Εφημερίδα Κοινωνική

Η ΕΕ περιορίζει τη συνεργασία της με την Ταϊλάνδη λόγω χούντας

 Breaking News

Η ΕΕ περιορίζει τη συνεργασία της με την Ταϊλάνδη λόγω χούντας
23 Ιουνίου 2014

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να περιορίσει τη συνεργασία της με την Ταϊλάνδη σε μια προσπάθεια να πιέσει τη στρατιωτική χούντα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και το σύνταγμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε, κατά τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο, εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στην Ταϊλάνδη και ζήτησαν από τη χούντα «να αποκαταστήσει άμεσα τη νόμιμη δημοκρατική διαδικασία και το σύνταγμα μέσω αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών εκλογών». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας «οι επίσημες επισκέψεις προς και από την Ταϊλάνδη αναστέλλονται» και «η ΕΕ και οι χώρες μέλη της δεν θα υπογράψουν τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας με την Ταϊλάνδη για όσο διάστημα δεν ορίζεται μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», ενώ «και άλλες συμφωνίες θα επηρεαστούν» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. τονίζουν ότι η χούντα, που έχει καταλάβει την εξουσία στην Ταϊλάνδη από τις 22 Μαΐου, πρέπει να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η στρατιωτική χούντα έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και έχει φυλακίσει εκατοντάδες πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, ενώ λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης.

Η χούντα προσφέρει αμοιβή σε όσους καταγγέλλουν διαδηλωτές
Τη Δευτέρα, η χούντα ζήτησε από τους πολίτες να καταγγέλλουν οποιονδήποτε διαδηλωτή, δίνοντάς της φωτογραφίες και βίντεο.
«Η αστυνομία θα αμείβει τους ανθρώπους που παίρνουν φωτογραφίες διαδηλωτών οι οποίοι επιδίδονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά της χούντας», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της εθνικής αστυνομίας Σομιότ Πουμπανμούνγκ.
«Όποιος μας υποβάλει φωτογραφίες ή βίντεο τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμη απόδειξη εναντίον ενός διαδηλωτή θα λάβει το ποσό των 50 μπατ (11 ευρώ)», πρόσθεσε ο ίδιος.
Την Κυριακή, νεαρός άνδρας συνελήφθη επειδή διάβαζε το βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ, σε μια συμβολική κίνηση κατά της χούντας.
Διαδηλωτές διοργανώνουν μετά το πραξικόπημα συμβολικές, γρήγορες, κινητοποιήσεις οι οποίες καταλήγουν συχνά σε συλλήψεις.
Στις λεγόμενες «διαδηλώσεις σάντουιτς» μικρός αριθμός ανθρώπων συγκεντρώνονται σε κάποιον δημόσιο χώρο τρώγοντας σάντουιτς και φυλλομετρώντας το «1984».
Ο νεαρός είναι ένας από τους δέκα ανθρώπους που συνελήφθησαν χθες, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα η οποία φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε το σύνθημα «σεβαστείτε την ψήφο μου».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ