Εφημερίδα Κοινωνική

Η «ωρολογιακή βόμβα» του ασφαλιστικού …ξεκίνησε να μετράει αντίστροφα!

 Breaking News

Η «ωρολογιακή βόμβα» του ασφαλιστικού  …ξεκίνησε να μετράει αντίστροφα!
09 Ιουλίου 2014

Ενοποιήσεις των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης και των φορέων χορήγησης εφάπαξ σε ανεξάρτητους τομείς. Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ). Ενταξη στο ΙΚΑ του νέου μεγάλου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ με βάση το μοντέλο που επελέγη για το μεγάλο επικουρικό, το ΕΤΕΑ, γεγονός το οποίο ενδεχομένως παραπέμπει στην υιοθέτηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και για τον κύριο φορέα ασφάλισης αγροτών.

Αυτά είναι τα πρώτα από τα έξι βήματα που θέλει να κάνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τη διοικητική και θεσμική ενοποίηση όλων των συνταξιοδοτικών φορέων, σε ένα Ταμείο, στο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΑΤ). Αυτά τα βήματα έφερε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Β. Κροκίδης με τον επικεφαλής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητή κ. Νικ. Φίλιππα. Στην ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η παραίτηση από το αξίωμα που έχει στον εργοδοτική οργάνωση ο κ. Β. Κορκίδης αναφέρεται ότι όλη η διαδικασία ενοποιήσεων πρέπει να έχει συντελεστεί μέχρι το τέλος του 2015.

Επίσης, ακόμη πιο σημαντική από τη διαδικασία της διοικητικής ενοποίησης είναι η καθιέρωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου και Κοινού Κανονισμού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή (;) επικράτηση ενιαίων όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

Ο κ. Φίλιππας δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι ο στόχος της έκθεσης που έχει αναλάβει το ΚΕΠΕ και πρέπει να καταθέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου στο υπουργείο Εργασίας δεν είναι να υποδείξει το πώς θα γίνουν οι ενοποιήσεις. Η έκθεση -για την κατάρτιση της οποίας γίνονται συναντήσεις με όλους τους φορείς- θα αποτελεί μια ευρεία βιβλιογραφική αναφορά σε χώρες και παραδείγματα συγχωνεύσεων ασφαλιστικών οργανισμών και μια παρουσίαση «καλών πρακτικών» ανά τον κόσμο και ειδικότερα στην Ενωμένη Ευρώπη και τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να έχει καταρτηστεί η σχετική μεταρρύθμιση προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή της από τον Ιανουάριο.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ