Εφημερίδα Κοινωνική

Φθηνότερο καλάθι 30%… χωρίς ΦΠΑ

 Breaking News

Φθηνότερο καλάθι 30%… χωρίς ΦΠΑ
17 Ιουλίου 2014

Φθηνότερο ακόμη και 30% θα μπορούσε να είναι το καλάθι της ελληνικής οικογένειας σε σχέση με τα αντίστοιχα του βρετανικού, του γαλλικού και του ισπανικού νοικοκυριού, αν τα προϊόντα στη χώρα μας είχαν τον μηδενικό ΦΠΑ της Αγγλίας ή έστω τους χαμηλότερους των άλλων κρατών.

Το συμπέρασμα αυτό αποκαλύπτεται από έρευνα τιμών που έκανε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε 20 προϊόντα τα οποία πωλούνται σε οργανωμένες αλυσίδες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα είδη αυτά, όπως αναφέρει το Έθνος, τρόφιμα, απορρυπαντικά, οπωροκηπευτικά, γλυκίσματα, κρεατικά κλπ. στην Ελλάδα επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ 13%, ενώ τα αναψυκτικά και οι χυμοί με 23%. Στην Αγγλία ο ΦΠΑ είναι 0%, στη Γαλλία 10% και 5,5%, ενώ δύο είναι οι συντελεστές και στην Ισπανία 10% και 4%.

Το κόστος για τα αγαθά αυτά, που είναι αναγκαία σε μία οικογένεια, ανέρχεται στην Ελλάδα στα 42,06 ευρώ. Στην Ισπανία η αξία τους είναι 42,04 ευρώ, η Γαλλία είναι η ακριβότερη χώρα με σύνολο πληρωμής τα 57,13 ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο λογαριασμός γράφει… 56,40 ευρώ.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ