Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: «Καψούρης» με το Περιστέρι – Αποκλειστική συνέντευξη στο koinoniki.gr

 Breaking News

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: «Καψούρης» με το Περιστέρι – Αποκλειστική συνέντευξη στο koinoniki.gr
23 Σεπτεμβρίου 2014

O Ανδρέας Παχατουρίδης είναι ένας δήμαρχος «φαινόμενο» για την αυτοδιοίκηση που όσο διοικεί, αυξάνει και τα ποσοστά του. Ιδιαίτερα αγαπητός στο Περιστέρι, χαρακτηρίζεται ως ο δήμαρχος των έργων και της γειτονιάς. Εδώ και πολλά χρόνια έχει κατακτήσει την καρδιά των πολιτών που τον εμπιστεύονται με κλειστά μάτια, για ακόμη μια 5ετία στο «τιμόνι» του δήμου, δίνοντας του αξιοζήλευτα νούμερα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Ο αυτοδιοικητικός «σεισμός» που προκαλεί ο Ανδρέας Παχατουρίδης, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος από την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι πιέσεις που δέχτηκε για να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ήταν απίστευτες. Ο ίδιος όμως αποφάσισε να κλείσει τα αυτιά του στις «σειρήνες» και να μείνει στο Περιστέρι της καρδιάς του. Απόγονος προσφύγων, διαθέτει ένα ξεχωριστό κανάλι επικοινωνίας με τους συντοπίτες του. Τους κοιτάει στα μάτια, τους σφίγγει δυνατά το χέρι και έχει λόγο αυθεντικό και αντρίκιο. Όταν πήγαμε να τον συναντήσουμε, γύριζε από μια περιοδεία στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη. Η πρώτη του κουβέντα: «Κάθε μέρα, από το πρωί, εγώ και οι συνεργάτες μου γυρίζουμε τις γειτονιές. Το γραφείο εδώ δεν κλείνει ποτέ».

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΘΥΣΙΕΣ

antidhmarxoiΟ δήμαρχος Περιστερίου πλαισιωμένος
από τον αντιδήμαρχο εσόδων κ. Τάτση (δεξιά)
και Παιδείας κ. Θεοδωράκο (αριστερά) 

Το διαπιστώσαμε και εμείς. Ο Δήμος Περιστερίου βλέπετε, δουλεύει «ρολόι». Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μεσημέρι στις 3.30 μ.μ. όλοι οι αντιδήμαρχοι δίνουν ραντεβού στο γραφείο δημάρχου και συζητούν τα θέματα της ημέρας. «Τα προβλήματα λύνονται εδώ, επί τόπου, όχι εξ αποστάσεως», μας λέει ο Ανδρέας Παχατουρίδης αλλά… εκφράζει ένα προσωπικό του παράπονο… «Καλός δήμαρχος και καλός πατέρας δεν μπορεί να γίνει». Τον ρωτήσαμε να μας εξηγήσει γιατί… «Άκουσα πριν λίγες μέρες ότι ένας υπουργός δεν πήγε σε σύσκεψη στο Μαξίμου γιατί πήγε να γράψει το παιδί του σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Και εγώ έχω τρία παιδιά και πολλές φορές δεν βρήκα το χρόνο να βρεθώ μαζί τους σε ένα παιδικό πάρτι, δεν πήγα να τους πάρω τον έλεγχο από το σχολείο, δεν πήγα μαζί τους στην παιδική χαρά να παίξουμε…. Κάποια στιγμή το ξέρω, θα μου εκφράσουν το παράπονό τους για όλα αυτά και δυστυχώς θα έχουν δίκιο» προσθέτει.

Η ερώτηση που του κάναμε ήταν η εξής: «Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που σας κράτησε μακριά από το βαρύ φορτίο της Περιφέρειας Αττικής»;

Ξεκίνησε να μας δείχνει κάποιες μετρήσεις που είχε στα χέρια του. «Φαινόταν ξεκάθαρα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα» μας είπε και συνέχισε: «Δεν με ενδιαφέρουν αυτά… εγώ είμαι αρρωστάκι με την πόλη. Είμαι καψουράκος με το Περιστέρι. Εδώ γεννήθηκα, εδώ πήγα σχολείο, σε αυτές τις γειτονιές μάτωσα τα γόνατά μου παίζοντας, εδώ δούλεψα και εδώ έκανα οικογένεια… Όλα στο Περιστέρι. Τι να μου πουν λοιπόν ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ, Περιφέρειες κτλ; Εγώ πριν ασχοληθώ με τα αυτοδιοικητικά δεν είχα συμμετάσχει ούτε σε εκλογές αδελφότητας. Με ένοιαζαν οι παρέες μου και οι φίλοι μου. Και όταν κάποτε μου είπαν να ασχοληθώ με τα πολιτικά και τη διοίκηση εγώ δεν ήθελα… Ήξερα πάντα ότι αυτά διαιρούν τους ανθρώπους και μένα αυτό δεν μου άρεσε».

«Και πως με τέτοιες απόψεις βρεθήκατε στο «τιμόνι» του Δήμου;», ρωτήσαμε τον Ανδρέα Παχατουρίδη. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Σε μια δύσκολη περίοδο είπαμε με κάποιους ανθρώπους, χωρίς κομματικές παρωπίδες, να ρίξουμε το βότσαλο στη λίμνη και να ταράξουμε τα νερά στην πόλη που αγαπάμε. Κατεβήκαμε ως ανεξάρτητοι. Πραγματικά ανεξάρτητοι, όχι όπως εννοούνε «κάποιοι» σήμερα την ανεξαρτησία… Δύσκολες εποχές τότε από πολλές τις απόψεις. Τότε το χρώμα από τις αφίσες έβγαζε δήμαρχο. Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου είπαμε: Εμείς και οι πολίτες. Κανένας ενδιάμεσος. Αυτός ο δεσμός με τους πολίτες μας κράτησε δυνατούς όλα αυτά τα χρόνια και δεν μας έφθειραν οι πολιτικές εντάσεις».

Ζητήσαμε από τον Ανδρέα Παχατουρίδη να μας μιλήσει λίγο για τη συνοχή της πόλης. Ξεκίνησε λέγοντας ότι: «Το Περιστέρι είναι μια πόλη βαθύτατα δημοκρατική, βαθύτατα συντροφική, αλληλέγγυα, φιλάδελφη, εργατική. Εμείς από την αρχή προτάξαμε την τοπική συνεννόηση. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση δεν υπήρξε νικητής. Γιατί όπου υπάρχει νικητής, υπάρχει και ηττημένος. Εδώ λοιπόν δεν έχασε κανείς. Αντιθέτως βγήκε ένα αποτέλεσμα το οποίο είπε στον καθένα πού θα τοποθετηθεί στο Δήμο, ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση για το καλό της πόλης».

Πολλοί λένε ότι η ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης έχει μια διαφορετικά άποψη όσο αφορά στον συνδυασμό του. «Ανανεώσαμε το ψηφοδέλτιό μας σε μεγάλο ποσοστό. Υπάρχει η στιγμή που το σήμερα γίνεται χθες με συντριπτικά μεγάλη ταχύτητα. Την κουράζουμε την κοινωνία. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο στη διάδοχη κατάσταση, στις νέες ιδέες και να βρούμε αλαχάνιαστες ανάσες… Κάναμε μια μεγάλη ανανέωση, με νέα παιδιά έτοιμα να προσφέρουν».

ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ
dhmarxeio-plateiaΗ  πλατεία που βρίσκεται το Δημαρχείο και ο σταθμός του Μετρό

 

Η εικόνα του Περιστερίου τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά. Νέο δημαρχείο, τρεις σταθµοί του Μετρό, πολλοί βρεφονηπιακοί σταθµοί, θέατρα, δύο κολυμβητήρια, γήπεδα, πλατείες, κοινωνικές δομές, νέα σημεία συνάντησης της νεολαίας, επιχειρήσεις…

Ρωτήσαμε τον Ανδρέα Παχατουρίδη πως τα πέτυχε όλα αυτά σε περίοδο κρίσης για την αυτοδιοίκηση. Μας είπε: «Η πόλη έχει ταυτότητα. Φτιάξαμε το προφίλ μας εντός και εκτός Ελλάδας. Όταν δίνουμε μια μελέτη για έγκριση στη Ε.Ε. και ο φάκελος απ’έξω γράφει Δήμος Περιστερίου, ξέρουν ότι εδώ τα έργα θα γίνουν χωρίς αγκυλώσεις. Δώδεκα χρόνια σε αυτή την πόλη, ότι έργο πήραμε το ολοκληρώσαμε χωρίς δικαστικές διαμάχες. Για παράδειγμα, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο ανάπλασης στον Άγιο Ιερόθεο 4,5 εκ. μέσω ενός προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν πάρα πολλοί δήμοι μέχρι και Πανεπιστήμια. Όλοι αυτοί διεκδικούσαν χρηματοδοτήσεις αλλά ο Δήμος Περιστερίου, επελέγη πρώτος. Αυτό και μόνο δείχνει πολλά για την ποιότητα της δουλειάς μας…»

ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Η νεολαία του Περιστερίου, τα τελευταία χρόνια, έχει βρει νέο στέκι στην οδό Αιμιλίου Βεάκη. Φαγητό, καφέ, barάκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή, μεταφέροντας τον παλμό από το Μπουρνάζι, το οποίο βέβαια συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα της νύχτας. Η Αιμιλίου Βεάκη όμως είναι κάτι το διαφορετικό. Παράλληλη στον εμπορικό πεζόδρομο προσφέρει τα πάντα σε ένα στενό πέρασμα δρόμου, το οποίο μέσα σε δυο χρόνια δέχτηκε μια βίαιη αλλαγή. Ο δρόμος αν και είχε το χαρακτήρα ήπιας κυκλοφορίας, έγινε «πέρασμα» για αυτοκίνητα και μηχανάκια. Η φθορά ήταν αναμενόμενη… Η περιοχή στην κυριολεξία «πνίγηκε».
Και πώς να «ρυθμίσεις» μια κατάσταση όταν θα δημιουργήσεις θέμα στον κόσμο και στις επιχειρήσεις; Ο Ανδρέας Παχατουρίδης το είχε πει εξ’ αρχής: «Αυτή την εικόνα ντροπής θα τη διορθώσουμε». Μας είπε: «Παρουσιάσαμε μια ώριμη μελέτη και εξασφαλίσαμε τα κονδύλια για να φτιάξουμε τον πιο όμορφο βιοκλιματικό πεζόδρομο της Αττικής. Τα έργα προχωράνε με ταχείς ρυθμούς και μέχρι τον Ιανουάριο το έργο θα είναι έτοιμο. Ο δρόμος θα είναι οριοθετημένος για τα τραπεζάκια, προσβάσιμος στον πεζό, με κολωνάκια για να μην γίνεται “πασαρέλα” οχημάτων».

aimilioy-beakhΤα έργα που είναι σε εξέλιξη στην οδό Αιμιλίου Βεάκη

 

Για την καθαριότητα ήταν ξεκάθαρος. «Αφήνουμε τους πολίτες να μιλήσουν για μας. Το μόνο που θα σας πω είναι να δείτε ένα απορριμματοφόρο, πως βγαίνει έξω. Ακόμη και αυτό είναι πλυμένο και καθαρό. Έχουμε δώσει μεγάλο βάρος στο θέμα της καθαριότητας και λαμβάνουμε θετικά σχόλια. Βέβαια να ξέρετε ότι αποτελεί ένα ακριβό “σπορ”… και απαιτεί και μια αλλαγή νοοτροπίας. Ένα θα σας πω: Σε ένα σπίτι οι τρεις να καθαρίζουν και ο ένας να λερώνει, το σπίτι πάλι βρώμικο θα είναι. Το ίδιο ισχύει και για μια πόλη».

O Ανδρέας Παχατουρίδης μας μίλησε και για το προσωπικό του Δήμου. «Στα γραφεία δεν έχουμε πρόβλημα αλλά στο δρόμο χρειαζόμαστε χέρια. Οι συμβασιούχοι είναι μια δανεική ευτυχία… Όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους ίδιους. Τι να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι δυο και τρία χρόνια άνεργοι; Ότι σου βρήκαμε δουλειά για 5 μήνες και λύθηκαν όλα τα προβλήματά σου; Πρέπει κάποια πράγματα να τα δούμε αλλιώς…»

Λίγο πριν βγούμε από το γραφείο του κ. Παχατουρίδη τον ρωτήσαμε για την κοινωνική πολιτική του δήμου. Ετοιμαζόταν να πάει να μοιράσει σχολικά είδη σε οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να τα αγοράσουν. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης, προτίμησε να μην αναφερθεί αναλυτικά στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του δήμου. Μας είπε: «Γράφουν ότι το Περιστέρι έχει κάνει πολλά… Ο κόσμος δεν θέλει ούτε το κοινωνικό φαρμακείο, ούτε το κοινωνικό παντοπωλείο, ούτε τα συσσίτια και τις ουρές της ντροπής… Μια δουλίτσα θέλει να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια. Όταν δείτε να κλείνουν κοινωνικά παντοπωλεία, πάει να πει ότι η Ελλάδα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της».

Τέλος, ο Ανδρέας Παχατουρίδης μας μίλησε για το νέο Κολυμβητήριο στο λόφο Αξιωματικών που θα απευθύνεται αποκλειστικά στο κοινό, κάτι που δεν γινόταν τα τελευταία χρόνια με το αντίστοιχο της Χωράφας, το οποίο φιλοξενούσε κυρίως τις ομάδες της πόλης. Επίσης, όταν τον ρωτήσαμε για τους άξονες της πολιτικής του τη νέα 5ετία, προτίμησε να μην μας μιλήσει για μεγάλα έργα και όνειρα… αλλά μας είπε ότι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του θα είναι ο πολίτης και οι ανάγκες του αλλά και ότι το ενδιαφέρον για έργα και ανάπτυξη της πόλης δεν θα σταματήσει ποτέ…

*συνέντευξη στον Κώστα Παναγιωτάκη


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ