Εφημερίδα Κοινωνική

Ομόφωνη υποστήριξη του σχεδιασμού του ΠΕΣΥΔΑΠ – Ευρεία σύσκεψη για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της δυτικής περιοχής

 Breaking News

Ομόφωνη υποστήριξη του σχεδιασμού του ΠΕΣΥΔΑΠ – Ευρεία σύσκεψη για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της δυτικής περιοχής
07 Σεπτεμβρίου 2014

Η ανάγκη ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού και η υλοποίηση έργων ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας και βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και η ομόφωνη υποστήριξη του ΠΕΣΥΔΑΠ ήταν το αποτέλεσμα της πιο μαζικής σύσκεψης, που έχει διοργανωθεί στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο το όρος Αιγάλεω, την Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ συμμετείχαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τραγάκης, οι Βουλευτές κ.κ. Λαφαζάνης, Νεράντζης και Βαμβακά, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Αγγελάκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικού Τομέα κ. Τζόκας και Περαιά κ. Γαβρίλης, οι Δήμαρχοι Αιγάλεω κ. Μπίρμπας, Αγ. Βαρβαρας κ. Καπλάνης, Κορυδαλλού κ. Κασιμάτης, Περάματος κ. Λαγουδάκης, Χαϊδαρίου κ. Σελέκος, ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Αλεξίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αλεβιζόπουλος, Αποστολοπούλου, Λαμπρίδου, Λάσκαρη – Κρασοπούλου, Μαντάς και Μεταξά, ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Σταματάτος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Βασιλάκος κα. Γαλανοπούλου, κ. Ευθυμιάδης, κ. Τσατσαμπάς και ο Γ.Γ. κ. Κατσαντώνης, καθώς και ανώτατα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και της Αυτοδιοίκησης και των Δασαρχείων Πειραιά και Αιγάλεω .

Πριν την έναρξη της σύσκεψης οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του.

Στην αρχή της εισήγησής του ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης σημείωσε την μαζικότητα της σύσκεψης, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης που υφίσταται και στη συνέχεια ανάλυσε την πρωτοβουλία διεξαγωγής της σύσκεψης παρουσιάζοντας τα βασικά προβλήματα αλλά και τις αντίστοιχες προτάσεις και τις δράσεις του Συνδέσμου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο που πραγματοποιεί, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μόνο με συνεργασία και ειλικρινή διάλογο μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων. Σήμερα πρέπει να δώσουμε λύση σε κρίσιμα ζητήματα – το οφείλουμε στους πολίτες.». Στη συνάντηση μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου.

Έπειτα από τις τοποθετήσεις του συνόλου των παρευρισκόμενων και τον διάλογο που ακολούθησε, αποφασίστηκαν ότι είναι πρώτη προτεραιότητα για την ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής η συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, μετά την αντιμετώπιση των διαφόρων εμποδίων.

 

Η δέσμευση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ.Γ. Μανώλης Αγγελάκας δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού θα συνεχιστούν κανονικά ώστε να καλυφθεί το συντομότερο δυνατό το σύνολο των 13.000.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων με ειδικές μεμβράνες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από τον ΠΕΣΥΔΑΠ φυτοτεχνική μελέτη για τη φύτευση των περιοχών που θα αποκατασταθούν με δενδρύλλια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η απόφαση αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των σκραπατζίδικων αφού όπως τονίσθηκε εκεί καθημερινά καταλήγει μέρος της λεηλασίας του δημόσιου εξοπλισμού και των υποδομών. Επιπλέον, με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος συμφωνήθηκαν η επανεξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης του νερού του ΚΕΛ Ψυττάλειας σε συνδυασμό με τη κατασκευή λιμνοδεξαμενής και φ/β πάρκου, η αποκατάσταση των πληγών του όρους Αιγάλεω από τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής, η αναδάσωση του και η τσιμεντόστρωση του βασικού οδικού δικτύου για την ανεμπόδιστη προσπέλαση πυροσβεστικών οχημάτων, η ολοκλήρωση του τρίτου δρόμου του Περάματος.

Απαραίτητο έργο θεωρήθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα για τη προστασία της λεωφόρου και του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού, των επιχειρήσεων και των υποδομών της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές και κίνδυνοι για απώλειες ανθρώπινων ζωών όπως έγινε στην τελευταία ισχυρή βροχόπτωση.

Για την αναγέννηση των εδαφών και την ανάπτυξη πρασίνου των αστικών περιοχών εξετάστηκε ο σχεδιασμός του ΠΕΣΥΔΑΠ για παραγωγή καθαρού κομπόστ από τα κλαδέματα των δήμων που θα διατίθεται δωρεάν σε αυτούς.

Τέλος ζητήθηκε η υποστήριξη της λειτουργίας του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων με την απόδοση της επιχορήγησης που παρακρατεί το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο φόρουμ συνεργασίας κεντρικής διοίκησης, περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την προώθηση λύσεων της ευρύτερης περιοχής.

Κλείνοντας τις εργασίες ο Γρ. Γουρδομιχάλης δήλωσε: «Σήμερα δόθηκαν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλλαν σε αυτό. Επιπλέον μας κάνει αισιόδοξους η κοινή διαπίστωση ότι η νέα περιφερειακή αρχή προσανατολίζει την Περιφέρεια Αττικής στα προβλήματα της περιοχής μας, κάτι που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη της».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ