Εφημερίδα Κοινωνική

Η νέα «γενιά» δημοτικών αστυνομικών και οι αρμοδιότητές τους

 Breaking News

Η νέα «γενιά» δημοτικών αστυνομικών και οι αρμοδιότητές τους
26 Αυγούστου 2014

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και αλλεπάλληλες διαδικασίες διαθεσιμότητας, κινητικότητας αλλά και προσφυγών που εκκρεμούν στα δικαστήρια, οι δημοτικοί αστυνομικοί επανακάμπτουν μέσα από νέο νομοθετικό πλαίσιο και το οποίο τους εντάσσει πλέον στην ΕΛ.ΑΣ, δίνοντάς τους ακόμα πιο ουσιαστικές και διευρυμένες αρμοδιότητες.

Η νέα «γενιά» δημοτικών αστυνομικών θα μπορεί να έχει και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου όταν χρειάζεται, να αφαιρεί πινακίδες από ΙΧ, να βγαίνει σε περιπολίες συνδράμοντας την ΕΛ.ΑΣ, να εκτελεί χρέη τροχονόμου αλλά και αστυνομικού γειτονιάς. Γι’ αυτό, εκτός από τη στολή τους (την παλιά προς το παρόν) θα φέρουν μαζί τους χειροπέδες, αστυνομική ράβδο, σφυρίχτρα, συσκευή ασύρματης επικοινωνίας κ.ά. Θα πρέπει να είναι ευγενικοί και να αποφεύγουν κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά με στοιχεία ρατσισμού, ιδιοτέλειας, αδιαφορίας. Τη στιγμή που αστυνομικοί έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν στους δρόμους και στις γειτονιές τους νέους συναδέλφους τους, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την ίδρυση υπηρεσιών και γραφείων δημοτικής αστυνόμευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, που θα υπάγονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Παράλληλα προσδιορίζουν αναλυτικά τις νέες αυξημένες αρμοδιότητές τους.

Το εγχείρημα προβλέπεται να προκαλέσει δαπάνη 192 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος που θα καλυφθεί από πιστώσεις του προϋπολογισμού της ΕΛ.ΑΣ, ενώ για κάθε επόμενο έτος η σχετική επιβάρυνση υπολογίζεται στα 241 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο δεν επιβαρύνει την ΕΛ.ΑΣ η δαπάνη για την ίδρυση και λειτουργία υπηρεσιών δημοτικής αστυνόμευσης Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Νοτίου Αιγαίου (συνολικά 7 τμήματα, 5 στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Ρόδο), καθώς το κόστος θα αναληφθεί από τους αντίστοιχους δήμους. Από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς εντάσσονται στην ΕΛ.ΑΣ περίπου 1.500 (άλλοι κατέληξαν σε σωφρονιστικά καταστήματα).

Σε 24ωρη βάση

Τα τμήματα δημοτικής αστυνόμευσης θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση όλη την εβδομάδα και θα συνεργάζονται με ΑΤ που βρίσκονται στον ίδιο δήμο για κοινές δράσεις, αλλά και περιπολίες για στοχευμένους ελέγχους σε συνεργασία και με το αστυνομικό προσωπικό κατά τις περιπολίες.Το γενικό πρόσταγμα ανήκει πάντως στα επιτελεία των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης που κατευθύνουν και συντονίζουν και τα τμήματα δημοτικής αστυνόμευσης. Σχετικά γραφεία (δημοτικής αστυνόμευσης) σε διάφορα ΑΤ της χώρας, όπως τα ΑΤ Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης, Εδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πάτρας, Κω, Χανίων, Ηρακλείου Κρήτης.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί -σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις- πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, να επαγρυπνούν για καθετί που ανάγεται στα καθήκοντά τους, συμπεριφερόμενοι με ευγένεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους πολίτες.

Οφείλουν να επιτηρούν τους δρόμους, τις πλατείες, τους δημόσιους χώρους και κήπους, ενημερώνοντας άμεσα την υπηρεσία για κάθε βλάβη, φθορά ή κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει δυστυχήματα ή να διαταράξει την ομαλή κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, παίρνοντας ταυτόχρονα -εφόσον μπορούν- κάθε αναγκαίο μέτρο για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα. Πρέπει παράλληλα να παρέχουν τη συνδρομή τους σε κάθε πολίτη που χρειάζεται βοήθεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οφείλουν να σπεύδουν αμέσως στην υπηρεσία μόλις αντιληφθούν ότι συμβαίνουν έκτακτα γεγονότα, τηρώντας το ωράριο εργασίας. Οφείλουν επίσης να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να έχει στοιχεία ρατσισμού, αδιαφορίας, απροθυμίας, αγένειας, ιδιοτέλειας, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα ελέγχονται πειθαρχικά.

Ο κύκλος των αρμοδιοτήτων είναι πολύ μεγάλος, από περιπολίες και καθήκοντα αστυνομικού γειτονιάς μέχρι ελέγχους για το κάπνισμα, την καθαριότητα, την τήρηση του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού), τη στάθμευση και στάση οχημάτων, τις λαϊκές αγορές κ.λπ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα ελέγχουν:

-Την τήρηση του νόμου για την κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων έχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβάλλουν τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει ο ΚΟΚ για την παράνομη στάθμευση (π.χ. πρόστιμα) αλλά και να αφαιρούν πινακίδες.

-Την τήρηση των διατάξεων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα τροχονόμων στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που περνούν από κατοικημένες περιοχές.

-Την εφαρμογή της καθαριότητας και την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, την εκτέλεση αποφάσεων των δημοτικών αρχών για αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και την προστασία από γκράφιτι.

-Την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, την ηχορύπανση, την κοινή ησυχία, τη λειτουργία μουσικής σε καταστήματα και δημόσια κέντρα, την προστασία της δημόσιας περιουσίας, την εφαρμογή μέτρων για την προστασία μουσείων, μνημείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών, ιστορικών χώρων.

-Τους όρους λειτουργίας για δημοτικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, ζωοπανηγύρεις, τις υπαίθριες διαφημίσεις, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.

-Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία παιδότοπων, καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, ψυχαγωγικών και λοιπών δραστηριοτήτων, ενώ μπορούν να σφραγίζουν και να εκτελούν διοικητικές πράξεις για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος σε νομούς ή νησιά όπου δεν υπάρχουν αρμόδιες τουριστικές υπηρεσίες για βεβαίωση παραβάσεων, εκτέλεση διοικητικών κυρώσεων, θεώρηση τιμοκαταλόγων σε δωμάτια καταλυμάτων και ξενοδοχείων.

-Το ωράριο λειτουργίας κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων αλλά και καταστημάτων εμπορικών και τροφίμων.

-Την τήρηση διατάξεων για τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και μέτρων που παίρνουν οι δημοτικές αρχές για κινδύνους σχετικά με τη ζωή και την περιουσία κατοίκων (π.χ. επικίνδυνες οικοδομές), την υγεία τους (οχλούσες δραστηριότητες), αφαιρώντας οικοδομικές άδειες για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Περιπολίες μαζί με αστυνομικό

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα κάνουν πεζές και εποχούμενες περιπολίες και από κοινού με αστυνομικό προσωπικό, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους θα επιλαμβάνονται κάθε περιστατικού αστυνομικού ενδιαφέροντος μέχρις ότου φθάσουν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Μπορούν να συμμετέχουν στην εφαρμογή σχεδίων πολιτικής προστασίας αλλά και να κάνουν επιδόσεις δημοσίων εγγράφων ή να ελέγχουν την εφαρμογή του νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Πηγή: Έθνος

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ