Εφημερίδα Κοινωνική

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις δικαστικών- Το κράτος καλείται να επιστρέψει 150 εκ. ευρώ

 Breaking News

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις δικαστικών- Το κράτος καλείται να επιστρέψει 150 εκ. ευρώ
23 Ιουνίου 2014

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου τις περικοπές στους μισθούς των συνταξιούχων δικαστών από 1η Αυγούστου του 2012, σε διάσκεψή που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει «πιλότο» όπως εκτιμούν νομικοί και για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων όπως των ενστόλων, διπλωματών διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ και άλλων.

Ειδικότερα οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις των δικαστών και μάλιστα αναδρομικά υπερβαίνουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας στα δημόσια βάρη αλλά και την αρχή της αναλογικότητας.

Στη διάσκεψή τους η οποία θα πάρει τη μορφή απόφασης μετά τον Σεπτέμβρη έκρινε ακόμα ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής κάνοντας στροφή στη νομολογία των τελευταίων ετών. Η απόφαση για τις συντάξεις αναμένεται να δημοσιευτεί τον Οκτώβριο, όποτε και θα τεθεί το θέμα της αναδρομικής καταβολής των περικοπών στις συντάξεις των δικαστικών από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο έως τώρα να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ