Εφημερίδα Κοινωνική

3 στους 4 Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος!

 Breaking News

3 στους 4 Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος!
23 Ιουνίου 2014

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) τρεις στους τέσσερις Έλληνες δε θα κάνουν διακοπές φέτος, δηλαδή περίπου το 75 %. Πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 73%. Σημειωτέων πως σύμφωνα με το ΙΝΚΑ τα έξοδα για 15 μερες διακοπές μιας τετραμελούς οικογένειας αγγίζουν τα 2700 ευρώ.

Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2 Ιουνίου – 16 Ιουνίου 2014, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 791 άτομα. Από τα 791 άτομα μόνο οι 198 θα κάνουν διακοπές το 2014. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι απαντήσεις του τύπου «Πλάκα μας κάνετε»;. Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι κατά 75 %, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια κατά 15%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι κατά 10%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από το 25% το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ 5 ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες. Το 80%, των Έλληνων που θα κάνουν διακοπές θα προτιμήσουν παραθαλάσσιους προορισμούς, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%. Oι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 52%. Οι Έλληνες διαμένουν: κατά 40% σε ιδιόκτητο σπίτι, κατά 30% σε συγγενικό-φιλικό σπίτι και κατά 30%, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί.

Κατά το 2014, θα πραγματοποιήσει:

ˉ 4 ήμερες διακοπές το 40%,

ˉ 7 ημέρες το 25%,

ˉ 10 ήμερες το 20%,

ˉ 15 ήμερες το 13% και

ˉ 20 ήμερες μόλις το 2%.

 

Παράλληλα, εξαφανίστηκε και η γνωστή διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ).

Τέλος, το Ινστιτούτο Καταναλωτή σχολιάζει τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), αναφέροντας πως προσδίδουν ένα επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας και απέχθειας για την μετακίνησή τους.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ