Εφημερίδα Κοινωνική

Πώς επιλέγω το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιά ηλίου

 Breaking News

Πώς επιλέγω το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιά ηλίου
16 Ιουλίου 2014

Όπως προστατεύουμε το δέρµα μας µε αντιηλιακό, έτσι πρέπει να προστατεύουμε και τα µάτια μας από τον ήλιο, φορώντας γυαλιά ηλίου. Βέβαια, σχεδόν όλοι τα φοράµε, αλλά λίγοι γνωρίζουµε τα µυστικά για να διαλέξουµε τα κατάλληλα. Το πρώτο λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι, είναι να δοκιμάζουμε γυαλιά ηλίου που είναι στη μόδα. Η μόδα, όμως, δεν είναι το βασικό κριτήριο επιλογής στα γυαλιά ηλίου. Δεν είναι αξεσουάρ, αλλά είδος πρώτης ανάγκης. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην περιοχή των ματιών, εμφάνιση πτερυγίου (μιας μικρής δηλαδή μεμβράνης στο λευκό του ματιού), κερατοεπιπεφυκίτιδες και ανάπτυξη οφθαλμικών καρκίνων. Πέντε ώρες καθημερινά χωρίς προστασία στο ηλιακό φως κατά την εφηβική ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί ωχρά κηλίδα κατά 50%, καθώς και καταρράκτη.

Τι προσέχω προτού αγοράσω ένα ζευγάρι γυαλιά:

Την ασφάλεια

Φροντίστε να επιλέξετε εκείνο που παρέχει 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Θα πρέπει να αναγράφει «100% UV Protection» ή «UV 400». Αν το προϊόν δεν αναγράφει κάτι σχετικό με την ηλιακή ακτινοβολία ή αναφέρεται ως «cosmetic», αποφύγετέ το. Πρέπει επίσης να φέρουν το διακριτικό CE, που είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στα γυαλιά ως εγγύηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των φακών. Οι φακοί πρέπει να έχουν άριστη απορροφητικότητα στις αντανακλάσεις. Επιλέξτε ένα με πολωτικούς φακούς που περιορίζουν το «θάμπωμα» από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες. Αν θέλετε να συνδυάσετε τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, επιλέξτε φωτοχρωμικούς φακούς.

Την εφαρμογή

Η καλή εφαρμογή είναι απαραίτητη. Τα γυαλιά ηλίου που απέχουν από το μέτωπό 0,6 εκ. αφήνουν τα μάτια σας εκτεθειμένα σε 20% περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες οπτικών. Γι αυτό όταν δοκιμάζετε ένα ζευγάρι γυαλιά αυτό πρέπει να ακουμπά μόνο στην μύτη και στα αφτιά, χωρίς να τα πιέζει και να μην έρχεται σε επαφή με τους κροτάφους και τις βλεφαρίδες.

Το χρώμα

Τα χρώματα των φακών που παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία στα μάτια υπό όλες τις κλιματολογικές συνθήκες είναι δύο: το καφέ και το σκούρο κόκκινο, καθώς απορροφούν αρκετό «μπλε φως» και είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα. Τα πιο ξεκούραστα είναι το G15 (πράσινο-γκρι) και το φιμέ (σκούρο γκρι) γιατί μειώνουν την ένταση του φωτός, χωρίς να αλλοιώνουν τα φυσικά χρώματα.

Το υλικό του φακού

Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από οργανικά υλικά (π.χ. πλαστικό). Το σημαντικό είναι ο φακός να είναι ανθεκτικός στα χτυπήματα και τις γρατσουνιές. Οι polycarbonate (πολυκαρβονικοί) υπερτερούν σε σχέση με τα πλαστικά γιατί, εκτός από τη μεγάλη απορροφητικότητα που έχουν, είναι 50 φορές πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα και στα επιφανειακά γδαρσίματα από τα άλλα πλαστικά.

 Βασικά χρώματα φακών:

Ανάλογα την χρήση, τις δραστηριότητες του χρήστη και το γούστο κάθε καταναλωτή πέντε είναι τα βασικά χρώματα που κυριαρχούν στην αγορά.

Το καφέ, βελτιώνει στην αντίθεση των χρωμάτων είναι ιδανικό για συννεφιασμένες μέρες και συνίσταται για θαλάσσια σπορ αλλά και για σκι. Είναι το χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιούν όσοι έχουν μυωπία.

Το γκρι, που προσφέρει σωστή απόδοση των χρωμάτων χωρίς να αυξάνει την αντίθεση τους και είναι η ιδανική επιλογή για όσους ασχολούνται με τον στίβο αλλά και για ορεινή η αγωνιστική ποδηλασία. Εκτός των άλλων είναι και το χρώμα που συνίσταται σε όσους έχουν υπερμετρωπία.

Το γκρι-πράσινο, για καθημερινή χρήση. Μας προσφέρει μια αληθινή αντίληψη των χρωμάτων και βοηθά στην αντηλιά μειώνοντας παράλληλα την οπτική κόπωση όταν η ηλιοφάνεια είναι πολύ έντονη.

Το κίτρινο, χρησιμοποιείται όταν υπάρχει συννεφιά ή για την νυχτερινή οδήγηση. Είναι επίσης ιδανικό για σκι.

Το μπλε-ροζ, δεν μας προστατεύει από το θάμπωμα που προκαλεί η έντονη ηλιοφάνεια και η επιλογή της χρησης τους είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους.

Τέλος οι φακοί degrade που είναι πιο ανοιχτόχρωμοι στην βάση τους μας βοηθάνε στην οδήγηση αλλά και στο διάβασμα.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ