Εφημερίδα Κοινωνική

ΝΕΛ : Δεν εγκαταλείψαμε τα πληρώματά μας

 Breaking News

ΝΕΛ : Δεν εγκαταλείψαμε τα πληρώματά μας
27 Ιουνίου 2014

Επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας, με κοινοποίηση προς την Τράπεζα Πειραιώς, απέστειλε, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ), με αφορμή το θέμα των πληρωμάτων στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Παναγία Πάρου» και «Παναγία Θαλασσινή», για το οποίο είχαν κάνει δηλώσεις λίγες μέρες πριν τα ναυρεργατικά σωματεία.

Όπως υποστηρίζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΝΕΛ, τα δύο πλοία εγκαταλείφθηκαν από την υποναυλώτρια εταιρεία «Ιnter Shipping» του Μαρόκου στο λιμάνι Αλγκεθίρας της Ισπανίας, χωρίς καύσιμα για το ταξίδι προς Πειραιά και με απλήρωτους ναύλους κατά παράβαση των υφιστάμενων συμβάσεων ναυλώσεων. Αναφέρει επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης διαιτητικής απόφασης στο Λονδίνο κατά της ανωτέρω εταιρείας, με τη διεκδίκηση του συνολικού ποσού των 1.600.000 ευρώ.

Η ΝΕΛ αποδίδει ευθύνες για το θέμα στην Τράπεζα Πειραιώς και στην άρνησή της να εφαρμόσει τις διατάξεις του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το τριμελές Εφετείο της Μυτιλήνης και το οποίο προβλέπει την πληρωμή των εργαζομένων της, των άλλων πιστωτών της και τη χρηματοδότηση της ΝΕΛ και της θυγατρικής της «C-Link Ferries».

Εκπρόσωποι της ΝΕΛ μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τόνισαν ότι η εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν έχει εγκαταλείψει τα πληρώματα και τα πλοία της και ότι συνεχίζεται η καταβολή χρημάτων όσον αφορά την τροφοδοσία των Ελλήνων ναυτικών και την περιορισμένη λειτουργία των πλοίων.

Σημειώνεται ότι στο πλοίο «Παναγία Θαλασσινή» βρίσκεται μόνον ένα άτομο, ο Έλληνας πλοίαρχος και στο πλοίο «Παναγία Πάρου» πέντε Έλληνες τρεις ανώτεροι αξιωματικοί και δύο ναύτες. Το υπόλοιπα μέλη και των δύο πλοίων με σημαία Μάλτας που ήταν αλλοδαποί, έχουν αποχωρήσει.

Στελέχη της ΠΝΟ μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για το θέμα και αν μπορεί να κινηθεί η διαδικασία περί εγκαταλελειμμένων πληρωμάτων, είπαν ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει οι ίδιοι οι ναυτικοί να προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία προς τις λιμενικές αρχές της Ισπανίας, οι οποίες θα ελέγξουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και στη συνέχεια θα αποδώσουν τα σχετικά έγγραφα προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να συγκληθεί η ειδική επιτροπή στο υπουργείο Ναυτιλίας και να τους θέσει σε καθεστώς προστασίας.

Στη συνέχεια η ειδική επιτροπή, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΠΝΟ, έναν της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και έναν του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να συνεδριάσει προκειμένου να διαπιστώσει τις προϋποθέσεις Παροχής Προστασίας και να εγκρίνει τη σχετική λίστα προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από το ΝΑΤ και συγκεκριμένα από το Κεφάλαιο Ασθένειας και Ανεργίας.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, με τη βεβαίωση από το ΝΑΤ επιταγής για κάθε ναυτικό, που έχει εγκαταλειφθεί, αυτοδικαίως λύνεται και η σύμβαση ναυτικής εργασίας και κλείνει το ναυτολόγιο του πλοίου.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ