Εφημερίδα Κοινωνική

Εβδομάδα Τρόικας

 Breaking News

Εβδομάδα Τρόικας
15 Ιουλίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ βλέπει η Κυβέρνηση, περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις βλέπει η Αντιπολίτευση

Πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκ, ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι ανοίγει σταδιακά ο δρόμος για φοροελαφρύνσεις.

«Δημιουργείται η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Σε ο,τι αφορά τις δικαστικές αποφάσεις, όπως γράφει η Καθημερινή, που επηρεάζουν την εισοδηματικό πολιτική (αποδοχές ένστολων, πανεπιστημιακών κλπ.) υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει συνολικά το θέμα και θα προβεί σε ανακοινώσεις όταν καταλήξει σε συγκεκριμένη λύση, η οποία θα αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος εντός του 2014.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «θα αναληφθεί, προφανώς εφέτος, κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής».

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3052/2002, που προβλέπει τη φορολόγηση της αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και την κάλυψη δαπανών για συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Σε συνδυασμό δε, με τις αποφάσεις για τους δικαστικούς και τους ένστολους, υπάρχουν πληροφορίες ότι το νέο δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται ενδέχεται να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι φέτος μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της διαμόρφωσης για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα και ενδεχομένως να επιτευχθεί και ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είναι υψηλότερος.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, για το 1ο εξάμηνο του 2014:

1ον. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 712 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του υψηλότερου, επικαιροποιημένου, εφετινού στόχου κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία 5μηνου που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ανήλθε στα 1,2 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ενώ εάν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι.

2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος περίπου 5 δισ. ευρώ ή 2,7% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, εφετινού στόχου κατά 1,4 δισ. ευρώ.

3ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα τόσο από τα περυσινά επίπεδα όσο και από τον επικαιροποιημένο στόχο.

TROIKA-2-MESApng

Συγκεκριμένα:

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 23,6 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, και 246 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο. Μάλιστα, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τον Ιούνιο, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 18% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, υπερβαίνοντας τα 4 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ, περίπου 190 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω των υψηλότερων – εφέτος – επιστροφών φόρων, 70 εκατ. ευρώ όμως υψηλότερα από το στόχο.

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 22,2 δισ. ευρώ, περίπου 830 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 165 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο. Μάλιστα, τον Ιούνιο, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν υψηλότερα κατά 127 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Ενώ, τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο, ήταν 205 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 72 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του μήνα. Το αποτέλεσμα είναι τα φορολογικά έσοδα να διαμορφωθούν 211 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο σε εξάμηνη βάση. Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η εκτίμηση ότι τα έσοδα, εφέτος, θα κινηθούν εντός στόχου.

4ον. Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή εφέτος οι επιστροφές είναι υπερδιπλάσιες. Αυτή η τάση αποτυπώνεται σε όλους τους μήνες του 1ου εξαμήνου, ενισχύοντας, έτσι, ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

5ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Διαμορφώθηκαν στα 20,1 δισ. ευρώ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 950 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά το 1ο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχουν ήδη χορηγηθεί επιπλέον 31 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης [σύνολο 110 εκατ. ευρώ], επιπλέον 16 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων [σύνολο 50 εκατ. ευρώ], επιπλέον 54 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, 50 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια των εκλογών και 247 εκατ. ευρώ για διανομή «κοινωνικού μερίσματος».

6ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά. Διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 33% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.  Χρηματοδοτώντας έτσι την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με έργα που συμβάλλουν στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας και στηρίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία.

 

TROIKA-3-MESA

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπλο του Χαρδούβελη

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εξάμηνο, τα οικονομικά των ΔΕΚΟ, η ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, παρεμβάσεις για τον επαναπατρισμό καταθέσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και ζητήματα σχετικά με φορολογία ήταν αυτά που απασχόλησαν τους οι Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ) , Κλάους Μαζούχ(ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και τον υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.
Το υπουργείο Οικονομικών με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού που στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 διαμορφώθηκε στα 712 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ επιχειρηματολόγησε υπέρ της λελογισμένης μείωσης τόσο των φόρων όσο και του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα ζητήσει από την τρόικα διευκολύνσεις στην αποπληρωμή φόρων και εισφορών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν  και οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και οι προϋπολογισμοί ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.

Σήμερα, η τρόικα θα εξετάσει με το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνολικά το θέμα των «κόκκινων» δανείων , ενώ την Τετάρτη θα οριστικοποιηθεί σε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των υπουργών που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος η ατζέντα με τα θέματα που θα εξετάσουν η κυβέρνηση με τους ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού portal in.gr.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα οικονομικά των Ταμείων, το θέμα της ρύθμισης των οφειλών αλλά και η διαδικασία ενοποίησης των μηχανισμών απονομής των συντάξεων.

Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών, σύμφωνα με το «Έθνος», βρίσκονται τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας ασφάλισης, με δεδομένο πως την επόμενη χρονιά θα είναι μειωμένη η κρατική χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι διοικήσεις των Ταμείων ζητούν μια πιο «ευέλικτη» ρύθμιση οφειλών, καθώς τα έως τώρα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η συμμετοχή είναι περιορισμένη, ενώ 4 στους 10 που μπήκαν στη ρύθμιση στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν.

Ένα ταμείο θα πληρώνει τις συντάξεις

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά της, η Realnews παρουσίασε το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, το οποίο αλλάζει τον χάρτη στο ασφαλιστικό.

Ο Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών το πρώτο και συνάμα καθοριστικό βήμα για τη ριζική αναδόμηση του συστήματος, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, προσωπικού, αλλά και χρόνου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Το σχέδιο που θα θέσει σε πλήρη εφαρμογή ο υπουργός περιλαμβάνει τρεις καθοριστικές παρεμβάσεις, ώστε η δημιουργία τριών μόνο ταμείων να γίνει ευκολότερη.

Αλ. Μητρόπουλος: Βλέπουμε να καταργούνται επικουρικές και εφάπαξ

Την πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων προέβλεψε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον realfm 97.8.

«Αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα, τα οποία θα αλλάξουν όλο το ασφαλιστικό πεδίο.

Ήδη στις επικουρικές συντάξεις από την αρχή του μήνα, από 1/7, όπου δεν είναι η μείωση οριζόντια σε 1,1 εκ. επικουρικές συντάξεις κατά 5,2%, είναι ότι μπήκαν τρία νέα δεδομένα πια στις επικουρικές συντάξεις που στο βάθος διετίας, με δικούς μας υπολογισμούς σε μία Ένωση που έχουμε, την ΕΝΥΠΕΚΚ, βλέπουμε να καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

TROIKA-4-MESA

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ