Εφημερίδα Κοινωνική

ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΟΚ: 2.777 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο»

 Breaking News

ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΟΚ: 2.777 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο»
07 Ιουλίου 2014

Λουκέτο έβαλαν 2.777 επιχειρήσεις το α” εξάμηνο του 2014 σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενώ εγγραφή έκαναν 1.480.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, με ψήφισμα που συνυπέγραψαν έπειτα από κοινή σύσκεψη στον Βόλο, το οποίο εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- οι πρόεδροι των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος και Θεσσαλονίκης (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αργύριος Αργυρόπουλος και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΒΕΘ, ενδεικτικό στοιχείο για την πραγματικότητα που βιώνει ο βιοτεχνικός κόσμος, είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη «ρολά κατέβασαν» 2.777 επιχειρήσεις του χώρου, ενώ εγγραφή έκαναν 1.480.

Ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα μητρώα των τριών επιμελητηρίων, την ενεργό δράση αποχαιρέτησαν 3.355 βιοτεχνίες, ενώ έναρξη έκαναν 2.026. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρά τη συρρίκνωση των διαγραφών κατά 17,2% η αιμορραγία στη βιοτεχνική κοινότητα συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και του 2013 οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 26,9%. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εγγραφή έκαναν 137 επιχειρήσεις με αντίστοιχο αριθμό διαγραφών (137). Το πρώτο εξάμηνο του 2013 εγγράφηκαν στη Ροδόπη 139 επιχειρήσεις, ενώ σε διακοπή λειτουργίας προχώρησαν 424.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες βρίσκονται σε διαρκή «κατάσταση πολιορκίας» από οφειλές και χρέη κάθε μορφής (προς ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). «Την ίδια ώρα η συσσώρευση πολλών και συχνά αντιφατικών, φορολογικών νόμων, υπουργικών αποφάσεων και υπηρεσιακών εγκυκλίων έχει καταστήσει ομιχλώδες το φορολογικό τοπίο, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το ακριβές νομικό πλαίσιο των υποχρεώσεων κάθε επιχειρηματικού φορέα, αλλά να εξαρτάται από την οποιαδήποτε ερμηνεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας», υπογραμμίζεται.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι αυτό που ζητούν τα επιμελητήρια είναι «νέο απλό, λειτουργικό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που δεν θα εστιάζει σε εισπρακτικές ρυθμίσεις που στηρίζονται σε άδικες κρίσεις». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην επικείμενη κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια, από το 2015, «μιας ρύθμισης», που όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «όχι μόνο στερείται επαρκούς αιτιολόγησης, αλλά και σχεδιασμού για το ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Τα επιμελητήρια, που με τόση ευκολία στοχοποιήθηκαν, προσφέρουν υπηρεσίες πολλαπλάσιας αξίας από τις συνδρομές που καταβάλλουν τα μέλη τους».

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, που ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν ότι «εφόσον η Πολιτεία επιδείξει ειλικρινή διάθεση να στοχεύσει προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, τα Επιμελητήρια είναι πρόθυμα να συνδράμουν με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο».

Πηγή: businessnews.gr


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ