Εφημερίδα Κοινωνική

«Μητέρα καπνίστρια .. άκρως ακατάλληλο»

 Breaking News

«Μητέρα καπνίστρια .. άκρως ακατάλληλο»
04 Σεπτεμβρίου 2014

*της Κρυσταλλένιας Καραμπεροπούλου, Χημικού

Οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν δε βλάπτουν μόνο την υγεία τους αλλά και την υγεία του παιδιού τους. Το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται σημαντικά με τη βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα, και μπορεί να επηρεάσει τον μετέπειτα κίνδυνο της νόσου.

Έρευνα της Christina Markunas και των συνεργατών της έδειξε ότι νεογέννητα μωρά από καπνίστριες γυναίκες παρουσίασαν αλλαγές στο DNA τους. Ένας μηχανισμός με τον οποίο το κάπνισμα (και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες) μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι μέσω επιγενετικών τροποποιήσεων, όπως η μεθυλίωση του DNA. Οι αλλαγές μεθυλίωσης που προσδιορίζονται στα νεογέννητα μπορούν να μεσολαβήσουν για τη σχέση ανάμεσα στη έκθεση της μήτρας κατά το κάπνισμα της μητέρας και σε μεταγενέστερα αποτελέσματα για την υγεία. Η DNA μεθυλίωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου και έχει συσχετιστεί με ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, αποτυπώνοντας διαταραχές.

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τις αλλαγές μεθυλίωσης του DNA που σχετίζονται με την έμμεση έκθεση της μήτρας της μητέρας σε καπνό. Αυτές οι μελέτες έχουν εξετάσει τις αλλαγές στο DNA από τον πλακούντα, το αίμα του ομφάλιου λώρου, τα παρειακά κύτταρα, ή κοκκιοκύτταρα.

Σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα 889 βρεφών (Norway Facial Clefts Study – NCL) συμπεριλαμβανομένων 287, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Σε σύγκριση με τα βρέφη μη καπνιστριών μητέρων, τα μωρά που γεννιούνται από καπνίστριες είχαν αλλαγές σε περισσότερες από 100 περιοχές του γονιδίου. Ανάμεσα σ” αυτά τα γονίδια ήταν εκείνα που συνδέονται με την ανάπτυξη του εμβρύου και άλλες λειτουργίες.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τις πλήρεις επιπτώσεις των αλλαγών του DNA που παρατηρείται στα βρέφη, τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των παιδιών.

Μελλοντικές μελέτες που εξετάζουν την επιμονή των μεταβολών μεθυλίωσης του DNA εξαιτίας της ενδομήτριας έκθεσης, και ιδιαίτερα τη συσχέτιση αυτών των αλλαγών με φαινοτύπους υγείας αργότερα στη ζωή (δηλαδή της DNA μεθυλίωσης ως μεσολαβητή των επιπτώσεων στην υγεία) θα παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

(Αρθρο: “Identification of DNA Methylation Changes in Newborns Related to Maternal Smoking during Pregnancy”, Δημοσίευση: Environ Health Perspect, 06/06/2014)

Πηγή: Environmental Health Perspectives

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ