Εφημερίδα Κοινωνική

ΙΚΑ: Φραγμό στη κατάσχεση μισθών και συντάξεων

 Breaking News

ΙΚΑ: Φραγμό στη κατάσχεση μισθών και συντάξεων
05 Ιουνίου 2014

Φραγμό στην κατάσχεση μισθών και συντάξεων βάζει εγκύκλιος του ΙΚΑ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Με μια απλή αίτηση οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ποιος λογαριασμός (μισθοδοσίας ή σύνταξης) δεν μπορεί να θιγεί από το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης.

Οι βασικές προϋποθέσεις για τη χρήση της ευεργετικής εγκυκλίου είναι δύο:

Πρώτον, το συνολικό ποσό των οφειλών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 500 ευρώ και, δεύτερον, οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 ευρώ.

Με την ίδια εγκύκλιο του ΙΚΑ αυξάνεται το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για χρέη προς το Δημόσιο, από 1.000 σε 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ, αφού ως ημερομηνία έναρξης ισχύος αυτής ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησεως (7/4/2014) και ως εκ τούτου τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί έως την υποβολή της αίτησης δεν επιστρέφονται.

Εν τω μεταξύ, μόνον ηλεκτρονικά θα υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας από την 1η Ιουλίου 2014 για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος, «η διαδικασία είναι πολλαπλά επωφελής, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Με τις δυνατότητες αυτές περιορίζεται δραστικά η προσέλευση στα υποκαταστήματα και βελτιώνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης.»

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ