Εφημερίδα Κοινωνική

«Τορπίλη» 650 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα οι αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια

 Breaking News

«Τορπίλη» 650 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα οι αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια
25 Ιουνίου 2014

Απανωτά είναι πλέον τα χτυπήματα που «φέρνει» η Δικαιοσύνη στην κυβέρνηση, καθώς, μετά τις συνεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους, ήρθε και η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων δικαστών.

Μετά από αυτή την απόφαση, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο iefimerida.gr, το κόστος των επιστροφών ενδέχεται να φθάσει έως και τα 150 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα περίπου 500 εκατομμύρια από την επιστροφή αναδρομικών στους ενστόλους με το συνολικό νούμερο να φθάνει έως και τα 650 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, με απόφασή της, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου τις περικοπές στους μισθούς των συνταξιούχων δικαστών από 1η Αυγούστου του 2012.

Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει «πιλότο», όπως εκτιμούν νομικοί, και για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων όπως των ενστόλων, διπλωματών διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ και άλλων.

Το κόστος των επιστροφών και μάλιστα αναδρομικά αναμένεται να φθάσει στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το παραθυράκι της παραγραφής

Ωστόσο, οι δικαστές έδωσαν και ένα παράθυρο στο υπουργείο Οικονομικών, αφού ανέστρεψαν την νομολογία του δικαστηρίου κρίνοντας ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής μειώνοντας άμεσα τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών.

Ο πέλεκυς 500 εκατομμυρίων ευρώ από το ΣτΕ για τους ένστολους

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα έπειτα από τις απανωτές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές με αναδρομική ισχύ για τους ένστολους.

Η αγωνία της κυβέρνησης είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς με βάση το σενάριο που στηρίζεται στην ολική ανατροπή των περικοπών που έγιναν αναδρομικά από 1/8/2012, μόνο για τα αναδρομικά του 5μηνου του 2012 και όλου του 2013 θα πρέπει να βρεθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ κάτι λιγότερο υπολογίζεται ότι θα πρέπει να εξοικονομείται εφεξής κάθε έτος.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι εάν η εφαρμογή είναι πλήρης, τότε για την αποκατάσταση των εν ενεργεία θα απαιτηθούν περίπου 320 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση των συνταξιούχων περίπου 100 εκατ. ευρώ και για το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων άλλα περίπου 50- 70 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το κονδύλι των αναδρομικών στα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το… κερασάκι στη τούρτα είναι ότι οι αναπροσαρμοσμένοι μισθοί και συντάξεις θα έχουν ετήσιο κόστος που θα προσεγγίζει τα 400- 500 εκατ. ευρώ, προκαλώντας… ίλιγγο στο οικονομικό επιτελείο.

Θα επιβαρύνουν οι αποφάσεις τους ίδιους τους κλάδους; Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάραςείχε δηλώσει ότι το κόστος για την εφαρμογή ανάλογων αποφάσεων θα βαραίνει τις ίδιες τις επαγγελματικές ομάδες που αφορά, ωστόσο, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια απόπειρα μετακύλισης του κόστους στους ίδιους τους ένστολους, θα της προκαλέσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, δε, ότι με νύχια και με δόντια πριν από ένα καλοκαίρι αποφεύχθηκε η εφαρμογή του νέου Μισθολογίου των ενστόλων, με αντίτιμο τη δέσμευση για επέκταση της έκτακτης εισφοράς.

Εν αναμονή και άλλων «πονοκεφάλων»

Παράλληλα, έπειτα από τη συγκεκριμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θεωρείται δεδομένο ότι οι ανώτατοι δικαστές θα πράξουν ανάλογα και για τις προαναφερθείσες αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τους ενστόλους προκαλώντας νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις αυτές, μάλιστα, είναι σχεδόν αδύνατον να μην επεκταθούν και για τους άλλους υπαλλήλους – εν ενεργεία και συνταξιούχους – των ειδικών μισθολογίων (γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ κλπ), κάτι που ουσιαστικά «τινάζει» στον αέρα την μπάγκα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το βασικό σκεπτικό της απόφασης για τους ενστόλους

Οι αποφάσεις (2192-2196/2014) έκριναν ότι οι περικοπές που έγιναν με βάση τον νόμο 4093/12 είναι αντισυνταγματικές. Οι δικαστές επισημαίνουν στις αποφάσεις:

- Οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους.

- Τονίζουν ότι η υποχρέωση για ειδική μισθολογική μεταχείριση των ενστόλων απορρέει από τα άρθρα 23, 29 και 45 του Συντάγματος.

- Το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ενστόλων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει εκτιμηθεί προηγουμένως το δημοσιονομικό όφελος σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχει η μείωση στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.

Τι θα γίνει με τις καθαρίστριες;

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η απόφαση για τις καθαρίστριες τον Σεπτέμβριο, καθώς θα μπει και ο θεσμός της διαθεσιμότητας στο μικροσκόπιο των δικαστών. Αν τελικά δικαιωθούν, όπως έγινε με την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, τότε θα υπάρξει θέμα και για το πώς εφαρμόστηκε ο θεσμός και σε άλλες ομάδες στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, οι δικαστές δεν μπορούν να δείχνουν «ότι βρίσκονται με τις αποφάσεις τους μακριά από την κοινωνία, έστω και αν πράγματι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να νομοθετήσει κάτω από βίαιες δημοσιονομικές συνθήκες». Προσέθετε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση μπορεί να «εκλάβει αυτές τις αποφάσεις και ως μια βοήθεια απέναντι στη διαπραγμάτευση που κάνει αυτή την περίοδο για ελάφρυνση των πολιτών από τα σκληρά μέτρα που έχουν οδηγήσει πολλούς σε απόγνωση…».

 Δικαιοσύνη για όλους;

Είδηση πραγματική βόμβα, όχι τόσο για την κοινωνία αλλά κυρίως για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης που βλέπει τους προϋπολογισμούς να τινάσσονται στον αέρα εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων. Ο κόσμος ωστόσο φαίνεται να είναι διχασμένος, στη γνωστοποίηση των δικαστικών αποφάσεων αυτών. Από τη μία, είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι περικοπές μισθών, η διαθεσιμότητα ακόμα και οι απολύσεις είναι οι λύσεις για να βγει η ελληνική κοινωνία από το τέλμα της κρίσης θεωρώντας πως κάποιες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού πρέπει να βάλουν πλάτη για το καλό του συνόλου. Βλέπουν με λίγα λόγια, «Ιφιγένειες» ανάμεσα στη κοινωνία. Από την άλλη είναι και οι αυτοί που θεωρούν πως δεν πρέπει να «πληρώσει» η κοινωνία περαιτέρω και πως η υψηλή φορολογία είναι αρκετή. Να σημειωθεί εδώ, πως ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το σκεπτικό της απόφασης των ειδικών μισθολογίων δεν έχει καμία σχέση με αυτό το καθαριστριών, στο οποίο προκρίθηκε το καλό του οικονομικού προγράμματος της χώρας και όχι τα δικαιώματα της ομάδας των καθαριστριών.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ