Εφημερίδα Κοινωνική

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα…

 Breaking News

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ  Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα…
02 Ιουλίου 2014

Δυστυχώς, όπως σας ενημέρωσε προ ημερών η εφημερίδα μας, επανήλθε ο κίνδυνος μετεστέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά στη περιοχή του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη (πρώην καπναποθήκες ΚΕΡΑΝΗ). Το τηλεφώνημα του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου στον πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου Πειραιά κ. Σταματογιάννη και όσα επακολούθησαν, έχουν ξεσηκώσει ολόκληρο τον Πειραιά: πολίτες, δικηγόρους, επιμελητήρια, δημοτική Αρχή και λοιπούς φορείς που αντιδρούν σε μια ακόμη κίνηση υποβάθμισης της πόλης μας. Προχθές το βράδυ, σε έκτακτη συγκέντρωση στον Δικηγορικό Σύλλογο αποφασίστηκε να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανατροπής αυτής της απόφασης. Συζητήθηκαν διεξοδικά τα επόμενα βήματα και καθορίστηκε το πλαίσιο δράσης.

Ξεχωρίσαμε την ομιλία του κ. Καρδαρά, δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου Πειραιά, που εδώ και μήνες, μαζί με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα, παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να μην φύγουν τα Δικαστήρια από το κέντρο του Πειραιά.

«Οι επόμενες ώρες επιτάσσουν εγρήγορση, ενότητα, λίγα λόγια και συντονισμένες ενέργειες ενάντια σε όποια Κυβερνητική μεθόδευση ή εγχείρημα μεταστέγασης όλων των Δικαστηρίων ή μέρους αυτών στην οδό Θηβών στη θέση Καπναποθήκες ΚΕΡΑΝΗ εκτός πόλης και συγκεκριμένα στη Νίκαια-Ρέντη.

Η παραμονή των Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης και η στέγαση μέρους αυτών στο κτίριο της πρώην ΡΑΛΛΕΙΟΥ ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά (644/25-11-2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) αποτελεί Παμπειραϊκό αίτημα στο οποίο συμφωνούν 50 από τους 52 φορείς του άτυπου Συμβουλίου Πόλης και μεταξύ αυτών τα Επιμελητήρια (με εξαίρεση το Βιοτεχνικό), ο ΕΣΠ, το ΕΒΕΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά αλλά και η Μητρόπολη Πειραιά σύμφωνα με κοινό Ψήφισμα με ημερομηνία 7/10/2013 και κοινή συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο ΕΒΕΠ στις 24/10/2013.

Μετά από πρόσκληση του ΔΣΠ κατά την προεκλογική περίοδο όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι όλων των πολιτικών χρωμάτων έχουν δεσμευθεί εγγράφως ότι συμφωνούν με την παραμονή των Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης η οποία αποτελεί Πόλη-Λιμάνι και φυσικά μεταξύ αυτών και ο νέος Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γ. Μώραλης που με επανειλημμένες δηλώσεις του μετά την εκλογή του έχει ταχθεί αναφανδόν κατά της μεταστέγασης των Δικαστηρίων εκτός της πόλης.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Όπως ξεκάθαρα φαίνεται το αίτημα παραμονής των Δικαστηρίων στην πόλη δεν αποτελεί συντεχνιακό αίτημα επαγγελματικής μερίδας πολιτών των Δικηγόρων, αλλά όλης της πόλης και των περισσοτέρων φορέων της, η δε τυχόν μεταστέγαση των Δικαστηρίων σε άλλο Δήμο αποτελεί απόσπαση από τη χωροταξική και λειτουργική δομή της πόλης. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της απόσπασης θα επιφέρει γενικότερη οικονομική υποβάθμιση της πόλης, αφού πέντε χιλιάδες (5.000) πολίτες που διακινούνται ημερησίως θα αλλάξουν προορισμό, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα με τη μετακίνηση των διαδίκων από τα νησιά, των οποίων οι Δήμαρχοι έχουν εκφραστεί κατά της μεταφοράς των Δικαστηρίων. Επιπροσθέτως σε 2 χρόνια έρχεται το ΜΕΤΡΟ και το ΤΡΑΜ στο κέντρο του Πειραιά, ο οποίος καθίσταται συγκοινωνιακός κόμβος και εύκολα προσβάσιμος από τους πολίτες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΝΗ

Το προτεινόμενο κτίριο δεν έχει ομολογουμένως από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (σύμφωνα με έγγραφό του) συγκοινωνιακές υποδομές, το δε ενοίκιο το οποίο καταβάλλει από 1/5/2014 το Δημόσιο για το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ μετά την πώλησή του μέσω ΤΑΙΠΕΔ με τη μέθοδο sale and lease back προς την εταιρεία ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ (θυγατρική ΕΘΝΙΚΗΣ) και εν συνεχεία στην ολλανδοϊσραηλινών συμφερόντων INVEL BV αγγίζει το ποσό των 2.652.000 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κατέβαλλε μισθώματα μέχρι το 2012 το ποσό των 1.133.000 ευρώ ετησίως και μετά τις μειώσεις των μισθωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σήμερα καταβάλλει 690.000 ευρώ ετησίως.

Εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης-πώλησης των 28 ακινήτων (μεταξύ αυτών και του ΚΕΡΑΝΗ) σε θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank για την οποία έχει επιληφθεί μετά από Αναφορά στον Εισαγγελέα του ΑΠ η Εισαγγελεύς Διαφθοράς, κ. Αγγελική Τριανταφύλλου, έχει προσβληθεί με ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ενώπιον του ΣτΕ η με ΚΥΑ 62577/2013 εκδοθείσα άδεια εργασιών στο κτίριο ΚΕΡΑΝΗ. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 2/4/2014 αναμένεται οσονούπω η απόφαση του ΣτΕ.

7. Κατόπιν του ανωτέρω σύντομου ιστορικού ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ εγγράφως στη θεσμοθετημένη ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΣΠ η οποία συνεδριάζει επί τούτου σήμερα και ώρα 15.30’ τις εξής ενέργειες:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ.Χ. Αθανασίου, την Τετάρτη 3/7/2014 και ώρα 15.30’ και προκειμένου να δοθεί Παμπειραϊκή διάσταση στο θέμα, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να ειδοποιηθούν να συμμετέχουν στη συνάντηση εκτός του Προέδρου του ΔΣΠ και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ :

Α) ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γ. Μώραλης και ο μέχρι 31/8/2014 Δήμαρχος, κ. Β. Μιχαλολιάκος.

Β) οι Βουλευτές Α’ Πειραιά

Γ) ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Γαβρίλης

Δ) το ΕΒΕΠ με τον Πρόεδρο κ. Β. Κορκίδη

Ε) τα Επιμελητήρια με εκπροσώπους

ΣΤ) Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Ζ) το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Να προσληφθεί κατόπιν Διαγωνισμού, που λήγει το δικαίωμα συμμετοχής των ενδιαφερομένων την 4/7/2014, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣΠ, οποίος θα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες για τη μελέτη μετατροπής του κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής για την οποία έχει ήδη εκδοθεί Υπ. Απόφαση που αναθέτει τις μελέτες στατικής επάρκειας στη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, με σκοπό τη στέγαση μέρους των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά και γενικά θα συμβουλεύει επί τεχνικών θεμάτων τον ΔΣΠ.

 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 2/7/2014

Να προκηρυχθεί με απόφαση του ΔΣ που θα συγκληθεί εκτάκτως και προειδοποιητική αποχή από τα Δικαστήρια την ημέρα συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

 ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΠ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Να συγκληθεί εκτάκτως το ΔΣ του ΔΣΠ στις 2/7/2014 και ώρα 20.30’ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όπως θα διαμορφώνεται μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό και τις επιμέρους επαφές με εκπροσώπους φορέων και Βουλευτών.

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΣ ΤΟΥ ΔΣΠ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Να ληφθεί απόφαση από το ΔΣ για έκτακτη σύγκληση ΓΣ του ΔΣΠ για λήψη αποφάσεων και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Άμεσα και μάλιστα μέχρι τις 3/7/2014 να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα με συνέντευξη Τύπου στο ΕΒΕΠ ή εναλλακτικά στον ΔΣΠ με προσκεκλημένους φορείς της πόλης, Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφερειάρχη και να επιδιωχθούν παρεμβάσεις στο διαδίκτυο και στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο καθώς και στην τηλεόραση.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Κλιμάκωση των ενεργειών αναλόγως των εξελίξεων σε συνδυασμό και πάντα σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά για αποκλεισμό της πόλης ή και άλλες ενέργειες.

 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Προετοιμασία και εγρήγορση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ του ΔΣΠ για δικαστικές ενέργειες σε περίπτωση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΡΑΛΛΕΙΟΥ – ΕΞΕΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΣΠ σε συνεργασία και με το ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ να εξετάσει λύσεις κρατικής χρηματοδότησης της μετατροπής της Ραλλείου Σχολής σε Δικαστήρια.

 ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΠ ΑΕ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ

Με το δεδομένο ότι τα Ναυτικά Δικαστήρια εδρεύουν στην Πόλη-Λιμάνι και επιδιώκεται η μετατροπή του Πειραιά σε Παγκόσμιο Κέντρο Διαιτησίας σε συνδυασμό με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

Άμεση σύνδεση των κινητοποιήσεων για το ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ της Πόλης-Λιμάνι με το επίσης Παμπειραϊκό αίτημα κατά της πώλησης της πλειοψηφίας του μετοχικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ σε ιδιώτες επενδυτές με το επιχείρημα ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης και της παραγωγικής της ανασυγκρότησης ευρίσκονται σε κίνδυνο.

 ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Α’ και Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Οι Βουλευτές της Α και Β Πειραιά να προβούν σε ερωτήσεις στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για την πρόθεση της Πολιτείας να μεταστεγάσει βασικές Υπηρεσίες σε κτίριο εκτός πόλης που ελέγχεται η πώλησή του ως επιζήμια και με τεκμηριωμένη βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου με τη μέθοδο sale and lease back (πώληση ακινήτων από το Δημόσιο σε επενδυτές με ταυτόχρονη μακροχρόνια εκμίσθωση από το Δημόσιο). Πρόκειται για ιδιόρρυθμη πιστωτική κατά βάση σύμβαση με προέχον το στοιχείο της παροχής πίστωσης από τον ιδιώτη και το καταβαλλόμενο μίσθωμα από το Ελληνικό Δημόσιο είναι στην πραγματικότητα οι δόσεις εξόφλησης της παρεχόμενης πίστωσης».

 Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος κληθείς να σχολιάσει το θέμα, δήλωσε: «Μου προέκυψε μια κατάσταση η οποία περίπου είχε τελεσιδικήσει τα δικαστήρια να φύγουν. Ο κ. Αθανασίου είχε κάνει προκήρυξη για τη μετεξέλιξή τους, για τη μεταφορά, διαγωνισμούς κλπ, και το σταμάτησα με εντολή Πρωθυπουργού. Είπα κόκκινη γραμμή, εδώ σημαίνει πόλεμος. Εδώ είμαι εγώ. Δεν είμαι όμως Δήμαρχος από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Όσο είμαι Δήμαρχος το εξασφάλισα και από τούδε και στο εξής, θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να μην φύγουν τα δικαστήρια. Ακατάλληλη δεν είναι η Ράλλειος. Ασύμφορη λέει ότι είναι. Ξεχάσαμε ότι μπορεί να γίνει δικαστικό μέγαρο δωρεάν. Θα το πολεμήσουμε και θα νικήσουμε. Ο κ. Αρβανιτόπουλος που ήταν και Υπουργός, λέξη δεν έβγαζε για τα δικαστήρια. Τώρα, που είναι απλός Βουλευτής θα ανταποκριθεί τουλάχιστον σε έναν στοιχειώδη ρόλο; Θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης;»

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ