Εφημερίδα Κοινωνική

Δεν καλωσόρισαν όπως έπρεπε τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς στην ΕΛΑΣ

 Breaking News

Δεν καλωσόρισαν όπως έπρεπε τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς στην ΕΛΑΣ
10 Ιουλίου 2014

Ενστάσεις από την ΠΟΑΣΥ που κάνει λόγο για «παραποίηση στολής»

 *του Διονύση Βυθούλκα στο ΒΗΜΑ

Τις ενστάσεις της για την τοποθέτηση 1.536 πρώην δημοτικών αστυνομικών στις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν διατεθεί προσωρινά εκφράζει για μια ακόμη φορά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) με αποδέκτες τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Η ΠΟΑΣΥ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η προσωρινή τοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών με τη στολή της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας και το σήμα της ΕΛ.ΑΣ. αντί αυτού της Δημοτικής Αστυνομίας, αποτελεί παραποίηση στολής και ευρίσκεται σε ευθεία παράβαση του κανονισμού στολής αστυνομικών, απόφαση 7012/6/103 από 5-7-2009 (ΦΕΚ Β 1426) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και του άρθρου 7 του Π.Δ. 538/89».

Επισημαίνει ακόμη ότι «με την προσωρινή τοποθέτηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καταστρατηγείται τόσο το άρθρο 27 του ν. 1481/84 περί προελεύσεως του αστυνομικού προσωπικού, όσο και το γενικότερο πλέγμα διατάξεων που αφορούν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας» και συμπληρώνει: «Με την προσωρινή τοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών σε θέσεις αστυνομικού προσωπικού, ανατίθενται καθήκοντα υψηλής ευθύνης και επικινδυνότητας, χωρίς να παρέχονται οι προϋποθέσεις εκπληρώσεώς τους χωρίς να έχει ληφθεί όρκος αναλήψεως και τηρήσεως υποχρεώσεων (αρ. 1 Π.Δ. 538/89), να έχει προηγηθεί εκπαίδευση που να εγγυάται την ασφαλή και επαρκή εκτέλεση των καθηκόντων, τόσο για τον αστυνομικό, όσο και για τον πολίτη, να έχει προβλεφθεί σαφής και ρητός καθορισμός αρμοδιοτήτων, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατος τόσο ο ιεραρχικός, όσο και ο πειθαρχικός έλεγχος.»

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών διερωτώνται επιπλέον σε περίπτωση παραπτώματος «κατά την -προσωρινή, άνευ εκπαιδεύσεως και όρκου- υπηρεσία, τίνι τρόπω θα εφαρμοσθεί τυχόν πειθαρχικός έλεγχος; Πώς θα αναζητηθούν ευθύνες από μη νομοτύπως διορισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο τύποις δεν εντάσσεται στις διατάξεις του ΠΔ 120/08; Ποια η ευθύνη της πολιτικής και μη Ηγεσίας σε απευκταία περίπτωση τυχόν συμβάντος που θα κοστίσει τη ζωή ή την υγεία αστυνομικού, δημοτικού αστυνομικού ή πολίτη, εν όψει όλων των ως άνω παρανομιών;»

 Και τονίζουν πως η προσωρινή τοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πράξη που αντιβαίνει το Σύνταγμα και τους νόμους και ζητούν να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Αντιθέτως, σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων καλωσορίζει τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία «στη νέα πρόκληση που έχουν μπροστά τους». Σημειώνουν ακόμη με νόημα πως «τα σχόλια που διαβάζουμε αυτό το διάστημα σε διάφορες ενημερωτικές σελίδες μας φέρνουν στο μυαλό τα όσα ζήσαμε στην πορεία μας και εμείς, αφού ως κλάδος δοκιμαστήκαμε σκληρά στο παρελθόν από τις επιλογές της προϊστάμενης τότε Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας αλλά και από άλλες διχαστικές τακτικές που ακόμη ταλανίζουν τον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ. Ως συνδικαλιστικός φορέας εργαζομένων λοιπόν, που προασπίζει τα εργασιακά συμφέροντά τους, δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον δύσκολο και δίκαιο αγώνα των καινούργιων συναδέλφων εργαζομένων.»

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ