Εφημερίδα Κοινωνική

ΝΙΚΑΙΑ : Στήριξη από τα Δημοτικά Ιατρεία βρίσκουν πάνω από 800 ανασφάλιστοι

 Breaking News

ΝΙΚΑΙΑ : Στήριξη από τα Δημοτικά Ιατρεία βρίσκουν πάνω από 800 ανασφάλιστοι
06 Ιουνίου 2014

Στον ιστότοπο της «Κίνησης Πολιτών Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη» δημοσιεύθηκε η εξής ανακοίνωση αναφορικά με τη στήριξη που λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι δημότες από τα Δημοτικά Ιατρεία:

«Η Πολιτεία με σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια, έχει αποτραβηχτεί από κάθε ευθύνη για την κοινωνική πρόνοια και την κρατική μέριμνα. Μέσα από το νομικό πλαίσιο, σχεδόν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες, μεταβιβάστηκαν στους Δήμους, που χωρίς μέσα και πόρους προσπαθούν να ανταποκριθούν.

Η προσέλευση δημοτών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, είναι καθημερινή και αδιάκοπη. Οι άνθρωποι εκφράζουν την ανάγκη τους για υποστήριξη, την αγωνία τους γιατί έχασαν τα εισοδήματά τους, είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι. Καταχρεωμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μακροχρόνια άνεργοι μισθωτοί, μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, συμπαρασύροντας και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους που δεν είχαν δική τους ασφάλιση.

Τα Δημοτικά Ιατρεία που λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένο και ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου μας, επιτελούν ένα σημαντικό έργο, για την υποστήριξη αυτών των ανασφάλιστων συνδημοτών μας, που σήμερα οι εγγραμμένοι είναι περίπου 820.

Εθελοντές γιατροί πολλών ειδικοτήτων, εθελόντριες νοσηλεύτριες και εθελοντές φαρμακοποιοί, συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με δωρεάν και προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού, δωρεάν εξετάσεις και δωρεάν παροχή φαρμάκων.

Η μέχρι σήμερα οικονομική δυσκολία του Δήμου, δεν επέτρεψε τη χρηματοδότηση των Δημοτικών Ιατρείων. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην πόλη έχει στηθεί και αναπτύσσεται ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς που επαρκεί για την κάλυψη σχεδόν όλων των αναγκών σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό ή αναλώσιμο υλικό. Άνθρωποι από το υστέρημά τους, αγοράζουν και μας φέρνουν φάρμακα, στα ΚΑΠΗ συλλέγονται ανοικτές ή χρησιμοποιημένες συσκευασίες φαρμάκων που περισσεύουν, τα φαρμακεία της πόλης επίσης βοηθούν, ενώ στις δωρεάν εκδηλώσεις του Δήμου αντί εισιτηρίου ο κόσμος φέρνει φάρμακα!

Ταυτόχρονα σε σταθερή βάση και ανά τακτά διαστήματα από τα Δημοτικά μας Ιατρεία αναπτύσσονται διάφορες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κόσμου και τη δωρεάν εξέταση διαφόρων κατηγοριών του πληθυσμού. Σπιρομετρήσεις, εμβολιασμοί σε παιδιά και ηλικιωμένους, εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, εξετάσεις σακχάρου και χοληστερίνης, είναι ορισμένες από αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Το επόμενο διάστημα οργανώνεται δράση για pap test (Test Παπανικολάου) για τις ενήλικες γυναίκες και τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις έφηβες.

Όπως γίνεται φανερό, παρά την επιτυχημένη προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου και των εθελοντών, κανείς δεν μπορεί να «πανηγυρίζει». Θα ήμασταν πραγματικά ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, αν βλέπαμε τους ανασφάλιστους να μειώνονται και τα Δημοτικά Ιατρεία να περιορίζονται σε έναν καθαρά επικουρικό ή συμπληρωματικό ρόλο. Όμως, όσο η κατάσταση στη χώρα και την πόλη μας παραμένει δύσκολη, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο. Είμαστε αποφασισμένοι και υποχρεωμένοι να μην αφήσουμε κανένα συνδημότη μας χωρίς υποστήριξη και βοήθεια. Η συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού που έχει αναπτυχθεί στη Νίκαια και στο Ρέντη, είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Όσο κι αν διαφωνούμε με την πολιτική και τις αποφάσεις για την κατάργηση των κρατικών προνοιακών δομών και τους περιορισμούς στην δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία, θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενισχύσει το δικό της αυτοτελή ρόλο και παρά τις δυσκολίες, να σταθεί στο πλευρό όσων την έχουν ανάγκη.

Καμία δικαιολογία, πολιτική, ιδεολογική ή οικονομική, δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο, όταν ο στόχος είναι να κρατήσουμε την κοινωνία της πόλης μας «όρθια».»

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ