Εφημερίδα Κοινωνική

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης για τον δημοτικό κινηματογράφο “Μάρθα Καραγιάννη” στο Κερατσίνι

 Breaking News

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης για τον δημοτικό κινηματογράφο “Μάρθα Καραγιάννη” στο Κερατσίνι
19 Ιουνίου 2014

Τα θερινά σινεμά της Ελλάδας έχουν υμνηθεί από διεθνή μέσα ενημέρωσης και σε αρκετές περιπτώσεις αναγνωρίζονται ως τουριστικός πόλος έλξης. Είτε βρίσκονται σε κάποια γειτονιά της Αττικής, είτε σε κάποιο νησί ή μια επαρχιακή πόλη, αποτελούν σημείο αναφοράς για τις νύχτες του καλοκαιριού.

Στον αντίποδα και παράδειγμα προς αποφυγή ο θερινός κινηματογράφος «Μάρθα Καραγιάννη» στο Κερατσίνι, ο οποίος βρίσκεται στη δικαιοδοσία του δήμου εδώ και αρκετά χρόνια. Έχει κατεβασμένα τα ρολά του από το 2012 και η εικόνα που παρουσιάζει πλέον είναι κάτι παραπάνω από θλιβερή: σκουριασμένα τραπέζια, αναποδογυρισμένες και σπασμένες καρέκλες, ενώ το χαλίκι του δαπέδου είναι σκεπασμένο από ξεραμένα αγριόχορτα. Το τραγελαφικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι υπάλληλοι του δήμου αναζητούν τα κλειδιά για να τον ανοίξουν εδώ και έναν χρόνο (!), αλλά όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι.

Πριν από τρία χρόνια ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας αποφάσισε να μετονομάσει το ιστορικό «Σινε-Κατερίνα» σε «Μάρθα Καραγιάννη», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει τη μεγάλη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά και του θεατρικού μιούζικαλ. Άλλωστε, η Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κερατσίνι και το σπίτι της ήταν γειτονικό με αυτό του Θύμιου Καρακατσάνη, στην καρδιά του προσφυγικού συνοικισμού. Με τον Καρακατσάνη πήγαιναν άλλωστε μαζί δημοτικό σχολείο. Η μετονομασία όμως που έγινε προς τιμήν της ηθοποιού φαίνεται πως εξαντλήθηκε στην επιγραφή που υπάρχει ακόμα στη μετώπη του κινηματογράφου. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό να υπάρχει κινηματογράφος σε αυτή την κατάσταση που να φέρει το όνομα ενός ανθρώπου που έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στην καλλιτεχνική ιστορία αυτού του τόπου.

Απορίας όμως άξιο είναι ποιοι και γιατί άφησαν στην τύχη του έναν ιστορικό κινηματογράφο, ο οποίος εκτός των άλλων αποτελεί δημόσια περιουσία και περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου με χρήματα των δημοτών. Το ζήτημα που τίθεται είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος επισκευής του, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν καταγγελίες ότι έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού του.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι δημοτικοί κινηματογράφοι ήταν στην αρμοδιότητα της ΔΗΚΕΠΑ, η οποία είναι υπό εκκαθάριση και λύση, προσωπικό δεν άρα δεν υπάρχει και κάποιος που να μπορεί να οργανώσει το θέμα, όπως περιγράφει και ο δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Γιώργος Τσιρίδης σε σχετική ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο.

 

 

 

*Με πληροφορίες από άρθρο του Θωμά Σίδερη στο treno

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ