Εφημερίδα Κοινωνική

Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει αρνητικά την καρδιά

 Breaking News

Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει αρνητικά την καρδιά
20 Ιουνίου 2014

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στα οστά, στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου. Από αυτά, το 60% βρίσκεται στο σκελετό, το 39% μέσα στα κύτταρα και το υπόλοιπο 1% στο αίμα. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν πολλά βασικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Προκειμένου όμως αυτά να λειτουργήσουν, χρειάζονται μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και μερικές φορές χορηγείται ενδοφλέβια στα νοσοκομεία για να μειώσει την πιθανότητα της κολπικής μαρμαρυγής και της καρδιακής αρρυθμίας. Τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά σε κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιακής αρρυθμίας. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συστήνουν ως μέρος της θεραπείας της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας την πρόσληψη μαγνησίου.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι, η λήψη μαγνησίου για ένα χρόνο από τα άτομα με συμπτώματα καρδιακών αρρυθμιών, βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσής τους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Το μαγνήσιο και το ασβέστιο συνδυαστικά σε πολύ συγκεκριμένες αναλογίες, κάνουν την καρδιά να λειτουργεί σωστά.

Τα αποτελέσματα των μελετών για τη θεραπεία με τη χρήση μαγνησίου στους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, ωστόσο, είναι αντικρουόμενα. Μερικές μελέτες αναφέρουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου, καθώς και λιγότερες αρρυθμίες και βελτιωμένη πίεση του αίματος, όταν το μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως μέρος της θεραπείας μετά από καρδιακή προσβολή. Αλλά σε άλλη μελέτη παρατηρήθηκε ότι το μαγνήσιο αύξησε ελαφρώς τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Συμπερασματικά, το μαγνήσιο έχει αντιαρρυθμικές δυνατότητες στην καρδιά και καλό θα ήταν να δοκιμάζεται σε περιπτώσεις ταχυκαρδιών, μιας και οι δόσεις του, όταν χορηγείται σαν προληπτική θεραπεία, δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ