Εφημερίδα Κοινωνική

Τι θα ισχύει για το Δωρεάν Wi-Fi σε 4.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα

 Breaking News

Τι θα ισχύει για το Δωρεάν Wi-Fi σε 4.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα
19 Ιουνίου 2014

Σήμερα, δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η πρόσκληση για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 που είχε παρουσιαστεί αρχικά.

Η ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ, που καθυστερούσε επί πολλούς μήνες – τουλάχιστον έξι –, καθώς δεν ήταν εύκολο να βρεθούν χρήματα και για τις 13 περιφέρειες, έγινε με εντολή του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Με την υλοποίηση του έργου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και δημιουργηθεί δίκτυο σημείων, όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 4.000 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ.

Ειδικότερα, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 Δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και 200 χώρους λιμένων και μαρίνων.

Σημειώνεται ότι κάποιοι δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων, δεν μετέχουν στο πρόγραμμα, είτε γιατί έχουν ήδη υλοποιήσει δικό τους πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, είτε γιατί το υλοποιούν τώρα.

 

Πώς θα μπαίνουν οι πολίτες στο Διαδίκτυο

Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:

-Να έχουν απλή πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχείων κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.

-Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης

-Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.

 

Airport-Wi-Fi-536x357

 

Αργότερα, προβλέπεται και επέκταση του Wi-fi και σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού, (χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι κλπ). Τέλος, Wi-fi θα διαθέτουν τους επόμενους μήνες και τα λεωφορεία και τρόλεϊ, όλοι οι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (σήμερα διαθέτουν επτά) και στάσεις του τραμ.

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ