Εφημερίδα Κοινωνική

Ελιά, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ μαζί;;;

 Breaking News

Ελιά, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ μαζί;;;
06 Ιουνίου 2014

Προς τη διάσπαση οδεύει η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς φαίνεται ότι οι διαφορετικές προτάσεις για την κατεύθυνση που θα επιλέξει το κόμμα μετά τις ευρωεκλογές βρίσκονται σε τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης.

Ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος και επικεφαλής της Μεταρρυθμιστικής Τάσης Σπύρος Λυκούδης πραγματοποίησε προχθες πολιτική εκδήλωση στην Τεχνόπολη και, σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, δεν προσκάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη. Στην εκδήλωση της μειοψηφίας του κόμματος δεν είχαν προσκληθεί ούτε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά ούτε και ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας.

Αντίθετα την ομιλία του κ. Λυκούδη παρακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με το στέλεχος Σταύρο Τσακυράκη. Το γεγονός αυτό, αναφέρει το protothema.gr, προκάλεσε συνειρμούς στην «προεδρική φρουρά» περί προειλημμένων αποφάσεων, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου θα συζητηθεί η υποβολή παραίτησης του Φώτη Κουβέλη στα κομματικά Όργανα, όπως και το μέλλον των συνεργασιών από τούδε και στο εξής. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής την προηγούμενη Παρασκευή, όπου εκφράστηκαν απόψεις περί σύμπλευσης ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματική βάση, η Μεταρρυθμιστική Τάση του κόμματος εξέφρασε έντονες διαφωνίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκούδης χθες στην ομιλία του ανέφερε: «αν υπάρξει από την ηγεσία μία εξέλιξη σαφούς προσανατολισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που την απεύχομαι, θα γίνει το χαλί που θα τραβηχτεί για πολλούς από μας, της ιστορικής διαδρομής της Ανανέωσης».

Ο κ. Λυκούδης μιλώντας για την ανασυγκρότηση της «μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης» σημείωσε ότι δεν είναι αντίπαλο σχέδιο ως προς τη ΔΗΜΑΡ, αλλά «είναι το δικό μας σχέδιο. Από χρόνια πολλά». Πρόσθεσε, δε, πως το αντίπαλο σχέδιο για τη ΔΗΜΑΡ είναι «αυτό που εφαρμόστηκε από την ηγεσία μας και που μας οδήγησε σε μονόδρομους, σε αδιέξοδα, σε ήττες και τελικά στην συντριβή». Ο βουλευτής του κόμματος πραγματοποίησε άνοιγμα στην Ελιά και το Ποτάμι και ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες που γίνονται εκεί. Εντούτοις αίσθηση προκάλεσαν οι επιφυλάξεις που κράτησε σε σχέση με την πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Λυκούδης αναρωτήθηκε «σε τι βοήθησε π.χ. πριν ακόμα μετρηθούν οι κάλπες και μόλις αισθάνθηκε ότι άντεξε, η εξαγγελία από τον κ. Βενιζέλο του δικού του Συνεδρίου και η πρόσκληση του να προστρέξουμε». Είπε πως αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες».

Από τους «καλούς φίλους», όπως είπε, από το Ποτάμι, ζήτησε «να ανταποκριθούν, να μπολιάσουν με το καινούργιο που έφεραν στην πολιτική ζωή, την μεγάλη συνάντηση, αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα». Ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε το κόμμα του μαζί με την Ελιά και το Ποτάμι «να συγκροτήσουν απ΄ τις επόμενες μέρες μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας».

το Ποτάμι

«Είμαστε το Ποτάμι που ακούει» ήταν το πρώτο σχόλιο των συνεργατών του Σταύρου Θεοδωράκη μετά την ομιλία του κ. Λυκούδη. Χαρακτήριζαν «ενδιαφέρων συνομιλητή» τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και εκτιμούσαν πως «οι φιλελεύθερες προοδευτικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Αριστεράς μπορούν να δώσουν λύσεις για τη χώρα». Οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη επίσης σημείωναν: «εμάς μας ενδιαφέρει να σώσουμε τη χώρα, όχι τα κόμματα». Από το Ποτάμι παρευρέθησαν επίσης οι Περικλής Βαλλιάνος, Μάκης Παπούλιας και Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Σπύρος Λυκούδης

Κάνοντας εκτενή αναφορά στην κρίση που διέρχεται η Ευρώπη ο Σπύρος Λυκούδης ανέφερε ότι μόνο με συναινέσεις και περισσότερη ενοποίηση θα ξεπεραστεί. «Η παραμονή, οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι μονόδρομος για τη Ελλάδα καθώς κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ένα χαώδες άλμα προς το παρελθόν», είπε αλλά πρόσθεσε πως αυτό προϋποθέτει αλλαγή συσχετισμών σε εθνικό και συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο και σύγκλιση ευρύτερων προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, σχολιάζοντας την πρόταση που έκανε ο Σπ. Λυκούδης για συνεννόηση των κομμάτων και κοινή επιτροπή με στόχο την ενιαία Κεντροαριστερά, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα: «Η θετική πρόταση του Λυκούδη για κοινή επιτροπή Ελιά – ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να προχωρήσει άμεσα».

ΠΑΣΟΚ

Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε ευθέως και επισήμως ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Θάνος Μωραΐτης με άρθρο του που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, στο πλαίσιο της συζήτησης που ήδη έχει ξεκινήσει από την επομένη των ευρωεκλογών για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής και την κούρσα για την ηγεσία. «Κάποιοι που περίμεναν την εκλογική συντριβή της παράταξης για να διαλύσουν την κυβερνητική σταθερότητα, να ανακόψουν την ασφαλή πορεία της χώρας και να υποτάξουν την παράταξη στο άρμα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να πάψουν να προσβάλλουν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα στη παράταξη, τους υποψήφιους και τα στελέχη που έδωσαν τη μάχη των εκλογών και τελικά την ίδια της χώρα χάριν της οποίας υπάρχει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη κατά εντολή Ευάγγελου Βενιζέλου.

Γρηγόρης Ψαριανός

Την άρνησή του να συμμετέχει σε μια διαδικασία προσέγγισης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Γρηγόρης Ψαριανός σε δηλώσεις του στο Έθνος στις οποίες αναφέρει ότι «η σχέση μου με την ΔΗΜΑΡ δεν συνδέεται με την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. «Αν όμως η ΔΗΜΑΡ προσανατολιστεί σε μία προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε εμένα αυτό το σχέδιο δεν με περιλαμβάνει», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης του σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ οδηγηθεί στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ψαριανός ξεκαθαρίζει ότι το μόνο ζήτημα που υπάρχει τώρα είναι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις. «Με ποιους θα συνεργαστούμε αργότερα ως Κεντροαριστερά θα το δούμε. Γιατί με ποιόν ΣΥΡΙΖΑ απ΄ όλους μπορεί να συνομιλήσει η ΔΗΜΑΡ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ του Σταθάκη μπορεί να γίνει συζήτηση. Δεν μπορεί όμως να γίνει κουβέντα με τον ΣΥΡΙΖΑ των «γουναράδικων» του Κουρουπλή και του Στρατούλη».

Το Ποτάμι και … οι παραπόταμοι

Κεντροαριστερά υπάρχει..αλλά διασπασμένη προφανώς. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς, είναι μεν υπαρκτός και υπολογίσιμος, αλλά αναζητά τον φορέα που θα τον εκφράσει. Είναι η πρόταση Λυκούδη η λύση για τη συγκρότηση μιας ενιαίας κεντροαριστεράς ή πρόκειται απλά για ένα « ανακάτεμα» και καμία επί της ουσίας αλλαγή; Το εγχείρημα βέβαια δεν είναι εύκολο ούτε απλό. Είναι όμως αναγκαίο, οι οργανωμένοι φορείς της κεντροαριστεράς να κάνουν το επόμενο βήμα, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς μεθοδεύσεις και αστερίσκους.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ