Εφημερίδα Κοινωνική

Κατηγορηματική η ΠΕΝΕΝ : Ο Οίκος Ναύτη να παραμείνει θεσμικός φορέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ναυτεργατικού κόσμου

 Breaking News

Κατηγορηματική η ΠΕΝΕΝ : Ο Οίκος Ναύτη να παραμείνει θεσμικός φορέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ναυτεργατικού κόσμου
11 Σεπτεμβρίου 2014

Το τελευταίο διάστημα ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων προβλημάτων ένα κακόγουστο παιχνίδι που εξελίσσεται αναφορικά με το κτίριο του Οίκου Ναύτου (Παλαιολόγου 15 Πειραιάς) στο οποίο επί 30 χρόνια βρισκόταν, λειτουργούσε και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Ναυτεργατικής οικογένειας παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εν ενεργεία και στους απόμαχους ναυτικούς και τις οικογένειές τους.

Όπως είναι γνωστό το κτίριο αυτό είναι ιδιοκτησία του ΝΑΤ και το διέθετε στον Οίκο Ναύτου με ιδιωτικό συμφωνητικό έναντι συμβολικού τιμήματος.

Στις 12/9/2013 ανανεώθηκε το μίσθωμα αυτό για άλλα 20 χρόνια με το συμβολικό τίμημα των 30.000 ευρώ ετησίως. Με πρόταση τότε του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ και μέλους του Δ.Σ του ΝΑΤ τέθηκε ως ρήτρα παύσης και η προϋπόθεση ότι αυτό θα ισχύει εάν και εφόσον δεν καταργηθεί ο Οίκος Ναύτου ως νομικό πρόσωπο. Η απόφαση αυτή του Δ.Σ του ΝΑΤ ήταν ομόφωνη.

Ακολούθως ψηφίστηκε ο νόμος 4256/2014 με την οποία ο Οίκος Ναύτου συγχωνεύεται με το ΓΕΝΕ χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Οίκου Ναύτου χωρίς να έχουν καμιά νομιμοποίηση (η θητεία του Δ.Σ του Ο.Ν έχει λήξει προ πολλού) στο όνομα της περιστολής των δαπανών προχώρησαν σε προκαταρκτικές εργασίες για την υποδοχή των υπηρεσιών του ΓΕΝΕ, το οποίο επιδιώκουν να λειτουργήσει εντός του κτιρίου του Οίκου Ναύτου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.

Την ίδια στιγμή η 2η ΥΠΕ ΠΕΔΥ που στεγάζεται στο κτήριο του Οίκου Ναύτου κατέθεσε πρόταση για παραχώρηση σε αυτή και μίσθωση ολόκληρου του ακίνητου του Ο.Ν Πειραιά για τις ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών της.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων διαμορφώνεται κλίμα έντασης σχετικά με το ποιος θα παραμείνει στο κτίριο του Οίκου Ναύτου.

Σημειώνουμε ότι εντός του κτιρίου υπάρχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, μηχανολογικός εξοπλισμός και εργαστήρια μεγάλης αξίας που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του Οίκου Ναύτου.

 

Η θέση των ναυτεργατών

 Διαχρονικά τόσο η ΠΕΝΕΝ όσο και η ΠΝΟ αλλά και το σύνολο των συνταξιουχικών ναυτεργατικών οργανώσεων έχουν θέσει σαν βασικό διεκδικητικό στόχο την επαναφορά της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτη ως μοναδικού θεσμικού φορέα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ναυτικών και η ΠΕΝΕΝ επιμένει αταλάντευτα στην μοναδική και ρεαλιστική αυτή λύση που εκφράζει το σύνολο του Ναυτεργατικού μας κόσμου, και δίνει ουσιαστική απάντηση στην καταβαράθρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης που έγινε σε βάρος των Ναυτεργατών τόσο με τον ΕΟΠΥΥ και στην συνέχεια με το ΠΕΔΥ.

Η ΠΕΝΕΝ κρίνοντας και εκτιμώντας με σαφή τρόπο τις παραπάνω εξελίξεις, θεωρεί ότι στην συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ στις 11/9/2014 οι αντιπρόσωποι των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτικών έχουν μόνο μια επιλογή, να μπλοκάρουν οποιαδήποτε απόφαση – με την αποχώρησή τους – και να μην νομιμοποιήσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ντε φάκτο διάλυση του Οίκου Ναύτη.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ