το ΔΣ της εποχής εκείνης, είναι δυνατόν να τη γλίτωσε ο δήμαρχος; Δεν νομίζουμε Βασίλη…

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ