Εφημερίδα Κοινωνική

Οι 10 ενέργειες της EΣΕΕ για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας

 Breaking News

Οι 10 ενέργειες της EΣΕΕ για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας
14 Ιουλίου 2014

Συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα του εμπορικού κόσμου της χώρας κατά της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ1-1119/7-7-2014, που καταργεί την Κυριακάτικη Αργία σε εκτεταμένες –μη τουριστικές – περιοχές της χώρας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει η Συνομοσπονδία σε 10 ενέργειες, οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Κατάθεση αίτησης ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1119/7-7-2014 και των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή της ισχύος της.

2. Επισκέψεις και παραστάσεις σε αρχηγούς κομμάτων, σε Υπουργούς, βουλευτές, καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο και στους τοπικούς Μητροπολίτες.

3. Πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για «Εθνική Συμμαχία για το Εμπόριο» με ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ, τοπικά Επιμελητήρια και λοιπούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς.

4. Έκδοση αφισέτας, με τους λόγους που προβάλλουμε για την μη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου – πέραν των θεσμοθετημένων από τις τοπικές κοινωνίες – και ανάρτησή της στις προθήκες και στις βιτρίνες των καταστημάτων.

5. Επαφή με όλες τις καταναλωτικές οργανώσεις με αίτημα συνεργασίας και συμπαράστασης για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

6. Ενημέρωση των πολιτών – καταναλωτών ότι η λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο δεν είναι παρά το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης.

7. Προτροπή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους που βρίσκονται στις περιοχές της Υπουργικής Απόφασης να επιβεβαιώσουν το ωράριο που είχαν ανακοινώσει πριν την υπογραφή της.

8. Καταχώριση των θέσεων του εμπορίου στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.

9. Άμεση επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους νέους Περιφερειάρχες, τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους, προκειμένου να απαξιώσουμε στην πράξη την λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές.

10. Ενεργοποίηση από τους Εμπορικούς Συλλόγους των τοπικών βουλευτών με άμεσο επιχείρημα ότι θα πληγούν οι τοπικές μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

 Aπροθυμία των αρμοδίων να δώσουν ουσιαστικές λύσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως τη θέση του αυτή ήδη έχει εκφράσει και προς τον Εμπορικό Σύλλογο του Πειραιά, σε σχετικό ερώτημα, και προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με σχετική επιστολή διαμαρτυρίας.

Οι ισχυρισμοί και οι απόψεις περί τόνωσης της αγοράς με αυτές τις τακτικές, καταδεικνύουν την αδυναμία ή την απροθυμία των αρμοδίων να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του εμπορίου, αφού είναι ξεκάθαρα υπέρ των πολυκαταστημάτων των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών αλυσίδων, εφόσον θα είναι οι μόνοι που θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς, αντίθετα με τις μικρές Ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούνται από αυτοαπασχολούμενους ή και από ολιγάριθμο ανθρώπινο δυναμικό.

Σε μια κοινωνία με 1,3 εκατ. ανέργους με κλείσιμο 10.000 επιχειρήσεων μόνο το τελευταίο διάστημα, η τόνωση της αγοράς δεν επιτυγχάνεται με την αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά με τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού πλαισίου, τόνωση της ρευστότητας, επιτάχυνση υλοποίησης προγραμμάτων χρηματοδότησης και επιδοτήσεων με στόχο την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη. Η δε δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στο χώρο του εμπορίου δεν διασφαλίζεται με μέτρα που ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την περεταίρω εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά αντιτίθεται ευθέως με το άνοιγμα των καταστημάτων μας τις Κυριακές, καθόσον -και ειδικότερα για τον κλάδο – δεν υφίστανται λόγοι αγοραστικού ενδιαφέροντος από το κοινό που να συντείνουν σε επιπλέον ώρες λειτουργίας των βιβλιοπωλείων. Μια τέτοια πρακτική ουδέν όφελος επιφέρει στον βιβλιοπώλη, αντιθέτως δε δημιουργεί περισσότερα έξοδα λειτουργίας σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ