Εφημερίδα Κοινωνική

Γιατί χρειαζόμαστε τόσο πολύ τις διακοπές

 Breaking News

Γιατί χρειαζόμαστε τόσο πολύ τις διακοπές
18 Ιουλίου 2014

Μετράτε αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για την άδειά σας; Ξυπνάτε το πρωί κουρασμένοι; Οι Δευτέρες γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές. Ονειρεύεστε παραλίες, ηλιοβασιλέματα και περιπλανιέστε στο διαδίκτυο, ψάχνοντας μέρη για αποδράσεις, ενώ βρίσκεστε κάτω από την πίεση της δουλειάς και της καθημερινότητας;

Στοπ: Χρειάζεστε διακοπές! αναφέρει η ψυχολόγος και σύμβουλος Υγείας Αγγελική Κουρή στο περιοδικό «ο γιατρός σας» της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ

 Τι είναι οι διακοπές

Είναι η χρονική εκείνη περίοδος, για άλλους μικρότερης και για άλλους μεγαλύτερης διάρκειας, κατά την οποία διακόπτουμε την όποια ρουτίνα μας. Δεν έχει σημασία που θα πάμε, αν θα είναι ακριβός ή οικονομικός προορισμός – δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες διακοπών που να εγγυώνται την ξεκούρασή μας. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή εικόνων, συνηθειών και η προσωπική αναζήτηση των δραστηριοτήτων εκείνων που απελευθερώνουν τον καθένα μας. Είναι μια περίοδος αναζωογόνησης, αλλαγής, μια «επανεκκίνηση», «επαναφόρτιση» του συστήματός μας, σε όλα τα επίπεδα: σωματικά, ψυχικά, πνευματικά, διαπροσωπικά.

 Ανάγκη ή πολυτέλεια;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν τις μέρες των διακοπών τους ή τις καταργούν εντελώς, θεωρώντας τες πολυτέλεια, ειδικότερα τη χρονιά αυτή, που βρισκόμαστε υπό τον τρόμο της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Συρρικνωνόμαστε, «μαζεύουμε» και προσπαθούμε να αποθηκεύσουμε, μιμούμενο το εργατικό μυρμήγκι, ενώ παράλληλα παρακαλούμε να μπορούσαμε για λίγο να απολαύσουμε την ανεμελιά του τεμπέλη τζίτζικα. Προσπαθούμε με άλλα λόγια να επιβιώσουμε υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας, και ουσιαστικά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να υπονομεύουμε εμείς οι ίδιοι την επιβίωσή μας, ενισχύοντας το ψυχολογικό μας στρες και την κατάθλιψη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και μέσα από έρευνες, οι οποίες συμπεραίνουν ότι οι πιθανότητες υπερέντασης και κατάθλιψης αυξάνονται με τη μείωση της συχνότητας των διακοπών.

 Ποια τα οφέλη των διακοπών

-Ξαναγνωριζόμαστε με τον εαυτό μας. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος και το επαγγελματικό στρες μας απομακρύνουν σταδιακά και ύπουλα από τον βαθύτερο εσωτερικό εαυτό μας, από τις πραγματικές επιθυμίες μας. Ξαφνικά νιώθουμε ότι έχουμε χάσει το πού βρισκόμαστε, ότι παρασυρόμαστε από τις εξωτερικές συνθήκες, ότι έχουμε χάσει την ευθύνη του εαυτού μας. Το διάλειμμα των διακοπών είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για ενδοσκόπηση, μια ευκαιρία να συναντήσουμε και πάλι τον εαυτό μας, να τον φροντίσουμε.

-Επανασυνδεόμαστε με τους άλλους. Ξαναβρίσκοντας τον εαυτό μας, ξαναβρίσκουμε και τους άλλους, τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας. Επανασυνδεόμαστε με την οικογένεια και με φίλους, και με όπλο την ψυχική μας γαλήνη προσπαθούμε να κάνουμε τις σχέσεις μας ουσιαστικότερες. Συζητάμε, χαμογελάμε και επικοινωνούμε περισσότερο.

-Αντιμετωπίζουμε την επαγγελματική εξουθένωση. Η αίσθηση της ανεπάρκειας, της μη ικανοποίησης από την επαγγελματική απασχόληση, που οδηγεί σε κατάθλιψη, διαπιστώνεται όλο και περισσότερο στις σύγχρονες κοινωνίες. Το να επιτρέψουμε στον εαυτό μας μια παύση από κάθε αγχογόνο ερέθισμα είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφύγουμε τις επώδυνες αυτές συνέπειες. Οι διακοπές οδηγούν στην εκδήλωση συναισθημάτων που έχουν επανορθωτική δράση.

-Βελτιώνουμε την παραγωγικότητά μας. Οι διακοπές έχουν ευεργετική δράση στον παραγωγικό τομέα. Η επιστροφή των εργαζομένων στην επαγγελματική τους δραστηριότητα με καλύτερη ψυχολογία αυξάνει την απόδοση, την ευρηματικότητα και την αποδοτικότητα. Αν οι εργοδότες αξιολογούσαν ορθώς το όφελος που μπορεί να έχουν παρέχοντας στους εργαζόμενους τους τη δυνατότητα διακοπής από τα εργασιακά τους καθήκοντα, τότε η παραγωγικότητα σε κάθε οργανισμό θα αυξανόταν. Πέρα από τη σωματική όμως ξεκούραση που προσφέρει αυτή η δυνατότητα, είναι και μια ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης του παρεχόμενου έργου.

-«Ακούμε» το σώμα μας. Αν καταφέρουμε να ακούσουμε προσεκτικά το σώμα μας, τότε θα διαπιστώσουμε ότι έχει να μας δώσει πολλές πληροφορίες για το τι χρειάζεται και τι όχι, ώστε να λειτουργεί καλύτερα για μας. Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, ίσως μπορούμε να βρούμε τον χρόνο να έλθουμε σε καλύτερη επαφή με το σώμα μας και τις ανάγκες του, με τρόπους που μπορεί να μην είχαμε εύκολα την ευκαιρία να το κάνουμε στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα την ανάγκη μας για περισσότερο ύπνο, για άσκηση, για μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή κ.λπ. Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, όσο λιγότερες διακοπές κάνει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει για να πάθει καρδιακή προσβολή.

-Επαναπροσδιορίζουμε στόχους και προοπτικές. Είναι μια περίοδος ανασκόπησης και επαναπροσδιορισμού αναγκών και στόχων. Ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και επανεκτιμούμε την επιθυμητή πορεία μας. Θα έχετε παρατηρήσει από το οικείο περιβάλλον σας ότι πολλοί άνθρωποι, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, έχουν αποφασίσει να κάνουν τουλάχιστον μια αλλαγή σε σχέση με τον εαυτό τους, με τους στόχους τους και γενικά με τον τρόπο που σκέφτονται και ζουν.

-Επαναστατούμε απέναντι στα «πρέπει». Οι διακοπές είναι η κατάλληλη στιγμή για μικρές «αμαρτίες» ή «καταχρήσεις». Το να φάμε κάτι περισσότερο ή να πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω είναι και αυτό μέρος του δώρου που προσφέρουμε στον εαυτό μας, μια μυστική εσωτερική συνωμοσία. Διακόψτε λοιπόν από την καθημερινότητα, ενθυμούμενοι ότι οι διακοπές είναι μια υπόθεση υποκειμενική (ο καθένας τις απολαμβάνει με διαφορετικό τρόπο) και άκρως αναγκαία!

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ