Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ευνοϊκότερο σύστημα ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών ζητούν χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες

 Breaking News

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ευνοϊκότερο σύστημα ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών ζητούν χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες
18 Ιουνίου 2014

Την παρέμβαση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ζητούν καθημερινά χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα ευνοϊκότερο σύστημα ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών. Είναι πασιφανές ότι σύσσωμοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των δόσεων που περιλαμβάνονται στην ρύθμιση «Νέα Αρχή» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατάσχεση και δήμευση της περιουσίας τους από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το ΒΕΑ μέσω επιστολών έχει πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όσο και στην διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η υφιστάμενη ρύθμιση οφειλών πριν βάλουν λουκέτο και όσες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να μείνουν εν λειτουργία.

Αυτή τη στιγμή, μόλις το 40% των ελευθέρων επαγγελματιών μπορούν να καταβάλλουν μηνιαίως τις εισφορές τους, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αδύνατο ο οφειλέτης καταβάλλει ταυτόχρονα τις τρέχουσες και την δόση των ληξιπρόθεσμων.

Η στέρηση των εσόδων στον ΟΑΕΕ είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους των εισφορών τους.

Οι οφειλέτες λόγω υπερσυσσώρευσης εσόδων προς τον ΟΑΕΕ με τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο που η κατάληξη του είναι κατασχέσεις και φυλάκιση. Είναι πλέον ζήτημα κοινής λογικής, η κυβέρνηση μετά την αποτυχία της τελευταίας ρύθμισης να προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση της, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και ο ΟΑΕΕ.

«Η νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και να ανταποκρίνεται στη οικονομική δυνατότητα του επαγγελματοβιοτέχνη σήμερα. Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, η αποφυγή νέων λουκέτων λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και να μη δημιουργηθεί μια τεράστια δεξαμενή εκατοντάδων ανασφάλιστων ελευθέρων επαγγελματιών τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε :

-Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά το 2014. Με την κεφαλαιοποίηση θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας τους.

-Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις και μάλιστα ήταν συνεπείς.

-Να καθιερωθούν μικρές σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ