Εφημερίδα Κοινωνική

Δικαστήρια ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ … και όχι άλλα λόγια

 Breaking News

Δικαστήρια ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  … και όχι άλλα λόγια
18 Ιουλίου 2014

Τις θέσεις του ενάντια στη μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά επανέλαβε το άτυπο συμβούλιο της πόλης σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΕΒΕΠ.

Παρόντες ήταν οι Βουλευτές Μανωλάκου Διαμάντω, Κατσαφάδος Κώστας, Μελάς Παναγιώτης, Δρίτσας Θοδωρής, ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γαβρίλης Γιώργος, ο επερχόμενος και απερχόμενος Δήμαρχος Πειραιά Μώραλης Γιάννης και Μιχαλολιάκος Βασίλης αντίστοιχα, ο Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ, και φυσικά ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Σταματογιάννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Β. Κορκίδης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μανεσιώτης.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του ο κ. Σταματογιάννης, εκπροσωπώντας τον δικηγορικό σύλλογο, εξήγησε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ραλλείου Σχολής έχει ξεκαθαρίσει, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έχει πάρει απόφαση να παραχωρηθεί το κτίριο για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων και ανέφερε ότι ο δικηγορικός σύλλογος έχει προσλάβει τεχνικό σύμβουλο για να κάνει μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου. «Σαν δικηγόροι ξέρουμε ότι τέτοιου είδους διαδικασίες, η μεταστέγαση δηλαδή, γίνονται το καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας υπαινιγμούς για το ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η διαδικασία μεταφοράς από τον Πειραιά στο κτίριο του Κεράνη. Τόνισε, ωστόσο, πως κανείς δεν θεωρεί το κτίριο της Σκουζέ κατάλληλο να φιλοξενεί το δικαστικό μέγαρο γι’ αυτό και προκρίνει τη λύση της Ραλλείου. Αξίζει να αναφερθεί, πως ο κ. Σταματογιάννης έθεσε, για ακόμα μία φορά, το θέμα της προσβασιμότητας του κτιρίου Κεράνη, τονίζοντας πως ακόμα και 5 λεπτά αργοπορίας για κάποιον δικηγόρο ή πολίτη στη διαδικασία της δικαιοσύνης είναι χρόνος πολύτιμος.

Ο κ. Κορκίδης, στη συνέχεια, αφού έκανε μια αναδρομή σε όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Υπουργείο από τους φορείς της πόλης σημείωσε ότι ο κ. Αθανασίου «έπρεπε να σεβαστεί τη νέα Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή» δίνοντάς τους χρόνο να ετοιμάσουν τις δικές τους προτάσεις ενώ κατέληξε ότι « η μεταφορά των δικαστηρίων είναι μεθοδευμένη και αποτελεί πλήγμα για την πόλη.»

Ο κ. Μανεσιώτης, εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της πόλης έκανε λόγο για «πλήγμα» στις επιχειρήσεις από τη μείωση του πληθυσμού που δραστηριοποιείται γύρω από τα δικαστήρια Πειραιά ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δίνεται η ευκαιρία, δίπλα στο στολίδι της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο, να μην στέκεται πια ένα κτίριο κουφάρι».

Ο κ. Μώραλης με τη σειρά του, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό εργαλείο το ότι όλοι οι φορείς της πόλης είναι ενωμένοι και επιθυμούν να μείνουν τα Δικαστήρια στο κέντρο. Αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν γίνει με τους αρμόδιους του Υπουργείου καταλήγοντας στο ότι «δεν νοείται μία μεγάλη πόλη, όπως ο Πειραιάς να μην έχει Δικαστήρια». Ζήτησε, παράλληλα, να έχει χρόνο ώστε να συνεδριάσει το νέο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά για να φέρει πρόταση χρηματοδότησης της ανακατασκευής της Ραλλείου.

Ο κ. Γαβρίλης διατύπωσε την άποψη πως η παραμονή των δικαστηρίων στην πόλη είναι θέμα κοινής λογικής, για αυτό και αποτυπώνεται από φορείς που έχουν διαφορετική ιδεολογική καταβολή. Φάνηκε άλλωστε, όπως είπε, και από την αμηχανία που διακατείχε τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά τη συνάντησή του με φορείς της πόλης, ο οποίος δεν παρουσίασε επιχειρήματα υπέρ της μετακίνησης των Δικαστηρίων στον Ρέντη.

Ο Μητροπολίτης Πειραιά, μιλώντας σαν κάτοικος της πόλης όπως ο ίδιος είπε, διατύπωσε με τον δικό του έντονο τρόπο το κοινό ΟΧΙ στην περαιτέρω συρρίκνωση του Πειραιά.

Τις θέσεις τους για την παραμονή των Δικαστηρίων στον Πειραιά έθεσαν και οι βουλευτές της περιοχής. Ο κ. Δρίτσας, μιλώντας με διπλή ιδιότητα, σαν βουλευτής και σαν επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης συνεχάρη, αρχικά, την προσπάθεια που γίνεται από τους φορείς της πόλης, ενώ παρατήρησε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί ένα τόσο σημαντικό θέμα, θέμα κορωνίδα για όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Ο κ. Κατσαφάδος, έκανε ειδική αναφορά στους πολίτες των νησιών του Αργοσαρωνικού, οι οποίοι, όπως είπε δεν είναι δυνατόν να έρχονται στον Πειραιά και να ψάχνουν τη συγκοινωνία για να πάνε στον Ρέντη. Παράλληλα, ανέφερε, πως τα δικαστήρια στη Σκουζέ, δικάζουν και ναυτιλιακές υποθέσεις και δεδομένου ότι είναι ζητούμενο ο Πειραιάς να γίνει μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο , δεν μπορεί να έχει τα δικαστήρια μακριά από τα σύνορα της πόλης του.

Θέση στο θέμα, πήρε και η κα Μανωλάκου από το ΚΚΕ, η οποία είπε κατηγορηματικά, ότι η μετακίνηση γίνεται για να «εξυπηρετηθεί» ο ιδιοκτήτης του Κεράνη.

Τέλος, ο κ.Μελάς στην τοποθέτησή του, επεσήμανε το τεράστιο κόστος που χρειάζεται για την μεταφορά των Δικαστηρίων εξηγώντας για ποιο λόγο προκρίνεται η λύση να αξιοποιηθεί ένα κτίριο (του Κεράνη) που κοστίζει 2,7 εκ ευρώ ετησίως και όχι αυτό που κοστίζει 700.000€.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ