Εφημερίδα Κοινωνική

Βοήθησε τον τόπο σου – Ενίσχυσε την επιχείρησή σου με το eco-commerce

 Breaking News

Βοήθησε τον τόπο σου – Ενίσχυσε την επιχείρησή σου με το eco-commerce
23 Ιουνίου 2014

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για επιχειρηματίες παρουσιάζεται στον Πειραιά από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική Ημερίδα για το πρόγραμμα ECO-COMMERCE, διοργανώνεται στην πόλη μας από την ΕΣΕΕ, την Τετάρτη 25 Ιουνίου και ώρα 16.00 στο ΕΒΕΠ (Λουδοβίκου 1). Οι επιχειρηματίες θα μπορούν από πρώτο χέρι να ενημερωθούν για τα οφέλη που η επιχείρησή τους μπορεί να αποκομίσει από την εφαρμογή της Πράσινης Επιχειρηματικότητας, αλλά και για την έννοια αυτής.

Ένας ορισμός που προσεγγίζει την έννοια Πράσινη Επιχειρηματικότητα είναι «η ενσωμάτωση στη συνολική στρατηγική της επιχείρησης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, της φύσης αλλά και του ανθρώπου». Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως “πράσινη επιχείρηση”, όταν:

• Τηρεί αλλά και υπερβαίνει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

• Παράγει, διακινεί, διαθέτει στους πελάτες της προϊόντα και υπηρεσίες με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον.

• Μεριμνά ώστε να ελαχιστοποιούνται – εξαλείφονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον που ενδεχομένως δημιουργούν οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

• Η διοίκησή της αλλά και το σύνολο των εργαζομένων της διατηρεί θετική στάση σε θέματα περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενη την προστασία του περιβάλλοντος ως μια συνιστώσα της επιχειρηματικής στρατηγικής που προσθέτει αξία στο προς πώληση προϊόν/ υπηρεσία.

• Δεσμεύεται διαρκώς στη λήψη, παρακολούθηση αλλά και βελτίωση των περιβαλλοντικών μέτρων που έχει υιοθετήσει. Η Πράσινη Επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ένα προσωρινό επικοινωνιακό τέχνασμα.

• Δε διστάζει να επιδείξει αλλά και να δημοσιεύσει με σαφή και ειλικρινή τρόπο τις δράσεις που αναλαμβάνει ως προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

 ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Με την εφαρμογή του eco-commerce η εμπορική επιχείρηση μπορεί:

• Να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα.

• Να αναβαθμίσει την εικόνα της στην τοπική κοινωνία.

• Να διευρύνει την πελατειακή της βάση.

• Να δώσει νέα κίνητρα στο προσωπικό της.

• Να δημιουργήσει μια σειρά από ευκαιρίες θετικής δημοσιότητας.

• Να χρησιμοποιήσει τη σήμανση ως επιπλέον επιχείρημα για καλύτερες συμφωνίες με υφιστάμενους ή δυνητικούς δανειστές.

• Να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τοπικών επιχειρήσεων που δε θα έχουν τη διορατικότητα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα.

• Να συνεργαστεί και να φτιάξει δίκτυα με άλλους επιχειρηματίες για την από κοινού αντιμετώπιση τοπικών θεμάτων (από την προώθηση προϊόντων έως την ανάληψη πρωτοβουλιών για έργα αστικής αναπλάσεως).

• Να βελτιώσει την περιβαλλοντική της επίδοση (πρόληψη ρύπανσης, εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης, κ.α.).

• Να σφυρηλατήσει τους δεσμούς της με την τοπική κοινωνία.

 ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές eco-commerce εφαρμόζονται στη Μικρομεσαία Εμπορική Επιχείρηση, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με έμφαση στις μικρές και πολύ μικρές. Στις Εμπορικές Επιχειρήσεις-μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς με έδρα το Δήμο Πειραιά- παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, από ειδικούς συμβούλους, στο χώρο της επιχείρησης για την εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών eco-commerce.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν τις προτεινόμενες οδηγίες θα λαμβάνουν ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (500-600€).

Ενημέρωση για το eco-commerce από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

Πρόκειται για νέο πρόγραμμα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου το οποίο συγχρηματοδοτείται από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ώστε να αναλάβουν δράσεις.

-Πράσινης Επιχειρηματικότητας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

-Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για να βοηθηθεί η τοπική κοινωνία και ιδίως όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ποια είναι η φιλοσοφία

Σε μια δύσκολη περίοδο για όλους, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα κοινωνικής συνοχής, βοηθάμε τους εμπόρους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις τοπικές κοινωνίες. Δείχνοντας ευαισθησία για τον φυσικό πλούτο της περιοχής και για τις ανάγκες των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, οι έμποροι μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής. Κάποιοι θεωρούν ότι η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία στην παρούσα φάση είναι πολυτέλεια. Εμείς, όμως, λέμε ότι είναι ανάγκη –και επιπλέον συμβάλλει στο να αλλάξει το κλίμα στην αγορά.

 ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Συμμετέχουν Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις μικρές και πολύ μικρές χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε Πειραιά, Έδεσσα και Ιωάννινα. Όμως, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.esee-support.gr και για απευθείας online χρήση από εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

 Πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή;

 Τηλεφωνικά στο 210-3259200, μέσω ίντερνετ στο www.esee.gr.

 Τα 7 βήματα του προγράμματος

1. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση δηλώνει συμμετοχή στο πρόγραμμα.

2. Η ΕΣΕΕ έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων, που επισκέπτονται την επιχείρηση και αποτυπώνουν την περιβαλλοντική και κοινωνική της επίδοση (χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές eco-commerce και το CoCΟ2 Tool).

3. Στη συνέχεια, ορίζουν συγκεκριμένους στόχους και προτείνουν σχετικές δράσεις κα τη μεθοδολογία υλοποίησής τους. Το κόστος της συμβουλευτικής καθοδήγησης αναλαμβάνει πλήρως η ΕΣΕΕ.

4. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, η επιχείρηση οφείλει να κάνει ό,τι πρέπει για να υλοποιήσει τις προτάσεις της ΕΣΕΕ. Πάντα με τη συμβουλευτική καθοδήγηση των ειδικών.

5. Μετά την υλοποίηση των προτάσεων, οι σύμβουλοι αποτυπώνουν εκ νέου την περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοση της επιχείρησης.

6. Η ΕΣΕΕ βραβεύει την επιχείρηση –εφόσον όλα έχουν υλοποιηθεί σωστά- και της αποδίδει την ειδική σήμανση eco-commerce, η οποία πιστοποιεί προς το κοινό ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση σέβεται το περιβάλλον της περιοχής και την τοπική κοινωνία.

7. Μαζί με την ειδική σήμανση, δίδεται και οικονομικό βραβείο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις υπερκαλύπτει το κόστος υλοποίησης των προτάσεων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές

Το εργαλείο που ανέπτυξε η ΕΣΕΕ είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη μικρή εμπορική επιχείρηση. Στη λογική πρότυπου συστήματος, το eco-commerce παρέχει την απαραίτητη μεθοδολογία και υποστηρικτικό υλικό, ώστε με εύκολο και κατανοητό τρόπο να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

 Τι είναι το CoCO2 Tool

Ένα ειδικό εργαλείο της ΕΣΕΕ, το οποίο μετράει το ανθρακικό αποτύπωμα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το CoCo2 Τool (Commerce Co2, Tool) υπολογίζει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από τη λειτουργία μιας εμπορικής επιχείρησης, σε ένα έτος. Ένα εύκολο και χρηματικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, χωρίς να απαιτεί ειδικές γνώσεις.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ