Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

 Breaking News

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
11 Ιουλίου 2014

Ο ήλιος το καλοκαίρι είναι ενοχλητικός.

Απειλεί το δέρμα μας και τα ευαίσθητα όργανά μας όπως είναι τα μάτια τα οποία χρειάζονται προστασία από την έκθεση στον ήλιο.

 Βλέφαρα ματιών

Το δέρμα των βλεφάρων που καλύπτει τα μάτια μας έχει πολύ καλή αγγείωση και αιμάτωση και παρόλο ότι επιδεικνύει ανθεκτικότητα στην έκθεση του ηλίου χρειάζεται αντιηλιακή αγωγή και μάλιστα με μεγάλο δείκτη προστασίας πάνω από 15.

Στην επιλογή των αντιηλιακών πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επιδιώκουμε να αγοράζουμε καλής ποιότητας και καθαρότητας αντιηλιακά.

Η χρησιμοποίησή τους χωρίς να το θέλουμε μπορεί μια μικρή ποσότητα να βρεθεί και μέσα στα μάτια μας μεταφέροντας ενδεχομένως μικρόβια και προκαλώντας τσούξιμο είτε είναι αλοιφή είτε λάδι. Προσοχή επίσης διότι μερικά αντιηλιακά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων.

 Προστασία ματιών με γυαλιά

Η προστασία των ματιών αφορά όλους μας είτε ενήλικες είτε παιδιά

Η προστασία των ματιών αφορά όλους μας είτε ενήλικες είτε παιδιά.

Τα κατάλληλα απορροφητικά γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια μας ειδικά όταν είναι υψηλής απορροφητικότητας διότι δεν επιτρέπουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB να έρθουν σε επαφή με τα μάτια μας και να προκαλέσουν βλάβες ειδικά στον αμφιβληστροειδή.

 Η επιλογή κατάλληλων γυαλιών ηλίου

Όταν αποφασίσετε να αγοράσετε γυαλιά ηλίου θα πρέπει η επιλογή σας να βασίζεται σε ορισμένα βασικά κριτήρια όπως είναι:

1) Να αισθάνεστε άνετα και να μην επηρεάζουν αρνητικά την όρασή σας, όταν τα

φοράτε

2) Να ελέγξετε η ετικέτα να αναγράφει ότι έχει 100% προστασία από τις ηλιακές

ακτίνες UVA και UVB

3) Να αποφύγετε γυαλιά ηλίου που μπορούν να εξαλείφουν μπλε φως και λάμψεις

που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή του ματιού σας

4) Να διαλέξτε υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου διότι προσφέρουν προστασία στην περιοχή

των ματιών σε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια.

Προσέξτε όμως όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου από πλανόδιους πωλητές. Αυτά δεν προσφέρουν την απαραίτητη προστασία που χρειάζονται τα μάτια σας και μπορεί να είναι και επικίνδυνα.

 Προσοχή στους φακούς επαφής

Οι χρήστες των φακών επαφής διευκολύνονται ειδικά το καλοκαίρι να χρησιμοποιούν τους φακούς επαφής για το κολύμπι τους ή για τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες πολύ συχνότερα. Αντιμετωπίζουν όμως αρκετές δυσκολίες από την άμμο της θάλασσας τη σκόνη και τη ζέστη που προκαλούν ερεθισμό και δακρύρροια.

Απαιτείται καλή υγιεινή των βλεφάρων, σωστή χρήση φακών επαφής, σε περιόδους ερεθισμού διαλείμματα χρήσης και συχνή επίσκεψη σε οπτικό ή οφθαλμίατρο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ειδικά όσοι κολυμπούν στη θάλασσα ή στην πισίνα με φακούς επαφής ότι το υπερωσμιτικό περιβάλλον της θάλασσας ή της πισίνας αφυδατώνει τον φακό με συνέπεια όταν βγείτε από τη θάλασσα ο φακός να είναι κολλημένος πάνω στον κερατοειδή. Χρειάζεται προσοχή για να αποφύγετε τραυματισμό του κερατοειδούς.

Δεν πρέπει στα δέκα πρώτα λεπτά να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής.

Συνιστάται να αποφεύγετε τη χρήση των φακών επαφής όταν πρόκειται να κολυμπήσετε σε νερό πισίνας σε ποτάμια ή λίμνες. Τα παράσιτα παραμονεύουν για να μολύνουν τον κερατοειδή.

 Μυκητιάσεις κερατοειδούς

Οι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας ειδικά το καλοκαίρι ευνοούν την αύξηση κρουσμάτων μυκητιάσεων που μολύνουν τον κερατοειδή γιατί δεν έχει αντιβιοτική αγωγή και η χρήση κορτιζόνης χειροτερεύει την κατάσταση. Η άμεση διάγνωση και η αντιμετώπιση είναι η καλύτερη λύση.

 Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Μία πολύ συχνή πάθησης της τρίτης ηλικίας είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο οπίσθιο τοίχωμα του οφθαλμού που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Όταν η ωχρά κηλίδα δεν λειτουργεί φυσιολογικά εμφανίζεται θαλερότητα ή σκοτεινή όραση στο κέντρο του οπτικού πεδίου και επηρεάζει την κοντινή και μακρινή όραση.

 Έχουμε και ευχάριστα το καλοκαίρι

- Τα άτομα που πάσχουν από βλεφαρίτιδα, ξηροφθαλμία, και ροδόχρου ακμή τους μήνες του καλοκαιριού βελτιώνονται σημαντικά τα συμπτώματα τους ειδικά όταν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

- Η μείωση του στρες το καλοκαίρι, η συχνή κολύμβηση, η διαφορά θερμοκρασίας, η αλλαγή δίαιτας είναι παράγοντες που συμβάλλουν και βελτιώνουν την ενεργητικότητα του ανθρώπου.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ