Εφημερίδα Κοινωνική

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για υπόθεση διακίνησης λαθραίων φαρμάκων

 Breaking News

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για υπόθεση διακίνησης λαθραίων φαρμάκων
09 Ιουλίου 2014

Σε εξέλιξη από την Οικονομική Αστυνομία βρίσκεται έρευνα για μεγάλη υπόθεση διακίνησης λαθραίων φαρμάκων υψηλού κόστους στη χώρα μας. Τα λαθραία φάρμακα είναι κυρίως για κάποιες μορφές καρκίνου και διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα, στην Ιταλία καθώς και σε κάποιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Εισάγονταν από τα Σκόπια από εταιρία ελληνικών συμφερόντων

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει περισυλλέξει η Οικονομική Αστυνομία δείχνουν ότι τα λαθραία φάρμακα εισάγονταν στην Ελλάδα από φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων η οποία εδρεύει στα Σκόπια και εν συνεχεία αποστέλλονταν κυρίως στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

 

Εμπλέκονται δυο μεταφορικές εταιρείες που μετέφεραν και αποθήκευαν

Μάλιστα την μεταφορά πραγματοποιούσαν δύο μεταφορικές εταιρείες, η μια βρίσκεται στη Βάρη και άλλη στον Ασπρόπυργο. Η Οικονομική Αστυνομία μαζί με τους υπάλληλους του Ε.Ο.Φ. πραγματοποίησαν έλεγχο στις 4-7-2014 και στις δυο μεταφορικές εταιρίες. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου κατασχέθηκαν παραστατικά που αποδεικνύουν την παράνομη εισαγωγή των φαρμάκων από τα Σκόπια καθώς και την προώθηση τους στην Ευρώπη. Από την έρευνα στην έδρα της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, προέκυψε επίσης ότι παρέχονταν και υπηρεσίες αποθήκευσης φαρμάκων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τον Ε.Ο.Φ., γεγονός που αποτελεί διοικητική παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.

 

Φάρμακα μεγάλης αξίας για καρκινοπαθείς

 Η αξία των φαρμάκων που κατασκεύαζε η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς τα περισσότερα από αυτά ήταν για θεραπεία κάποιον μορφών καρκίνου.

 

Προέκυψε και φορολογική παράβαση εκτός από παράνομη διακίνηση

Επιπροσθέτως, πέραν της παράνομης διακίνησης φαρμάκων, προέκυψε και φορολογική παράβαση σχετικά με τη χονδρική πώληση φαρμάκων. Ο υπολογισμός της αξίας των διακινούμενων φαρμάκων και των διαφυγόντων φόρων, για τουλάχιστον δύο χρόνια, που διενεργούνταν η παράνομη διακίνηση ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της έρευνας, το προανακριτικό υλικό μαζί με την έκθεση του Ε.Ο.Φ, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παράλληλα ο Ε.Ο.Φ. θα επιβάλει ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ