Εφημερίδα Κοινωνική

Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας – 12 Σεπτεμβρίου 2014

 Breaking News

Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας – 12 Σεπτεμβρίου 2014
11 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Δωρεάν εξέταση από 12/9 έως 26/9, ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από τους οδοντιάτρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο αλληλένδετο της στοματικής υγείας με τη γενική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και στη σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και του σακχαρώδη διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πάσχοντος κοινού στην στοματική υγιεινή και στην τακτική (ανά 6 μηνο) επίσκεψη στον οδοντίατρο,

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Στοματικής Υγείας, η οποία καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδοντιάτρων και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Σεπτεμβρίου και φέτος είναι αφιερωμένη στο σακχαρώδη διαβήτη, που αποτελεί παγκόσμια επιδημία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός του ανθρώπου – για διάφορους λόγους – δεν μπορεί να παράγει επαρκώς την ορμόνη ινσουλίνη. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, λόγω της έλλειψης της ινσουλίνης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τη γλυκόζη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια και σήμερα εκτιμάται ότι 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Περίπου 700.000 – 900.000 γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, ενώ περίπου 200.000 – 300.000 έχουν διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Η άνοδος αυτή συμβαίνει, γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, γίνονται πιο παχύσαρκοι και ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο καθιστικός τρόπος της ζωής τους.

Η νόσος εκτός από τις εκδηλώσεις που έχει σε όλο τον οργανισμό, έχει και στοματικές εκδηλώσεις οι οποίες επηρεάζουν τη στοματική φροντίδα. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα (μία ασθένεια των ούλων που καταστρέφει το οστό, που στηρίζει τα δόντια), αλλά και να εμφανίσουν μια σειρά από προβλήματα, όπως ξηροστομία, παθήσεις των σιελογόνων αδένων και του βλεννογόνου του στόματος (πχ ομαλό λειχήνα, αφθώδη στοματίτιδα, μυκητιάσεις), στοματικές λοιμώξεις κα. Περαιτέρω, η κακή στοματική κοιλότητα μπορεί να απορυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να επιδεινωθεί η κατάσταση υγείας του πάσχοντος.

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο οδοντίατρος στη θεραπεία των διαβητικών ασθενών είναι σημαντικός. Ο σαφής σύνδεσμος που υπάρχει μεταξύ στοματικών νόσων και διαβήτη οδηγεί τους επαγγελματίες στοματικής υγείας σε ένα ξεχωριστό, σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση, την προληπτική αγωγή και την σωστή αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη, την επίδρασή του στον οργανισμό, στη στοματική κοιλότητα και την αντιμετώπιση του από τους οδοντιάτρους συνδεθείτε με στην ιστοσελίδα του συλλόγου http://www.osp.gr/.

 

Για τον Ο.Σ.Π.

Η Πρόεδρος Μ.Μενενάκου

Ο Γ.Γραμματέας Μ.Αγρανιώτης

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ